Kategorie:
Rosnąca populacja planety będzie wymagać więcej żywności. Już dziś branża rolnicza ma znaczący wpływ na środowisko. W przyszłości będziemy musieli przemyśleć naszą dietę, jeśli mamy ratować planetę i wyżywić wszystkich ludzi. Chipsy, pączki i kiełbaski mają nie tylko negatywny wpływ na zdrowie, ale rzekomo zadają również ogromny cios środowisku.
Według najnowszych certyfikowanych przez ONZ prawd, rolnictwo jest głównym motorem zmian środowiskowych na świecie. Odpowiada za jedną trzecią wszystkich emisji gazów cieplarnianych i około 70% zużycia świeżej wody. Przemysł wykorzystuje również 38% gruntów na świecie i w największym stopniu przyczynia się do utraty bioróżnorodności.
Innym problemem jest to, że chociaż istnieje ponad 7000 gatunków roślin jadalnych, 90% światowego spożycia pochodzi z zaledwie 15 rodzajów upraw, podczas gdy ponad połowa światowej populacji żyje tylko z trzech upraw: ryżu, pszenicy i kukurydzy. To właśnie te kultury stanowią „podstawę” produktów ultraprzetworzonych. Producenci wybierają je, ponieważ są tanie w produkcji i wysoko wydajne, co oznacza, że można je produkować w dużych ilościach niewielkim kosztem.
Pojawienie się wygodnej i taniej żywności zastąpiło szeroką gamę nisko przetworzonych produktów spożywczych, w tym owoców, warzyw, zbóż, roślin strączkowych, mięsa i produktów mlecznych. Zmniejszyło to zarówno jakość naszej diety, jak i różnorodność spożywanych przez nas pokarmów. Ponadto uprawa tych roślin wiąże się z utratą bioróżnorodności w wyniku nabywania gruntów pod produkcję.
Naukowcy od lat mówią o wpływie ultraprzetworzonej żywności na zdrowie człowieka. Diety bogate w te produkty powiązano z chorobami serca, cukrzycą typu 2, zespołem jelita drażliwego, rakiem i depresją. Eksperci uważają, że zasoby produkcji żywności na całym świecie muszą zostać przekierowane na uprawę zdrowszej i mniej przetworzonej żywności.
Inne zasoby środowiskowe można by zaoszczędzić, całkowicie eliminując użycie niektórych składników. Na przykład popyt na olej palmowy (powszechny składnik wysoce przetworzonej żywności związanej z wylesianiem w Azji Południowo-Wschodniej) można by znacznie zmniejszyć, zmieniając preferencje konsumentów w kierunku zdrowszej żywności.
Ocena:
Opublikował:
admin
Redaktor naczelny i założyciel portalu zmianynaziemi.pl a także innemedium.pl oraz wielu innych. Specjalizuje się w tematyce naukowej ze szczególnym uwzględnieniem zagrożeń dla świata. Zwolennik libertarianizmu co często wprost wynika z jego felietonów na tematy bieżące. Admina można również czytać na Twitterze @lecterro |
Komentarze
ZNAJDZIE SIĘ KIJ NA BANDEROWSKI RYJ
„Nieposłuszeństwo jest prawdziwą podstawą wolności, posłuszni muszą być niewolnicy” – George Orwell.
Strony
Skomentuj