Spożywanie mięsa poprawia zdrowie psychiczne i pomaga w walce z depresją

Kategorie: 

Źródło: pixabay.com

Zgodnie z nową analizą metodologiczną opublikowaną w czasopiśmie Critical Reviews in Food Science and Nutrition, spożywanie mięsa wiąże się z niższym poziomem depresji i lęku, poprawiając tym ogólne zdrowie psychiczne człowieka. Jest to wielka szansa dla osób cierpiących na którąkolwiek z tych przypadłości. Zdaniem badaczy samo spożywanie mięsa znacznie zmniejsza intensywność obydwu z nich.

 

Światowa Organizacja Zdrowia szacuje, że około 300 milionów ludzi cierpiało na depresję, a 260 milionów żyło z nieustannym lękiem. Równolegle z obserwowanym wzrostem zaburzeń psychicznych, wegetarianizm i weganizm stają się coraz bardziej powszechne. Te wybory żywieniowe są motywowane względami etycznymi, środowiskowymi i prawami zwierząt oraz próbami poprawy zdrowia psychicznego poprzez dietę.

Urska Dobersek i jej współpracownicy zebrali dane z 20 istniejących badań, w tym badań przekrojowych i randomizowanych badań kontrolowanych. Analizowano w nich depresję i lęk, na podstawie samoopisu, stosowania leków na receptę, diagnozy medycznej lub wywiadu diagnostycznego. Metaanaliza objęła 171 802 uczestników w wieku od 11 do 105 lat, z których 157 778 zaklasyfikowano jako osoby jedzące mięso, a 13 259 jako osoby, które nie jadły mięsa.

 

Naukowcy odkryli, że ludzie, którzy jedli mięso, doświadczali niższego poziomu depresji i lęku w porównaniu z tymi, którzy powstrzymywali się od jedzenia mięsa. Weganie przejawiali dostrzeglanie wyższy wskaźnik depresji niż osoby jedzące mięso. Płeć uczestników była brana pod uwagę, jednak nie okazała się ona być czynnikiem w tej sprawie.

Analiza wykazała, że ​​im bardziej rygorystyczne były badania (tj. oparte na chorobach psychicznych zdiagnozowanych przez lekarza, a nie na kwestionariuszach samoopisowych), tym większe okazywały się korzyści ze spożywania mięsa. Duża wielkość próby i kryteria tych badań, świadczą na korzyść ich wiarygodności. Nikt nie twierdzi oczywiście że samo spożywanie mięsa pozwoli zwalczyć depresję, jednak dane sugerują, że znacznie ułatwi to walkę z tą groźną chorobą.

 

Ocena: 

1
Średnio: 1 (1 vote)
Opublikował: M@tis
Portret użytkownika M@tis

Absolwent Uniwersytetu Wrocławskiego oraz wielki fascynat nauki. Jego teksty dotyczą przełomowych ustaleń ze świata nauki oraz nowinek z otaczającej nas rzeczywistości. W przerwach pełni funkcję głównego edytora i lektora kanałów na serwisie Youtube: 

zmianynaziemi.pl/ innemedium.pl/ tylkomedycyna.pl/tylkonauka.pl oraz tylkogramy.pl.

Projekty spod ręki M@tisa, możecie obserwować na jego mediach społecznościowych.

Facebook: https://www.facebook.com/M4tis

Twitter: https://twitter.com/matisalke


Komentarze

Portret użytkownika BG-OG

KOLEGO , LUDZIE TU O CZYMŚ

KOLEGO , LUDZIE TU O CZYMŚ INFORMUJĄ , A TY ICH OBRAŻASZ. ALBO SIĘ USPOKÓJ , ALBO WYPIERDALAJ. LUB MOŻESZ TEŻ, WKLEJAĆ TU SWOJE ARTYKUŁY I MY JE BĘDZIEMY KOMENTOWAĆ. ALE SZANUJ INNYCH, JEŻELI CHCESZ TEŻ BYĆ SZANOWANY . TO NIE TWÓJ PIERWSZY WPIS TEGO TYPU!!!!

Skomentuj