Popularne słodziki mogą poważnie szkodzić jelitom

Kategorie: 

Źródło: 123rf.com

Według najnowszych badań niektóre sztuczne słodziki mogą powodować poważne problemy zdrowotne. Substancje te mogą sprawiać, że zdrowe bakterie jelitowe zaczną chorować i uszkadzać ściany jelita. Wyniki zostały opublikowane w czasopiśmie International Journal of Molecular Sciences.

 

Wcześniejsze badania wykazały, że sztuczne słodziki mogą zmieniać liczbę i rodzaj bakterii w jelitach. Teraz naukowcy z Anglia Ruskin University (ARU) potwierdzili, że substancje słodzące - sacharyna, sukraloza i aspartam - mogą sprawić, że dwa rodzaje bakterii jelitowych, E. coli (Escherichia coli) i E. faecalis (Enterococcus faecalis) staną się patogenne. Bakterie te mogą przyczepiać się, atakować i zabijać komórki Caco-2, które są komórkami nabłonkowymi wyściełającymi ścianę jelita.

 

Bakterie takie jak E. faecalis, które przfenikają przez ścianę jelita, mogą przedostawać się do krwiobiegu i gromadzić się w węzłach chłonnych, wątrobie i śledzionie, powodując szereg infekcji, w tym posocznicę. Naukowcy wykazali, że w stężeniu odpowiadającym dwóm puszkom napoju dietetycznego wszystkie trzy sztuczne słodziki znacznie zwiększyły adhezję zarówno bakterii E. coli, jak i E. faecalis do jelitowych komórek Caco-2 i w różnym stopniu nasilały tworzenie się biofilmów.

Bakterie rosnące w biofilmach są mniej wrażliwe na leczenie oporności na środki przeciwdrobnoustrojowe, są bardziej skłonne do wydzielania toksyn i ekspresji czynników wirulencji. Dodatkowo sukraloza i aspartam powodowały, że patogenne bakterie jelitowe zaczęły atakować komórki Caco-2 znajdujące się w ścianie jelita.

 

Jest to pierwsze badanie, które pokazuje patogenny wpływ niektórych popularnych sztucznych słodzików na bakterie jelitowe. Naukowcy zaznaczają, że nadmierne spożycie cukru jest głównym czynnikiem rozwoju chorób, takich jak otyłość czy cukrzyca, a sztuczne słodziki są często przedstawiane jako zdrowsza alternatywa dla cukru. Potrzebne są jednak dalsze badania, aby lepiej poznać ich wpływ na zdrowie.

 

Ocena: 

5
Średnio: 5 (1 vote)
Opublikował: admin
Portret użytkownika admin

Redaktor naczelny i założyciel portalu zmianynaziemi.pl a także innemedium.pl oraz wielu innych. Specjalizuje się w tematyce naukowej ze szczególnym uwzględnieniem zagrożeń dla świata. Zwolennik libertarianizmu co często wprost wynika z jego felietonów na tematy bieżące. Admina można również czytać na Twitterze   @lecterro


Komentarze

Portret użytkownika Aneta Patyk

baco co ty klepiesz jaka

baco co ty klepiesz jaka trutka, pszeciesz pan prezydent Duda wyraźnie powiedział że to cukier jest szkodliwy a o słodzikach prezydent nic nie wspominał. A co sobie myślisz, ty chyba nie jesteś lepiej ogarnięty od pana Duda.

Portret użytkownika muchomorowyczlowiek

jest coś co bardziej niszczy

jest coś co bardziej niszczy jelita ale wsszyscy wpiepszaja to jak małpa banany bo od malego ich uczyli by bozia dal im chleba powszedniego 

odstawiamy na 3 tygodnie mączne i po 3 tygodnia cieszymy sie plaskim brzuszkiem i sprawnymi jelitami ktore teraz moga dla nas produkowac duzo wartosciowych rzeczy np witaminy

Portret użytkownika Quark

Niestety ale witamin nasz

Niestety ale witamin nasz organizm nie produkuje dlatego w przeciwnieństwie do zwierząt MUSIMY jeść owoce i warzywa . A od chlebka nikt jeszcze nie utył - jest nawet taka dieta o chlebie i wodzie. Ludzie tyją bo zjadają znacznie więcej niż ich ciało potrzebuje i nie to czego mu trzeba . Przyjrzyj się ludziom na starych filmach (z lat 70-tych) czy tamtejsi ludkowie byli grubi ? Co się zmieniło od tamtego czasu ? - chlebek i inne pieczywo jedli tak samo - pojawiło się za to "śmieciowe jedzenie" , pełne tłuszczu , cukru i wzmacniaczy smaku , żeby zajadać się tym nawet wtedy gdy brzuch jest już pełny . Gdy się człowiek przejada to po pierwsze rozciąga się żołądek ( a przejada się w poszukiwaniu przyjemności) a po drugie nadwyżka energetyczna zamieniana jest w łuszcz pod skórą .

Portret użytkownika Myszowaty Tomek

Chleba to ty ani masła

Chleba to ty ani masła jeszcze w życiu nie jadłeś i nawet smaku ich nie znasz. "bozia dal im chleba" wam poliniaki to mięsa, chleba, mleka i masła daje bidronka Smile aha w mące też jest mało mąki Smile a więcej randapu. Taki żywot Lol śmiertelnika.

 

Skomentuj