Ceny wina rosną szybko na całym świecie z powodu strat w zbiorach

Kategorie: 

Źródło: pixabay.com

Ceny wina gwałtownie wzrosną tej jesieni, ponieważ zasoby magazynowe kończą się po nieurodzaju w winnicach, do którego doszło jednocześnie na obu półkulach. 

Problemy upraw w Europie to przede wszystkim rekordowe wiosenne przymrozki, które zniszczyły winorośla w kluczowych dla winiarstwa regionach Francji i Włoch. Sytuacja jest o tyle wyjątkowa, że niedawno do podobnych problemów doszło również na półkuli południowej.

 

Zbiory szczepu sauvignon blanc w Nowej Zelandii spadły o 30% rok do roku z powodu słabego kwitnienia, co oznacza, że ​​utrzymają się ograniczenia podaży i wysokie ceny. Podobny obraz obserwuje się dla nowozelandzkich win ze szczepów winogron pinot noir i pinot gris.

 

W Chile białe wina 2020 są całkowicie wyprzedane, a niektóre winnice już informują, że wiele zbiorów z 2021 r. się skończyło – po części dlatego, że kupujący szukają nowych źródeł sauvignon blanc w świetle niedoboru w Nowej Zelandii. Puste półki mają również związek z historycznym mrozem, który przetoczył się przez Amerykę Południową.

W przypadku nabywców wina spustoszenie nadal sieje globalny niedobór kontenerów.Poważne braki przestrzeni ładunkowej spowodowały, że ceny frachtu osiągnęły rekordowy poziom, a dla wielu znalezienie przewoźnika jest wyzwaniem. Stanowi to poważne wyzwanie dla handlu światowego w ogóle, nie tylkodla rynku wina i oczekuje się, że ulegnie to pogorszeniu wraz z rozwojem sytuacji w 2021 r. 

 

W przyszłości wszyscy powinniśmy spodziewać się gwałtownego wzrostu cen wszystkich towarów, a także ich niedoborów, w tym żywności.

Ocena: 

5
Średnio: 5 (1 vote)
Opublikował: admin
Portret użytkownika admin

Redaktor naczelny i założyciel portalu zmianynaziemi.pl a także innemedium.pl oraz wielu innych. Specjalizuje się w tematyce naukowej ze szczególnym uwzględnieniem zagrożeń dla świata. Zwolennik libertarianizmu co często wprost wynika z jego felietonów na tematy bieżące. Admina można również czytać na Twitterze   @lecterro


Komentarze

Portret użytkownika Polak-Węgier

Jeden z najstarszych regionów

Jeden z najstarszych regionów winiarskich Europy liczy na rekordowe zbiory winogron w tym roku.

 

Położony w środku Węgier region Tolna jest jednym z najstarszych regionów winiarskich tego kraju. Winorośl w ten region sprowadzili Rzymianie dwa tysiące lat temu. Ta wymagająca roślina bardzo polubiła glebę i klimat okolic miedzy Dunajem a Balatonem, więc od tamtej pory rzeka Dunaj i wino stanowią nierozłączną parę. Wina z tego regionu to prawdziwa legenda. Powodem świetnej jakości wina jest bogata w składniki odżywcze, lessowo-gliniasta gleba, śródziemnomorski klimat na zboczach wzgórz i dolin oraz światło odbijające się od największych w Europie tafli rzeki i jeziora tzw. wtórne promieniowanie słoneczne - to zalety regionu Tolna o najdłuższym sezonie wegetacyjnym w kraju. Trzon tutejszej gleby stanowi naniesiony w późnym miocenie materiał osadowy dawnego Morza Panońskiego. Pokrywają ją warstwy gliny, marglu, piasku, czasem też piaskowca. Najważniejszym typem gleby wierzchniej w regionie jest jednak less. Pokrywa może mieć grubość od kilku do nawet 30 metrów. Najsłynniejsze wino regionu Tolna to Kékfrankos. W okresie dojrzewania winogron poranne mgły nad Dunajem zwiększają elastyczność dość grubej skórki winogron oraz zmagazynowania w niej elementów bukietu. Jedyną rzeczą, jakiej potrzebują, aby dawać dobre owoce są promienie letniego słońca - letniego, ponieważ odmiana dojrzewa już pod koniec września z średnią zawartością cukru w moszczu 17-19 stopni. Bowiem jednym z czynników środowiskowych ważnych dla uprawy winorośli jest światło, jako że dostarcza ono energii niezbędnej dla fotosyntezy. Oprócz intensywności nasłonecznienia długość dnia, wilgotność i temperatura powietrza, warunki glebowe oraz kąt nachylenia winnicy, natężenie i energia światła mają także znaczący wpływ na jakość wina Kékfrankos.

 

Tak dla ciekawości - wina z regionu Tolna były już znane w Polsce tysiąc lat temu. Sprowadzeni do Świętego Krzyża i Tyńca przez Bolesława Chrobrego w XI wieku benedyktyni z Szegszárd (Szekszárd - dzisiejsza stolica województwa Tolna) tworzyli Polską tradycję uprawy winorośli. Czerwone wino z Szegszárd i Tolna już w 1310 roku figurowało na listach towarów przewożonych z Węgier do Polski i tak przypadło do gustu ostatnim Piastom, że pełnili oni też najwyższe godności opackie w klasztorach węgierskich: książę-biskup Jan Opolski (Jan Kropidło) w 1401 roku otrzymał w posiadanie od króla węgierskiego Zygmunta Luksemburskiego opactwo benedyktyńskie w Szegszárd. Polski duchowny Jan Kropidło był przez 20 lat opatem-gubernatorem klasztoru benedyktyńskiego w Szekszárd, gdzie głównym zapleczem dla win wytwarzanych przez zakonników były winnice pagórkowatego regionu Tolna. Całe województwo Tolna kojarzone było przez dawnych kronikarzy z wielką wioską, gdzie w cieniu tysięcy piwnic winiarskich można było spotkać też domy mieszkalne.

 

Położone na Wysoczyznach Zadunajskich winnice regionu Tolna o powierzchni 3.150 ha jeszcze niedawno tworzyły największy i najstarszy ośrodek winiarski Węgier Szekszárd-Tolna. W 1997 roku otrzymały one własny statut samodzielności i obecnie traktowane są jako odrębny teren uprawy winorośli i produkcji win. Wybór win jest tu nadzwyczaj bogaty. Najważniejszą uprawą winogron białych jest szczep Olasz rizling (Włoski Riesling), a następnie Chardonnay oraz Rajnai rizling (Reński Riesling). Z odmian czerwonych najważniejsze znaczenie ma Kékfrankos (Błękitny Frankończyk), następnie Merlot, Zweigelt i Kadarka (Bednarzówna).

 

Zależnie od sposobu winifikacji jednoszczepowe wino Kékfrankos trafia do konsumentów pod różnymi postaciami jako rubinowe, ciemno-różowe Siller, różowe i bezbarwne wina. Warto poznać te nieznane dotąd wina poprzez listowne nawiązanie kontaktu z:

fabropince.hu

Dla wszystkich zainteresowanych opracowano 125 stronicowy prospekt w języku polskim zawierający dalsze, niepublikowane jeszcze w Polsce informacje o regionie winiarskim Tolna i jego najsłynniejszych winach Kékfrankos, Merlot i Kadarka.

 

Portret użytkownika Polak-Węgier

Jeden z najstarszych regionów

Jeden z najstarszych regionów winiarskich Europy liczy na rekordowe zbiory winogron w tym roku.

 

Położony w środku Węgier region Tolna jest jednym z najstarszych regionów winiarskich tego kraju. Winorośl w ten region sprowadzili Rzymianie dwa tysiące lat temu. Ta wymagająca roślina bardzo polubiła glebę i klimat okolic miedzy Dunajem a Balatonem, więc od tamtej pory rzeka Dunaj i wino stanowią nierozłączną parę. Wina z tego regionu to prawdziwa legenda. Powodem świetnej jakości wina jest bogata w składniki odżywcze, lessowo-gliniasta gleba, śródziemnomorski klimat na zboczach wzgórz i dolin oraz światło odbijające się od największych w Europie tafli rzeki i jeziora tzw. wtórne promieniowanie słoneczne - to zalety regionu Tolna o najdłuższym sezonie wegetacyjnym w kraju. Trzon tutejszej gleby stanowi naniesiony w późnym miocenie materiał osadowy dawnego Morza Panońskiego. Pokrywają ją warstwy gliny, marglu, piasku, czasem też piaskowca. Najważniejszym typem gleby wierzchniej w regionie jest jednak less. Pokrywa może mieć grubość od kilku do nawet 30 metrów. Najsłynniejsze wino regionu Tolna to Kékfrankos. W okresie dojrzewania winogron poranne mgły nad Dunajem zwiększają elastyczność dość grubej skórki winogron oraz zmagazynowania w niej elementów bukietu. Jedyną rzeczą, jakiej potrzebują, aby dawać dobre owoce są promienie letniego słońca - letniego, ponieważ odmiana dojrzewa już pod koniec września z średnią zawartością cukru w moszczu 17-19 stopni. Bowiem jednym z czynników środowiskowych ważnych dla uprawy winorośli jest światło, jako że dostarcza ono energii niezbędnej dla fotosyntezy. Oprócz intensywności nasłonecznienia długość dnia, wilgotność i temperatura powietrza, warunki glebowe oraz kąt nachylenia winnicy, natężenie i energia światła mają także znaczący wpływ na jakość wina Kékfrankos.

 

Tak dla ciekawości - wina z regionu Tolna były już znane w Polsce tysiąc lat temu. Sprowadzeni do Świętego Krzyża i Tyńca przez Bolesława Chrobrego w XI wieku benedyktyni z Szegszárd (Szekszárd - dzisiejsza stolica województwa Tolna) tworzyli Polską tradycję uprawy winorośli. Czerwone wino z Szegszárd i Tolna już w 1310 roku figurowało na listach towarów przewożonych z Węgier do Polski i tak przypadło do gustu ostatnim Piastom, że pełnili oni też najwyższe godności opackie w klasztorach węgierskich: książę-biskup Jan Opolski (Jan Kropidło) w 1401 roku otrzymał w posiadanie od króla węgierskiego Zygmunta Luksemburskiego opactwo benedyktyńskie w Szegszárd. Polski duchowny Jan Kropidło był przez 20 lat opatem-gubernatorem klasztoru benedyktyńskiego w Szekszárd, gdzie głównym zapleczem dla win wytwarzanych przez zakonników były winnice pagórkowatego regionu Tolna. Całe województwo Tolna kojarzone było przez dawnych kronikarzy z wielką wioską, gdzie w cieniu tysięcy piwnic winiarskich można było spotkać też domy mieszkalne.

 

Położone na Wysoczyznach Zadunajskich winnice regionu Tolna o powierzchni 3.150 ha jeszcze niedawno tworzyły największy i najstarszy ośrodek winiarski Węgier Szekszárd-Tolna. W 1997 roku otrzymały one własny statut samodzielności i obecnie traktowane są jako odrębny teren uprawy winorośli i produkcji win. Wybór win jest tu nadzwyczaj bogaty. Najważniejszą uprawą winogron białych jest szczep Olasz rizling (Włoski Riesling), a następnie Chardonnay oraz Rajnai rizling (Reński Riesling). Z odmian czerwonych najważniejsze znaczenie ma Kékfrankos (Błękitny Frankończyk), następnie Merlot, Zweigelt i Kadarka (Bednarzówna).

 

Zależnie od sposobu winifikacji jednoszczepowe wino Kékfrankos trafia do konsumentów pod różnymi postaciami jako rubinowe, ciemno-różowe Siller, różowe i bezbarwne wina. Warto poznać te nieznane dotąd wina poprzez listowne nawiązanie kontaktu z:

fabropince.hu

Dla wszystkich zainteresowanych opracowano 125 stronicowy prospekt w języku polskim zawierający dalsze, niepublikowane jeszcze w Polsce informacje o regionie winiarskim Tolna i jego najsłynniejszych winach Kékfrankos, Merlot i Kadarka.

Portret użytkownika Polak-Węgier

Jeden z najstarszych regionów

Jeden z najstarszych regionów winiarskich Europy liczy na rekordowe zbiory winogron w tym roku.

 

Położony w środku Węgier region Tolna jest jednym z najstarszych regionów winiarskich tego kraju. Winorośl w ten region sprowadzili Rzymianie dwa tysiące lat temu. Ta wymagająca roślina bardzo polubiła glebę i klimat okolic miedzy Dunajem a Balatonem, więc od tamtej pory rzeka Dunaj i wino stanowią nierozłączną parę. Wina z tego regionu to prawdziwa legenda. Powodem świetnej jakości wina jest bogata w składniki odżywcze, lessowo-gliniasta gleba, śródziemnomorski klimat na zboczach wzgórz i dolin oraz światło odbijające się od największych w Europie tafli rzeki i jeziora tzw. wtórne promieniowanie słoneczne - to zalety regionu Tolna o najdłuższym sezonie wegetacyjnym w kraju. Trzon tutejszej gleby stanowi naniesiony w późnym miocenie materiał osadowy dawnego Morza Panońskiego. Pokrywają ją warstwy gliny, marglu, piasku, czasem też piaskowca. Najważniejszym typem gleby wierzchniej w regionie jest jednak less. Pokrywa może mieć grubość od kilku do nawet 30 metrów. Najsłynniejsze wino regionu Tolna to Kékfrankos. W okresie dojrzewania winogron poranne mgły nad Dunajem zwiększają elastyczność dość grubej skórki winogron oraz zmagazynowania w niej elementów bukietu. Jedyną rzeczą, jakiej potrzebują, aby dawać dobre owoce są promienie letniego słońca - letniego, ponieważ odmiana dojrzewa już pod koniec września z średnią zawartością cukru w moszczu 17-19 stopni. Bowiem jednym z czynników środowiskowych ważnych dla uprawy winorośli jest światło, jako że dostarcza ono energii niezbędnej dla fotosyntezy. Oprócz intensywności nasłonecznienia długość dnia, wilgotność i temperatura powietrza, warunki glebowe oraz kąt nachylenia winnicy, natężenie i energia światła mają także znaczący wpływ na jakość wina Kékfrankos.

 

Tak dla ciekawości - wina z regionu Tolna były już znane w Polsce tysiąc lat temu. Sprowadzeni do Świętego Krzyża i Tyńca przez Bolesława Chrobrego w XI wieku benedyktyni z Szegszárd (Szekszárd - dzisiejsza stolica województwa Tolna) tworzyli Polską tradycję uprawy winorośli. Czerwone wino z Szegszárd i Tolna już w 1310 roku figurowało na listach towarów przewożonych z Węgier do Polski i tak przypadło do gustu ostatnim Piastom, że pełnili oni też najwyższe godności opackie w klasztorach węgierskich: książę-biskup Jan Opolski (Jan Kropidło) w 1401 roku otrzymał w posiadanie od króla węgierskiego Zygmunta Luksemburskiego opactwo benedyktyńskie w Szegszárd. Polski duchowny Jan Kropidło był przez 20 lat opatem-gubernatorem klasztoru benedyktyńskiego w Szekszárd, gdzie głównym zapleczem dla win wytwarzanych przez zakonników były winnice pagórkowatego regionu Tolna. Całe województwo Tolna kojarzone było przez dawnych kronikarzy z wielką wioską, gdzie w cieniu tysięcy piwnic winiarskich można było spotkać też domy mieszkalne.

 

Położone na Wysoczyznach Zadunajskich winnice regionu Tolna o powierzchni 3.150 ha jeszcze niedawno tworzyły największy i najstarszy ośrodek winiarski Węgier Szekszárd-Tolna. W 1997 roku otrzymały one własny statut samodzielności i obecnie traktowane są jako odrębny teren uprawy winorośli i produkcji win. Wybór win jest tu nadzwyczaj bogaty. Najważniejszą uprawą winogron białych jest szczep Olasz rizling (Włoski Riesling), a następnie Chardonnay oraz Rajnai rizling (Reński Riesling). Z odmian czerwonych najważniejsze znaczenie ma Kékfrankos (Błękitny Frankończyk), następnie Merlot, Zweigelt i Kadarka (Bednarzówna).

 

Zależnie od sposobu winifikacji jednoszczepowe wino Kékfrankos trafia do konsumentów pod różnymi postaciami jako rubinowe, ciemno-różowe Siller, różowe i bezbarwne wina. Warto poznać te nieznane dotąd wina poprzez listowne nawiązanie kontaktu z:

 

fabropince.hu

 

Dla wszystkich zainteresowanych opracowano 125 stronicowy prospekt w języku polskim zawierający dalsze, niepublikowane jeszcze w Polsce informacje o regionie winiarskim Tolna i jego najsłynniejszych winach Kékfrankos, Merlot i Kadarka.

Strony

Skomentuj