Popularne słodziki mogą poważnie szkodzić jelitom

Kategorie: 

Źródło: 123rf.com

Według najnowszych badań niektóre sztuczne słodziki mogą powodować poważne problemy zdrowotne. Substancje te mogą sprawiać, że zdrowe bakterie jelitowe zaczną chorować i uszkadzać ściany jelita. Wyniki zostały opublikowane w czasopiśmie International Journal of Molecular Sciences.

 

Wcześniejsze badania wykazały, że sztuczne słodziki mogą zmieniać liczbę i rodzaj bakterii w jelitach. Teraz naukowcy z Anglia Ruskin University (ARU) potwierdzili, że substancje słodzące - sacharyna, sukraloza i aspartam - mogą sprawić, że dwa rodzaje bakterii jelitowych, E. coli (Escherichia coli) i E. faecalis (Enterococcus faecalis) staną się patogenne. Bakterie te mogą przyczepiać się, atakować i zabijać komórki Caco-2, które są komórkami nabłonkowymi wyściełającymi ścianę jelita.

 

Bakterie takie jak E. faecalis, które przfenikają przez ścianę jelita, mogą przedostawać się do krwiobiegu i gromadzić się w węzłach chłonnych, wątrobie i śledzionie, powodując szereg infekcji, w tym posocznicę. Naukowcy wykazali, że w stężeniu odpowiadającym dwóm puszkom napoju dietetycznego wszystkie trzy sztuczne słodziki znacznie zwiększyły adhezję zarówno bakterii E. coli, jak i E. faecalis do jelitowych komórek Caco-2 i w różnym stopniu nasilały tworzenie się biofilmów.

Bakterie rosnące w biofilmach są mniej wrażliwe na leczenie oporności na środki przeciwdrobnoustrojowe, są bardziej skłonne do wydzielania toksyn i ekspresji czynników wirulencji. Dodatkowo sukraloza i aspartam powodowały, że patogenne bakterie jelitowe zaczęły atakować komórki Caco-2 znajdujące się w ścianie jelita.

 

Jest to pierwsze badanie, które pokazuje patogenny wpływ niektórych popularnych sztucznych słodzików na bakterie jelitowe. Naukowcy zaznaczają, że nadmierne spożycie cukru jest głównym czynnikiem rozwoju chorób, takich jak otyłość czy cukrzyca, a sztuczne słodziki są często przedstawiane jako zdrowsza alternatywa dla cukru. Potrzebne są jednak dalsze badania, aby lepiej poznać ich wpływ na zdrowie.

 

Ocena: 

5
Średnio: 5 (1 vote)
Opublikował: admin
Portret użytkownika admin

Redaktor naczelny i założyciel portalu zmianynaziemi.pl a także innemedium.pl oraz wielu innych. Specjalizuje się w tematyce naukowej ze szczególnym uwzględnieniem zagrożeń dla świata. Zwolennik libertarianizmu co często wprost wynika z jego felietonów na tematy bieżące. Admina można również czytać na Twitterze   @lecterro


Komentarze

Portret użytkownika Kwazar

Z setek innych szkodliwych

Z setek innych szkodliwych substancji zawartych w naszym codziennym "żarciu" Słodzik też może nam zaszkodzić. Ja jednak bym sie tym nie przjmował i potraktował tą informacje jako kolejny element do tego samego KOSZMARU "jadła naszego powszedniego" Słodzik szkodzi ale dlaczego pamiętać o tym, że słodzik szkodzi ? A co z resztą z dziesiątek innych szkodliwych substancji w "żarciu" naszym powszednim z listy, które powoli ale skutecznie nas zabijają ? 

Portret użytkownika asa

Od ponad 20 lat aspartam,

Od ponad 20 lat aspartam, acesulfamK, fenyloalanina to słodziki dla naiwnych.....to są trucizny. Jedynymi dobrymi słodzikami są Ksylitol ale ten z brzozy/nie z kukurydzy/ oraz stewia tylko jako roślina np. listki. Być może są jeszcze inne ale te zdają egzamin na piątkę.

Portret użytkownika ARTUR

Od czasu gdy mogłem sam sypać

Od czasu gdy mogłem sam sypać cukier do szklanki używałem i używam go dużo , nawet do 0,5 kg tygodniowo . Czasami się śmieję że chodzę ciągle na rauszu bo mój organizm przetważa go na alkohol Smile , jestem szczupły , nie choruję a moja trzustka oszukiwana pustymi kaloriami z cukru pracuje równo . Gdybym używał słodzik to na pewno nie byłbym zdrowy a podkład aspartamowy to kładę pod lakiery gdyż nie służy on do jedzenia Smile

Skomentuj