Brak kwasów omega-3 w diecie skraca życie

Kategorie: 

Źródło: tg

Amerykańscy naukowcy zidentyfikowali nowy czynnik przyczyniający się do przedwczesnej śmierci. Piszą o tym w American Journal of Clinical Nutrition.

Eksperci odkryli, że brak kwasów tłuszczowych omega-3 może zwiększać ryzyko przedwczesnej śmierci, podobnie jak palenie. Naukowcy doszli do tego wniosku po kolejnym etapie długotrwałego badania klinicznego serca o nazwie Framingham. Badania te uważane są za jedne z najdłuższych od czasu ich powstania.

 

Według sondażu Framingham w 2018 r. przebadano 2500 uczestników w wieku od 66 do 73 lat. Lekarze odkryli, że spożywanie kwasów tłuszczowych omega-3 wiąże się z niższym ryzykiem chorób sercowo-naczyniowych i wydłużeniem oczekiwanej długości życia.

 

Osoby z najwyższym indeksem omega-3 są o 33 procent mniej narażone na przedwczesną śmierć. Palenie i indeks omega-3 wydają się być najłatwiejszymi do modyfikacji czynnikami ryzyka.

„Według najnowszego modelu palenie skraca oczekiwaną długość życia o ponad cztery lata, co jest równoznaczne ze skróceniem życia osób z niską zawartością kwasów omega-3”- powiedział dr Michael McBurney z Instytutu Badań nad Kwasami Tłuszczowymi.

Bogate źródła kwasów omega-3 to m.in. łosoś, śledź, makrela, śledź, pstrąg, dorsz, orzeszki ziemne oraz oleje m.in. siemię lniane, rzepak, soja i słonecznik, chleb pszczeli.

 

Ocena: 

5
Średnio: 5 (1 vote)
Opublikował: tallinn
Portret użytkownika tallinn

Legendarny redaktor portali zmianynaziemi.pl oraz innemedium.pl znany ze swojego niekonwencjonalnego podejścia do poszukiwania tematów kontrowersyjnych i tajemniczych. Dodatkowo jest on wydawcą portali estonczycy.pl oraz tylkoprzyroda.pl gdzie realizuje swoje pasje związane z eksploracją wiadomości ze świata zwierząt


Komentarze

Skomentuj