Kategorie:
Zmodyfikowane genetycznie pomidory zostały stworzone przez brytyjskich naukowców, jednak ze względu na ograniczenia dotyczące produktów GMO w tym kraju, hodowano je w Kanadzie. Uprawy znajdowały się w prowincji Ontario a wyprodukowany z nich sok jest właśnie transportowany do Wielkiej Brytanii.
Naukowcy z John Innes Centre otrzymają w najbliższym czasie ponad tysiąc litrów soku z fioletowych, genetycznie zmodyfikowanych pomidorów. Najpierw planuje się przeprowadzić badania a następnie uczeni chcą aby produkt ten znalazł się w sklepach. Pomidory te zostały opracowane tak aby działały przeciwzapalnie a przeprowadzone testy na myszach wykazały również spowolnienie rozwoju raka. Ponadto, fioletowe pomidory mają podwójny okres przydatności.
Warzywa te posiadają taki kolor ze względu na wysoki poziom antocyjany. Są to związki które można znaleźć przykładowo w jagodach czy jeżynach. Wszelkie badania w tym kierunku były finansowane przez Unię Europejską oraz Biotechnology and Biological Sciences Research Council. Profesor Cathie Martin wyjaśniła, że dzięki ich badaniom konsumenci uzyskają dodatkowe korzyści dla zdrowia.
Badania nad sokiem z zmodyfikowanych pomidorów będą prowadzone pod kątem działania wysokiej dawki antocyjany na raka, choroby układu krążenia i innych chorób przewlekłych u człowieka. Naukowcy uważają, że stosowanie nowych pomidorów np. do ketchupu może poprawić również wartość odżywczą.
Komentarze
https://magnetartechproject.blogspot.com/ https://www.tiktok.com/@manfrommagnetar https://pl.pinterest.com/ManFromMagnetar https://www.instagram.com/magnetartechproject/ https://www.facebook.com/Magnetartechproject
CS Rulezzzz!
Strony
Skomentuj