Określono owoce, które powodują migreny u ludzi

Kategorie: 

Źródło: 123rf.com

Przewlekłe bóle głowy to niezwykle niebezpieczna i nieprzyjemna dolegliwość. Konwencjonalne środki przeciwbólowe nie pomagają przy tej przypadłości. Może pojawić się w dowolnym momencie. Okazuje się, że niektóre owoce i jagody mogą wywoływać migreny.

 

Eksperci przeanalizowali informacje o czterech tysiącach pacjentów cierpiących na przewlekłą migrenę. Przebadano także 1,1 tys. osób, które skarżą się na bóle głowy. Naukowcy zauważyli, że w ciągu 5 - 10 minut po zjedzeniu niektórych owoców zaczęły odczuwać one ataki bólu.

 

Ulubione potrawy każdego człowieka znajdują się na liście zabronionych produktów spożywczych. Przyzwyczailiśmy się je jeść, dawać dzieciom, przywozić z kurortów, uprawiać w ogrodzie i na polach. Lista obejmowała, m. in. arbuzy, marakuje, pomarańcze, banany, papaje i winogrona.

 

To właśnie po zjedzeniu tych owoców ludzie wkrótce zaczęli narzekać na bóle głowy, ale tylko ci, którzy cierpią na przewlekłą migrenę, są podatni na takie objawy. Ci, którzy narzekają na zwykły ból głowy, czują się dobrze.

 

Dokładny związek przyczynowy nie został jeszcze ustalony, ale ta obserwacja wzbudziła zainteresowanie naukowców i dietetyków. Być może, jeśli dostosuje się dietę pacjentów, ich samopoczucie znacznie się poprawi.

 

Ocena: 

1
Średnio: 1 (1 vote)
Opublikował: tallinn
Portret użytkownika tallinn

Legendarny redaktor portali zmianynaziemi.pl oraz innemedium.pl znany ze swojego niekonwencjonalnego podejścia do poszukiwania tematów kontrowersyjnych i tajemniczych. Dodatkowo jest on wydawcą portali estonczycy.pl oraz tylkoprzyroda.pl gdzie realizuje swoje pasje związane z eksploracją wiadomości ze świata zwierząt


Komentarze

Portret użytkownika Nickt

Co za paranoja. Jem całe

Co za paranoja. Jem całe życie większość tych owoców niemal codziennie, czasem w większej ilości wręcz, nigdy nie bolała mnie głowa. Myślę, że najwięcej może rozboleć od pryskanych 30x polskich, zdrowych jabłuszek. Nawiasem mówiąc niezły wałek, żeby jabłko produkowane w Polsce kosztowało tyle samo albo więcej od importowanych cytrusów.

Portret użytkownika Monique

Jestem migrenikiem(czką) od

Jestem migrenikiem(czką) od nastolatki, czyli od ok 30 lat, nigdy żaden owoc pod tytyłem: arbuzy, marakuja, pomarańcze, banany, papaje i winogrona nie wywołał u mnie migreny!!!!  I nie wierzę żeby te owoce wywołały migrenę u kogokolwiek poza jakimiś mutantami.

Eksperci przeanalizowali informacje o czterech tysiącach(4000) pacjentów cierpiących na przewlekłą migrenę. Przebadano także 1,1 tys. (1100) osób, które skarżą się na bóle głowy. Naukowcy zauważyli, że w ciągu 5 - 10 minut po zjedzeniu niektórych owoców zaczęły odczuwać one ataki bólu.

Co wy qrwa pierlicie?????!!!!!

Portret użytkownika prorocznia

Podobnie kiedyś udowadniano

Podobnie kiedyś udowadniano szkodliwy wpływ soi na hormony. Nie dodano, że badania odbyły się w USA gdzie 99% soi jest modyfikowana genetycznie i nawożona glifosatem.

Tak! owoce, warzywa i mięso PRZEMYSŁOWE mogą być szkodliwe dla zdrowia i mogą wywoływać bóle, nie tylko głowy! Ilość badań w tej materii zalewa interent, wystarczy wpisac w wyszukiwarkę.

 

Portret użytkownika Demiurg

To ja ci podam dokładny

To ja ci podam dokładny związek: sa to azotany i azotyny. Po niczym tak głowa nie nawala jak po obniżeniu saturacji krwi związkami azotu. A wszystkie te owoce są pędzone do granicy pęknięcia.

Wypicie szklanki soku z marchwi może sie zakończyć zgonem.

Portret użytkownika Medium

Związkami azotu, czyli

Związkami azotu, czyli produktami ubocznymi przemiany białek?

Obniżenie saturacji krwi może mieć kilka przyczyn:

  1. odwodnienie, czyli zagęszczenie krwi - uzupełnić niedobory wody 
  2. mechaniczny ucisk na tętnice szyjne poprzez stresowo przykurczone mięśnie ramion - rozluźnić się, albo poddać masażowi
  3. przebywanie w niewietrzonym pomieszczeniu - przewietrzyć pomieszczenie albo wyjść na spacer
  4. inne poważniejsze przyczyny patologiczne naczyń czy np. guzy mózgu.
  5. choroby nerek, tj. ogólne zatrucie np. mocznica

No i na koniec marchew nie jest z grupy owoców, to warzywo Smile

Portret użytkownika Quark

Najwięcej azotanów i azotynów

Najwięcej azotanów i azotynów mają wędliny i mięsa peklowane . Czy kiedykolwiek bolała Cię głowa po zjedzeniu szynki czy kiełbasy ??? Ja codziennie pijam sok marchewkowy - surówka z marchwi to moja ulubiona i wszystko gra. Jedynym minusem silnie nawożonych warzyw jest niski w nich poziom witamin bo roślina musi mieć czas na ich wytworzenie a i w glebie odpowiednie pierwiastki być muszą a nawozy azotowe jedynie stymulują wzrost rośliny.

Tak więc nie strasz , nie strasz bo .....

Skomentuj