Znaleziono roślinę, która uratuje ludzkość przed brakiem kawy

Kategorie: 

Źródło: pixabay.com

Obecne zmiany warunków klimatycznych naszej planety powodują szkody w ogromnej różnorodności kultur naturalnych. Kawy nie są wyjątkiem. Pod wpływem gwałtownych zmian temperatury i pogody rośliny te stają się coraz bardziej wrażliwe, co może negatywnie wpłynąć na jakość ulubionego napoju każdego z nas. Naukowcy odkryli niedawno roślinę, która jest lepiej przystosowana do zmieniających się warunków, co pomoże uniknąć katastrofy w dziedzinie produkcji kawy.

 

Mowa o Coffea stenophylla, czyli dzikiej i stosunkowo rzadkiej kulturze kawy występującej w Górnej Afryce Zachodniej. Po przeanalizowaniu właściwości tej rośliny naukowcy doszli do wniosku, że można ją stosować jako alternatywę dla arabskiego drzewa kawowego, szeroko uprawianej rośliny, która jest zwykle używana do ekstrakcji ziaren kawy. Roślina ta znana jest miłośnikom kawy jako Arabica.

 

Naukowcy zebrali kilka próbek Coffea stenophylla i przeprowadzili analizę laboratoryjną. Okazało się, że walory smakowe i aromatyczne trunku z tej kultury nie ustępują ogólnie przyjętej arabice (C. arabica). Jednocześnie roślina ta znacznie przewyższa zarówno Arabikę, jak i Robustę (C. canephora) pod względem odporności na wysokie temperatury. Według naukowców Coffea stenophylla dobrze czuje się w temperaturach do 24,9 stopni Celsjusza.

 

Wcześniejsze badania wykazały również, że Coffea stenophylla może przetrwać okresy suszy, a także jest odporna na choroby dotykające uprawy kawy. Naukowcy są przekonani, że przemysłowa uprawa tych roślin na dużą skalę pomoże utrzymać dostępność i jakość jednego z najczęściej spożywanych napojów na świecie.

 

Ocena: 

1
Średnio: 1 (1 vote)
Opublikował: tallinn
Portret użytkownika tallinn

Legendarny redaktor portali zmianynaziemi.pl oraz innemedium.pl znany ze swojego niekonwencjonalnego podejścia do poszukiwania tematów kontrowersyjnych i tajemniczych. Dodatkowo jest on wydawcą portali estonczycy.pl oraz tylkoprzyroda.pl gdzie realizuje swoje pasje związane z eksploracją wiadomości ze świata zwierząt


Komentarze

Portret użytkownika tubylec

W polskich warunkach

W polskich warunkach klimatycznych kawę zastępuje przytulia czepna (Galium aparine L.). Zbiera się nasiona, praży na patelni, mieli i zaparza. Wygląda jak kawa, pachnie jak kawa, smakuje jak kawa i co najważniejsze - klepie jak kawa, bo również zawiera kofeinę. Więc jak już będzie po Wielkim Resecie i kupcy na wielbłądach nie zdążą nam dowieźć oryginalnej kawy z Afryki to taki polski zamiennik może być jak znalazł, tym bardzie że wszędzie go pełno i nawet nie trzeba się bawić w uprawę.

Skomentuj