Kategorie:
Naukowcy z Uniwersytetu w Kopenhadze opracowali metodę przekształcania krwi wieprzowej w białkowy proszek o neutralnym smaku.
Przy pomocy enzymu z papai naukowcy nauczyli się ekstrahować białko z krwi wieprzowej. Eksperci otrzymali proszek o neutralnym smaku i 90% zawartości białka, który może być stosowany jako dodatek do różnych produktów. Nawiasem mówiąc, białko krwi wieprzowej ma większą wartość odżywczą niż jakiekolwiek białko roślinne lub mleczne dostępne na rynku.
„Jest prawdopodobne, że w przyszłości coraz więcej ludzi będzie zaspokajać swoje zapotrzebowanie na białko poprzez alternatywne źródła żywności, w tym niedobory żywności” - skomentował René Lametz, naczelny autor badania.
Każdego roku w duńskich fermach trzody chlewnej pozostaje około 60 tysięcy ton krwi świńskiej, która jest zwykle sprzedawana na całym świecie jako pasza dla zwierząt. Nowa metoda, opracowana przez naukowców, pozwoli na uzyskanie z tej ilości surowców do 5 tys. ton proszku białkowego, który można później wykorzystać do dodania do soków, lodów, batonów czekoladowych, produktów mlecznych itp. Białko będzie szczególnie przydatne dla osób starszych.
„Daliśmy ludziom powyżej 65 lat czekoladę i klopsiki zawierające białko w proszku i wyniki były pozytywne. Osobom starszym może być trudno uzyskać wymaganą ilość białka z pożywienia, ponieważ wraz z wiekiem osoba zaczyna jeść mniej, ale organizm potrzebuje białka ”- wyjaśnia Rene Lametz.
Naukowcom udało się również wyodrębnić żelazo z krwi świńskiej, które może być stosowane jako suplement diety lub jako naturalny barwnik do żywności.
Ocena:
Opublikował:
tallinn
Legendarny redaktor portali zmianynaziemi.pl oraz innemedium.pl znany ze swojego niekonwencjonalnego podejścia do poszukiwania tematów kontrowersyjnych i tajemniczych. Dodatkowo jest on wydawcą portali estonczycy.pl oraz tylkoprzyroda.pl gdzie realizuje swoje pasje związane z eksploracją wiadomości ze świata zwierząt |
Komentarze
Skomentuj