Cechy marmurkowej wołowiny. Czym różni się od zwykłej?

Kategorie: 

Źródło: youtube.com

Co jest lepsze niż dobry stek, kebab czy pożywny burger? Dania mięsne zawsze były w cenie, ponieważ mają wysoką wartość energetyczną i dają prawdziwą przyjemność w spożyciu. Dziś są nawet kluby dla miłośników mięsa, zarówno w Europie, jak i w USA.

 

Jednak mięso i produkty mięsne sprzedawane w sklepie i na rynku nie zawsze odpowiadają jakości, ponieważ rasy bydła są bardziej mleczne niż mięsne. Jednak niektórzy sprzedawcy internetowi, tacy jak KB Impex, oferują prawdziwą marmurkową wołowinę na pyszny stek. Co to jest marmurkowa wołowina i czym różni się od zwykłej wołowiny?

 

Wołowina marmurkowa to przysmak, którego nie można kupić za cenę zwykłej wołowiny. Okazuje się, że marmurkowa wołowina pochodzi wyłącznie od bydła mięsnego hodowanego specjalnie w tym celu, na przykład Black Agnus lub Hereford.

 

Marmurkowanie mięsa to obecność w mięsie sieci warstw tłuszczowych, które swą strukturą przypominają marmur. Ze względu na obecność tych tłustych nitek mięso jest bardzo delikatne podczas gotowania, ponieważ tłuszcz topi się i przenika do włókien mięsnych.

 

Zwykła wołowina ma zupełnie inną strukturę i nigdy nie dorównuje smakiem wołowinie marmurkowej. Dlatego prawdziwego steka nie da się uzyskać z wołowiny kupionej w sklepie w promocyjnej cenie. Bardziej poszukiwana jest wołowina marmurkowa z USA.

 

Kawiarnie, restauracje i hotele wolą kupować dla swoich klientów produkty najwyższej jakości, bo to wszystko wpływa na ich wizerunek. Z tego powodu marmurkowa wołowina jest zamawiana z USA lub kupowana od dostawców pośrednich.

 

W Stanach Zjednoczonych są całe farmy, które hodują bydło na najlepsze steki świata i każda z nich uważa się za najlepszą. Największe fermy bydła mięsnego znajdują się w Teksasie, który ze względów klimatycznych i innych jest najbardziej odpowiedni do tego celu.

 

Do tej pory za najlepszą uważana jest marmurkowa wołowina z USA, wszystkie zwierzęta są hodowane w idealnych warunkach, otrzymują odpowiednie odżywianie, a ich zdrowie jest monitorowane przez doświadczonych weterynarzy. Rolnicy ze Stanów Zjednoczonych są dumni, że udało im się osiągnąć tak świetne wyniki w hodowli mięsa, które trafia na stoły znanych restauracji i hoteli.

 

Ile kosztuje marmurkowa wołowina? Koszt marmurkowej wołowiny to osobna kwestia. Cena produktu jest w pełni zgodna z jego jakością i dlatego nie jest mała. Niemniej jednak koszt wcale nie jest transcendentalny, a na mięso marmurkowe, jeśli jest to pożądane, może sobie pozwolić każdy.

 

W większym stopniu cenę kształtują takie parametry jak: od jakiej części ciała, rodzaju kawałka, stosunku mięsa do procentowej zawartości tłuszczu, obecności kości, kraju pochodzenia.

 

Na przykład Wagyu Marbled Beef, USA Beef, BMS 6-9, Striploin w KB Impex kosztuje 250 zł, a Cowboy Steak (Ribeye on the bone), USDA Choice, amerykańska marmurkowa wołowina kosztuje ok.100 zł.

 

 

Ocena: 

1
Średnio: 1 (1 vote)
Opublikował: tallinn
Portret użytkownika tallinn

Legendarny redaktor portali zmianynaziemi.pl oraz innemedium.pl znany ze swojego niekonwencjonalnego podejścia do poszukiwania tematów kontrowersyjnych i tajemniczych. Dodatkowo jest on wydawcą portali estonczycy.pl oraz tylkoprzyroda.pl gdzie realizuje swoje pasje związane z eksploracją wiadomości ze świata zwierząt


Komentarze

Portret użytkownika Bydło z Polski

ras mięsnych jest

ras mięsnych jest eksportowane do Francji i Włoch. Tutaj nikt takiego mięsa nie kupi, bo jest drogo.

W Polsce są hodowane krowy ras mięsnych, ale w mediach jak zwykle tylko półprawdy podawane są jako pewniki. I ludzie, którzy nic nie wiedzą i niczym się nie interesują odbierają te półprawdy jako pewniki.

Skomentuj