Majonez może być korzystny dla zdrowia

Kategorie: 

Źródło: pixabay.com

W czasie świąt Bożego Narodzenia królową polskich stołów staje się sałatka jarzynowa z majonezem. Uważany za niezdrowy dodatek kojarzy się od dawna ze świętami i to właśnie wtedy sprzedaje się go najwięcej. Czy jednak majonez rzeczywiście jest tak niezdrowy? Najnowsze badania sugerują, że wcale nie koniecznie.

 

Okazuje się, że zdaniem rosyjskiej specjalistki z dziedziny dietetyki, dr Jekateriny Burljaewej, rozsądne korzystanie z majonezu nie jest szkodliwe dla organizmu, lecz wręcz przeciwnie, ma pozytywny wpływ. Ekspertka zwraca uwagę, że w majonezie znajduje się olej roślinny oraz witamina E, które normalizują poziom cholesterolu we krwi i mają działanie antyoksydacyjne. 

 

Ponadto witamina E ma znaczenie dla elastyczności skóry, pięknych włosów i paznokci. Dietetyczka zauważyła również, że nie ma dużej różnicy między domowym a kupnym majonezem. Wręcz przeciwnie, te przemysłowe zawierać jeszcze więcej witamin.

 

Jednak należy pamiętać, że majonez to tylko sos, a nie danie główne, więc nie należy się nim zajadać. Ten produkt musi być osadzone w ogólnej koncepcji diety, sugerując odpowiednią codzienną dietę kaloryczną i pewien stosunek białek, tłuszczów i węglowodanów. Majonez na pewno nie jest zalecany dla osób z chorobami przewodu pokarmowego. 

 

 

Ocena: 

5
Średnio: 5 (1 vote)
Opublikował: admin
Portret użytkownika admin

Redaktor naczelny i założyciel portalu zmianynaziemi.pl a także innemedium.pl oraz wielu innych. Specjalizuje się w tematyce naukowej ze szczególnym uwzględnieniem zagrożeń dla świata. Zwolennik libertarianizmu co często wprost wynika z jego felietonów na tematy bieżące. Admina można również czytać na Twitterze   @lecterro

loading...


Komentarze

Portret użytkownika Medium

Posiadaczy kupnego majonezu

Posiadaczy kupnego majonezu uprzejmie proszę o wypisanie z metki, jakie dodatki chemiczne producent dorzucił do swego wyrobu. 

Z powodu jednego z dodatków (niestety nie pamiętam dokładnie, jakiego) zrezygnowałam z kupowania majonezu i przerzuciłam się z powodzeniem na domową produkcję.

Skomentuj