Na półki sklepowe trafiły jabłka z rocznym terminem przydatności

Kategorie: 

Źródło: pixabay.com

Jabłka są drugim po bananach najlepiej sprzedającym się owocem w Stanach Zjednoczonych. Naukowcy postanowili więc stworzyć nową odmianę jabłek, które zachowują imponującą świeżość: od 10 do nawet 12 miesięcy. Prace nad niepsującymi się owocami zajęły ponad dwie dekady. W minioną niedzielę jabłka trafiły na półki sklepowe w Stanach Zjednoczonych.

Jabłka pierwotnie nazywane WA38 zyskały nazwę Cosmic Crisp (w j. ang. „kosmiczna kruchość”) stanowią krzyżówkę dwóch innych odmian: Honeycrisp i Enterprise. Były hodowane przez Uniwersytet Stanowy Waszyngtona od 1997 roku. Ich wyprodukowanie kosztowało ok. 10 mln dolarów. Rolnicy w stanie Waszyngton mogą uprawiać wskazane jabłka wyłącznie na następną dekadę.

Jak zachwala Kate Evans, współprowadząca program hodowlany jabłek na Uniwerytecie Waszyngtona, owoce są bardzo kruche, o stosunkowo twardej powierzchni, a także słodkie i soczyste. Miąższ jabłek bardzo wolno brązowieje, a owoc przechowywany w lodówce nadaje się do spożycia przez 10-12 miesięcy.

 

Naukowcy zdążyli już zasadzić ponad 12 milionów drzew, które obrodzą jabłkami Cosmic Crisp. Póki co jednak sady znajdują się jedynie w stanie Waszyngton, a rolnicy z innych części Stanów Zjednoczonych nie otrzymali pozwolenia na uprawę. Stan Waszyngton jest aktualnie największym dostawcą jabłek w USA. Szczególnie popularne odmiany owoców to Golden Delicious, Red Delicious, Pink Lady i Royal Gali.

 

 

Ocena: 

4
Średnio: 3.3 (3 votes)
Opublikował: Scarlet
Portret użytkownika Scarlet

Komentarze

Portret użytkownika angie

To nie koniecznie musi być

To nie koniecznie musi być GMO. W artykule jest napisane, że jabłko może być przechowywane 10 -12 miesięcy w lodówce, a mi się wydaje że tu chodzi o przechowywanie w chłodni. Obecnie na świecie jest bardzo wiele tzw. zimowych odmian jabłek, które w odpowiedniej temperaturze i wilgotności, i jeszcze przy zmneijszonej ilości tlenu mogą być przechowywane prawie przez rok. I między innymi z tego powodu jabłka odmian letnich i jesiennych (które nie nadają się do dłuższego przechowywania) są już prawie nie produkowane/hodowane, a przez cały rok są sprzedawane odpowiednio przechowywane jabłka wspomnianych już odmian zimowych.

Portret użytkownika mariusx78

Nie może kolego, tylko to

Nie może kolego, tylko to jest po prostu GMO, a do tego chemia na zewnątrz i po roku papierowe i puste, ale przecież CAŁY CZAS ŚWIERZE!,,, jabłka. P.S. Komu chce się trzymać w lodówce te same jabłka przez rok??? Nie lepiej iść po świerze? XD

Portret użytkownika angel

Może i wciskanie kitu, ale

Może i wciskanie kitu, ale raczej próba wypromowania nowej odmiany; a jeśli chodzi o jabłka, to wypromowanie nowej odmiany nie jest proste, bo większość ludzi rozróżnie tylko już wspomniane jabłka czerwone, żółte i zielone. Odmian jabłoni jest kilkaset, może nawet kilka tysięcy i wciąż są hodowane nowe odmiany, a niestety z różnych powodów w sadach towarowych sadzi się kilka najlepiej rozpoznawalnych i najlepiej sprzedających sie odmian.

Portret użytkownika PrawNICK

Ci którym się to nie podoba

Ci którym się to nie podoba niech zrezygnują także z owocu granatu.

Ten owoc także swtorzono sztucznie tylko, że za czasów poprzedniej cywilizacji. Nie ma innego wytłumaczenia na jego niezgodne z zasadami ewolucji istnienie.

Portret użytkownika dziiadek ze wsi

Tak samo jest z kukurydzą

Tak samo jest z kukurydzą która była modyfikowana tysiące lat temu. Znaleziono nawet oryginalną dziką kukurydzę, ta roślina rodzi 4 - 8 nasion. Ciekawa forma ewolucji z kilku nasion do setek i nie ma śladu po istnieniu pośrednich ogniw tzw ewolucji kukurydzy. Ilość minusów świadczy o poziomie wiedzy polinowców. Wiedzą tyle ile wiedzieć zezwoli im Bolek i Lolek z szklanego ekranu.

Strony

Skomentuj