Kategorie:
W japońskim mieście Taiji rozpoczęła się tradycyjna rzeź delfinów. Rybacy polują na te ssaki morskie i zabijają je dla mięsa, lub sprzedają do delfinariów. Sezon rozpoczął się mimo protestów ze strony obrońców praw zwierząt.
Polowanie polega na zapędzaniu delfinów do płytkich zatok. Tam rybacy zabijają je z pomocą noży i włóczni. Zwierzęta dźgane są w szyję, a ich śmierć spowodowana wykrwawieniem i uduszeniem się może trwać nawet 30 minut. Z powodu brutalnego traktowania delfinów, społeczność rybacka w Taiji jest potępiana w wielu krajach świata.
Sezon rozpoczął się 1 września i potrwa sześć miesięcy. Ekolodzy z grupy Dolphin Project powiadomili, że w poniedziałek zabito już pięć delfinów. Szacuje się, że w całym okresie polowań, ponad 1 700 delfinów może zginąć lub zostać schwytanych celem ich sprzedaży.
Rybacy z Taiji bronią swojej „tradycji” twierdząc, że jest ona praktykowana w mieście od tysięcy lat, a zyski pochodzące z polowań pozwolą utrzymać tamtejszą społeczność. Jednak 1 lipca, Japonia opuściła Międzynarodową Komisję Wielorybniczą, a zatem połowy obejmują także wieloryby. Japonia tak naprawdę nigdy nie rezygnowała z polowań na wieloryby i omijała prawo międzynarodowe, tłumacząc, że robi to rzekomo do celów naukowych.
Jednak popyt na mięso delfinów i wielorybów wyraźnie spadł w ostatnich latach. Może to być spowodowane nie tylko powszechną krytyką brutalnych polowań na te stworzenia morskie, ale też zagrożeniami w kwestii zdrowia – mięso delfinów i wielorybów zawiera wysokie poziomy rtęci.
Ocena:
Opublikował:
John Moll
Redaktor współpracujący z portalem zmianynaziemi.pl niemal od samego początku jego istnienia. Specjalizuje się w wiadomościach naukowych oraz w problematyce Bliskiego Wschodu |
Komentarze
Skomentuj