Naukowcy odkryli, że jemy jabłka w niewłaściwy sposób

Kategorie: 

Źródło: pixabay.com, ABC News

Naukowcy z Politechniki w Graz odkryli, że sposób w jaki zazwyczaj jemy jabłka może być nieprawidłowy. Według nowego badania, pożyteczne składniki i bakterie znajdują się również w szypułce i nasionach owocu.

Wśród pożytecznych składników znajdujących się m. in. pestkach są bakterie Lactobacillus – składnik probiotyków, który może pomóc w niektórych schorzeniach, takich jak zaburzenia trawienne.

 

Nukowcy przeanalizowali jabłka zakupione w sklepie oraz owoce pochodzące z upraw ekologicznych pod kątem obecności bakterii. Badaniu zostały poddane wszystkie części jabłka, od łodygi jabłka po skórkę, miąższ i nasiona.

 

Zarówno jabłka zakupione w sklepie, jak i organiczne zawierały łącznie mniej więcej tyle samo bakterii. Najbogatsze w pożyteczne składniki były pestki, które są zazwyczaj wyrzucane po zjedzeniu soczystego miąższu. Badanie wykazało, że pomijanie środka jabłka może zmniejszyć liczbę spożywanych drobnoustrojów z ponad 100 milionów do 10 milionów.

Badanie wykazało również, że jabłka ekologiczne miały bardziej zróżnicowaną i równomiernie rozłożoną kulturę bakteryjną w porównaniu do jabłek z marketu, a także, że bakterie te mają pozytywny wpływ na zdrowie. Oznacza to, że jedzenie organicznych jabłek w całości może być najbardziej korzystne dla flory bakteryjnej jelit.

 

Badacze przestrzegają jednak, że spożywanie bardzo dużej ilości pestek jabłek może być niekorzystne dla zdrowia, ponieważ zawierają one zawierają związek chemiczny znany jako amigdalina, który wytwarza cyjanek, gdy nasiona są kruszone i spożywane. Nawet małe ilości cyjanku mogą spowodować ostre zatrucie.

 

Niemniej jednak, w niewielkich ilościach jedzenie pestek oraz szypułki może przynieść wiele korzyści zdrowotnych i jest zdecydowanie zdrowszą opcją, niż zjedzenie samego miąższu.

 

 

Ocena: 

5
Średnio: 5 (1 vote)
Opublikował: B
Portret użytkownika B

Redaktorka, która pracuje z nami od ponad 3 lat. Specjalizuje się w tematyce medycznej i zdrowym żywieniu. Często publikuje na portalu medycznym tylkomedycyna.pl


Komentarze

Portret użytkownika Szkarłatny Leon

Znowu hamerykańskie nieukowce

Znowu hamerykańskie nieukowce hamerykę odkryły. Już od dawna wiadomo że jabłko powinno się zjadać w całości. A nasiona zawierają cały wachlarz witamin w tym tych nie odkrytych i nie uznanych za witaminy są jak żółtko jaja bombami witaminowymi, i to jest "oczywista oczywistość" bo z tego ma się rozwinąć nowy organizm.

 

Chcesz uratować czyjeś życie? Nie pozwól by mengelowcy "leczyli" go substancją zwaną Remdesevir/ Veklury.

 

Portret użytkownika zynek

naukowcy np. twierdza ze

naukowcy np. twierdza ze odpiewiednia dawka witaminy C np to okolo 60-100mg, niestety nasze organizmy potrzebuja o wiele wiele wiecej nic powrzechnie sie uwaza..

Jesli np chodzi o witamine C:

"Prawidłowe dawki były ustalone pierwotnie w leczeniu szkorbutu i wahają się od 60 do 100 mg dziennie"

Czyli ogolnie przyjeta dawka wit C jest ustalona tylko zeby nie dostac szkorbutu...

Dawki ziol, witamin, mineralow itd. ustalone przez oficjala medycyne czyt. przemysl farmaceutyczny napewno nie sa nastawione na poprawe stanu zdrowia naszego organizmu.

Portret użytkownika minoduesp

Jak w pestkach zdrowych

Jak w pestkach zdrowych dojrzałych nieuszkodzonych owoców jabłoni mogłyby się znaleźć jakieś bakterie ? Po drugie "amigdalina" to nie jest jakiś tam związek chemiczny wytwarzający cyjanek tylko - witamina B17 ! - bardzo nam potrzebna bo żadko występująca w pożywieniu ! Po trzecie w pestach jabłek nie ma "cyjanku" tylko śladowe ilości cyjanowodoru i żeby ów związek mógł komukolwiek zaszkodzić to trzeba by zjeść kilka kilogramów pestek naraz .. ciekawe kto by to potrafił ?

Strony

Skomentuj