Spożywanie dużych ilości soli może podwoić ryzyko wystąpienia niewydolności serca

Kategorie: 

Źródło: pixabay.com

Sód pomaga organizmowi pełnić wiele funkcji biologicznych, tak więc odrobina soli w codziennej diecie jest jak najbardziej wskazana. Jednak zbyt duże ilości soli mają zły wpływ na funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego. Najnowsze badania sugerują, że spożywanie zbyt dużych ilości soli może podwoić ryzyko wystąpienia niewydolności serca.

 

Badania zaprezentowane przes dwoma laty podczas Kongresu Europejskiego Towarzystwa Kardiologicznego w Barcelonie wskazują na związek pomiędzy wysokim spożyciem soli a ryzykiem wystąpienia niewydolności serca. Sód, którego źródłem jest przeważnie spożywana sól kuchenna – ma kluczowe znaczenie dla wielu funkcji ciała, takich jak działanie nerwów, elastyczność mięśni czy zachowanie równowagi w nawodnieniu organizmu.

 

Badacze zauważają jednak, że spożywanie dużych ilości soli jest jedną z głównych przyczyn wysokiego ciśnienia krwi, a także jest niezależnym czynnikiem ryzyka choroby wieńcowej oraz udaru mózgu. Ze względu na zwiększone ryzyko wystąpienia wysokiego ciśnienia krwi i choroby sercowo-naczyniowej, zaleca się zmniejszenie dziennego spożycia sodu w diecie do mniej niż 1500 miligramów. 

Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) zaleca również zmniejszenie średniego spożycia soli o 30% (maksymalne spożycie do 5 gramów soli dziennie), co ma ograniczyć ryzyko zachorowania na choroby przewlekłe. Ludzie spożywający ponad 13,7 grama soli dziennie mieli podczas badań dwa razy większe ryzyko niewydolności serca w porównaniu z osobami spożywającymi poniżej 6,8 grama.

 

Ocena: 

4
Średnio: 4 (1 vote)
Opublikował: admin
Portret użytkownika admin

Redaktor naczelny i założyciel portalu zmianynaziemi.pl a także innemedium.pl oraz wielu innych. Specjalizuje się w tematyce naukowej ze szczególnym uwzględnieniem zagrożeń dla świata. Zwolennik libertarianizmu co często wprost wynika z jego felietonów na tematy bieżące. Admina można również czytać na Twitterze   @lecterro



Komentarze

Portret użytkownika Angelus Maximus Rex

Sól kamienna mielona w

Sól kamienna mielona w młynach posiada ostre mikrokryształy, które w ostaci dipoliu po rozuszczeniu wnikają w żyły i powodują ich zadrapania, a które to zadrapania są ogniskiem odkładania sie toksyn i powodowanie zwapnien. Sól którą mamy spożywać powinna mieś krystalizację wielościanową jako konglomerat pierwiastków życia w chlorku sodu. Taką solą jest sól morska oraz pewne odmiany soli kamiennej, która jest równioez pochodzenia z pradawnych mórz i oceanów.

 Tak dla wyjaśnmienia prezentowanych tu kontrowersji

Portret użytkownika Bajtek

 Znowu szerzysz dezinformację

 Znowu szerzysz dezinformację i nawet nie jesteś w stanie podzielić soli na zdrową i toksyczną. Zdaje się, że Farma Ci dopłaca do portalu. Działanie soli kamiennej jest wręcz ZBAWIENNE  i jest to jedna z najważniejszych substancji w życiu człowieka dlatego prawda o niej jest nie na rękę Farmie.

Portret użytkownika Medium

Zdarza mi się drastycznie

Zdarza mi się drastycznie obniżone ciśnienie, np. 80/50, wtedy proszę o kawę. Proszę, bo nie bardzo mam siły sama zrobić. Pomaga.

No ale co w istocie odpowiada za nadciśnienie? No i dlaczego lekarze nie szukają przyczyn, tylko każą tabletki łykać?

Strony

Skomentuj