Duże spożycie soli może zwiększać ryzyko zachorowania na stwardnienie rozsiane

Źródło: pixabay.com

Naukowcy z Yale zidentyfikowali wysokie stężenie soli w organizmie jako jeden z czynników, przyczyniających się do rozwoju stwardnienia rozsianego. W nowym badaniu, opublikowanym 29 października w czasopiśmie Nature Immunology, opisują oni, w jaki sposób sól może wyzwalać potencjalnie zaburzenia autoimmunologiczne.

 

Stwardnienie rozsiane to przewlekła choroba ośrodkowego układu nerwowego. Do tej pory nie zidentyfikowano bezpośredniej przyczyny choroby. Składają się na nią czynniki środowiskowe, a także genetyczne.

 

Główny autor badań, Tomokazu Sumida twierdzi, że komórki znajdujące się w środowisku o wysokiej zawartości soli wykazują aktywację beta-kateniny. Aktywacja tego białka ma również związek z rozwojem nowotworów i może wywoływać stan zapalny.

Uważa się, że ryzyko rozwoju stwardnienia rozsianego jest w dużej mierze zależne od czynników środowiskowych. Nie tylko wysokie spożycie soli może zwiększać ryzyko zachorowania. Inne czynniki ryzyka to m. in. niedobór witaminy D, palenie, a także otyłość.

 

Ocena: 

Nie ma jeszcze ocen
Opublikował: admin
Portret użytkownika admin

Redaktor naczelny i założyciel portalu zmianynaziemi.pl a także innemedium.pl oraz wielu innych. Specjalizuje się w tematyce naukowej ze szczególnym uwzględnieniem zagrożeń dla świata. Zwolennik libertarianizmu co często wprost wynika z jego felietonów na tematy bieżące. Admina można również czytać na Twitterze   @lecterro


Komentarze

Portret użytkownika Zenek ;)

Od dawna wiadomo, iż SÓL JEST

Od dawna wiadomo, iż SÓL JEST NIEZDROWA. Że ŹLE DZIAŁA na różnego rodzaju ebole, wirusy goraczki krwotocznej, wirusy ptasio-świńskiej chrypy i inne wynalazki laboratoryjnej wojskowej medycyny mengelowskiej (zydowskiej)

 

bo ma DZIAŁANIE PRZECIWZAPALNE.....

 

Dlatego też w ZIELONEJ WYSPIE ZDROWOTNEGO SUKCESU zwanej 3 RP czy polin+ ZDROWĄ sól kamienną zastapiła tzw WYPADOWA jaka sroce z ogona nie wypadszy wpadła na PARTYJNE KONTA POPISU w MILIARDOWYCH wartościach....

 

jako medyczny rewanż za PROMOWANIE ZDROWEGO ŻYWIENIA na stołach podludzi polin+, tych tzw SUWERENÓW...  w proubeckich telewizjach reklamowych....

 

Poza tym co do soli... to WIĘKSZOŚĆ jest otrzymywana poprzez ODSALANIE OCEANÓW... a te jak wiadomo są SKAŻONE DOBROBYTEM płynącym z żydowskich fabryk... czyli RTĘCIA, OŁOWIEM, KADMEM, i resztą mengelejewa....

 

i to te UNOWOCZEŚNIENIA soli "uwarzonej" gojom działają tak "zdrowotnie" jak opisano w artykule....  Nie sama CZYSTA sól z czasów sprzed ROZKWITU PRZEMYSŁOWEJ LICHWY i BANDYTYZMU.....

 

ale jej "DOBROBYTNE" POSTĘPOWE... USZLACHETNIACZE.... o czym zresztą można poczytać w Protokołach Bandytów Syjonu.... LUDOBÓJCZEJ.... podobno fałszywce

 

Portret użytkownika Bajtek

 Fajnie, że wrzucacie

 Fajnie, że wrzucacie artykuły o zdrowiu ale niestety powielacie farmazony produkowane przez żydowską farmę w myśl idei: najlepsza informacja to dezinformacja. 

 Proponuję znaleźć kogoś z prawdziwą wiedzą, a nie powielacie mainstreamowy ściek.

 Sól stołowa to owszem trucizna ale kamienna taka jak kłodawska bądź himalajska to niesamowita substancja. 

 Chcesz Admin to Ci napiszę coś PRAWDZIWEGO, ale farma nie śpi. Mogą zaatakować. Pozdro.

 

Portret użytkownika rocafella

Sól jest dobra dla organizmu,

Sól jest dobra dla organizmu, pod warunkiem że jest to naturalna sól z pozostałymi mikroelementami. Jeżeli jest to sól "drogowa" czyli każda sól przerobiona w fabryce i pozbawiona pozostałych mikroelementów to faktycznie jest szkodliwa.

Prawdziwej soli nie da się przedawkować bo organizm po prostu da ci znać że jej nie potrzebuje i nie bedziesz jej łaknąć, ponieważ wszystkich składników masz full w organizmie. Łaknie się czegoś czego organizmowi brakuje.

No chyba że człowiek jest świnią i je co mu pod nos podstawią, a podstawiają sztuczną sól i rafinowany cukier.

Skomentuj