Kategorie:
Donald Weaver, główny autor nowatorskiego badania potwierdza, że spożycie kawy wiąże się ze zmniejszeniem ryzyka rozwoju choroby Alzheimera oraz Parkinsona. Badacze skupili się na związku zwanym fenylindolem, który powstaje przy paleniu ziaren kawy.
Badania wykazały, że to fenylindol jest odpowiedzialny za ochronę funkcji mózgowych. Naukowcy odkryli, że związek hamuje gromadzenie się tau i beta-amyloidu – dwóch białek, związanych z chorobami neurodegeneracyjnymi, takimi jak choroba Alzheimera i choroba Parkinsona.
Jednak nie wszystkie rodzaje kawy mają taką samą ilość fenylindanów. Mocno palone ziarna kawy są bogatsze w związek, a zatem będą najbardziej skuteczne w ochronie funkcji mózgu.
Są to pierwsze tego typu badania, badające pozytywny wpływ fenylindanów na mózg człowieka. Naukowcy pragną kontynuować prekursorski eksperyment, aby dowiedzieć się więcej na temat cudownego związku oraz sprawdzić, jakie zastosowanie może mieć w medycynie.
Ocena:
Opublikował:
admin
Redaktor naczelny i założyciel portalu zmianynaziemi.pl a także innemedium.pl oraz wielu innych. Specjalizuje się w tematyce naukowej ze szczególnym uwzględnieniem zagrożeń dla świata. Zwolennik libertarianizmu co często wprost wynika z jego felietonów na tematy bieżące. Admina można również czytać na Twitterze @lecterro |
Komentarze
Skomentuj