Kawa może chronić przed rozwojem Alzheimera i Parkinsona

Kategorie: 

Źródło: pixabay.com

Donald Weaver, główny autor nowatorskiego badania potwierdza, że spożycie kawy wiąże się ze zmniejszeniem ryzyka rozwoju choroby Alzheimera oraz Parkinsona. Badacze skupili się na związku zwanym fenylindolem, który powstaje przy paleniu ziaren kawy.

 

Badania wykazały, że to fenylindol jest odpowiedzialny za ochronę funkcji mózgowych. Naukowcy odkryli, że związek hamuje gromadzenie się tau i beta-amyloidu – dwóch białek, związanych z chorobami neurodegeneracyjnymi, takimi jak choroba Alzheimera i choroba Parkinsona.

 

Jednak nie wszystkie rodzaje kawy mają taką samą ilość fenylindanów. Mocno palone ziarna kawy są bogatsze w związek, a zatem będą najbardziej skuteczne w ochronie funkcji mózgu.

Są to pierwsze tego typu badania, badające pozytywny wpływ fenylindanów na mózg człowieka. Naukowcy pragną kontynuować prekursorski eksperyment, aby dowiedzieć się więcej na temat cudownego związku oraz sprawdzić, jakie zastosowanie może mieć w medycynie.

 

 

Ocena: 

4
Średnio: 3.5 (2 votes)
Opublikował: admin
Portret użytkownika admin

Redaktor naczelny i założyciel portalu zmianynaziemi.pl a także innemedium.pl oraz wielu innych. Specjalizuje się w tematyce naukowej ze szczególnym uwzględnieniem zagrożeń dla świata. Zwolennik libertarianizmu co często wprost wynika z jego felietonów na tematy bieżące. Admina można również czytać na Twitterze   @lecterro


Komentarze

Portret użytkownika minoduesp

Niestety ale nic nie zastąpi

Niestety ale nic nie zastąpi zdrowego stylu życia tak fizycznego jak i psychicznego o co dzisiaj w naszym świecie pełnym stresu ,zanieczyszczeń i wyobcowania szczególnie trudno .. Jedynym ratunkiem jest odwrót od tych wszystkich szkodliwych "zdobyczy cywilizacji" ,pozostawiając jedynie to co naprawdę służy dobru człowieka i ekosystemu. Bo wszystko można zrobić na dwa sposoby - dobrze lub źle , wystarczy dokonać właściwego wyboru - także w kwestii redukcji populacji ,bo zaczynamy żyć jak te kury na fermach drobiu ..

Portret użytkownika Odważniak

Kawa zawiera też h2o2, czyli

Kawa zawiera też h2o2, czyli tzw wodę utlenioną, a ta z kolei natlenia komórki, by te miały siłę odrastać według oryginalnego wzoru DNA, a nie uszkodzonego niedotlenieniem. Polecam Iwana Nieumywakina i jego książki. 

Skomentuj