Kategorie:
Mięso laboratoryjne nie jest jeszcze produktem komercyjnym z kilku istotnych powodów – głównie chodzi o cenę, ale także o smak i teksturę wyrobów oraz problemy z rozpoczęciem masowej produkcji. Na dzień dzisiejszy, sztuczne mięso zdecydowanie ustępuje roślinnym alternatywom mięsa, lecz eksperci nie mają wątpliwości, że już za kilka dekad, sytuacja odwróci się o 180 stopni.
Globalna firma konsultacyjna AT Kearney wskazuje, że w 2018 roku, wartość rynku roślinnych alternatyw mięsa wyniosła 4,6 miliarda dolarów i będzie wzrastać o 20-30% rocznie na przestrzeni kolejnych kilku lat. Tymczasem mięso wytwarzane w laboratorium nie jest jeszcze dostępne w sklepach, lecz sytuacja zmieni się już w niedalekiej przyszłości. Co więcej, eksperci przewidują, że na dłuższą metę, sztuczne mięso prawdopodobnie zyska największą popularność jako zamiennik prawdziwego mięsa, a w dalszej perspektywie może je nawet zastąpić.
Zwolennicy mięsa hodowanego w laboratorium przekonują o jego istotnych zaletach. W przeciwieństwie do masowej hodowli zwierząt, która jest bardzo kosztowna, pochłania dużo energii i emituje sporo gazów cieplarnianych, produkcja sztucznego mięsa polega na pobraniu komórek macierzystych od żywych zwierząt oraz ich hodowli w odpowiednich warunkach, aż przeobrażą się w tkankę mięśniową. Metoda ta eliminuje więc konieczność zabijania zwierząt oraz utrzymywania wielkich hodowli.
Wiele firm z całego świata intensywnie pracuje nad wprowadzeniem mięsa in vitro na rynek. Na dzień dzisiejszy, kawałek mięsa wyprodukowanego w laboratorium kosztuje kilkadziesiąt dolarów, co jest bardzo nieopłacalne dla przeciętnego klienta. Jednak ceny znacznie spadną, gdy firmy ulepszą smak i teksturę sztucznego mięsa, a przede wszystkim otrzymają zielone światło od organów regulacyjnych i będą mogły rozpocząć masową produkcję.
Eksperci z AT Kearney przewidują, że w 2030 roku wzrośnie zainteresowanie sztucznym mięsem i roślinnymi alternatywami kosztem prawdziwego mięsa. Co więcej, do 2040 roku, popularność mięsa wytwarzanego w laboratorium będzie wyższa od wegańskich zamienników mięsa. Wszystko wskazuje również na to, że w kolejnych latach, dostęp do prawdziwego mięsa będzie coraz trudniejszy, a produkty z mięsa laboratoryjnego będą praktycznie wszędzie.
Choć samo określenie „sztuczne mięso” nie brzmi zbyt apetycznie, naukowcy przewidują, że gdy tylko stanie się odpowiednio popularne, a jego produkcja stanie się znacznie ułatwiona, klienci będą w przyszłości płacić za nie nawet mniej niż za prawdziwe mięso.
Ocena:
Opublikował:
John Moll
Redaktor współpracujący z portalem zmianynaziemi.pl niemal od samego początku jego istnienia. Specjalizuje się w wiadomościach naukowych oraz w problematyce Bliskiego Wschodu |
Komentarze
DBAJ O SWÓJ NÓŻ! Nigdy nie wiadomo kiedy uratuje Ci życie!
DBAJ O SWÓJ NÓŻ! Nigdy nie wiadomo kiedy uratuje Ci życie!
+ Jesteś naszym bogiem - Jesteś naszym idolem
(Ban - Cosiek)
+ Jesteś naszym bogiem - Jesteś naszym idolem
(Ban - Cosiek)
Skomentuj