Co to jest sok z noni? Wszystko co musisz wiedzieć na ten temat

Kategorie: 

Źródło: youtube.com

Sok Noni jest tropikalnym napojem pochodzącym z owoców drzewa Morinda citrifolia. To drzewo i jego owoce rosną wśród strumieni lawy w Azji Południowo-Wschodniej, zwłaszcza w Polinezji.

 

Noni (wymawiane NO-nee) jest grudkowatym owocem wielkości mango, który ma żółty kolor. Jest bardzo gorzki i ma wyraźny zapach, który czasami jest porównywany do śmierdzącego sera.

 

Ludy polinezyjskie używają noni w tradycyjnej medycynie ludowej od ponad 2 tys. lat. Jest powszechnie stosowany w leczeniu problemów zdrowotnych, takich jak zaparcia, infekcje, ból i zapalenie stawów.

 

Dzisiaj noni jest spożywany głównie jako mieszanka soków. Do soku dodawane są silne przeciwutleniacze. Ten napój może zapewnić kilka korzyści zdrowotnych. Przedmiotowy artykuł zawiera wszystko, co musisz wiedzieć o soku noni, w tym jego składnikach odżywczych, potencjalnych korzyściach dla zdrowia i bezpieczeństwie.

 

Zawartość odżywcza soku noni jest bardzo zróżnicowana. W jednym badaniu przeanalizowano 177 różnych marek soku noni i stwierdzono wśród nich znaczną zmienność żywieniową. Dzieje się tak dlatego, że sok noni często miesza się z innymi sokami owocowymi lub dodaje słodziki, aby zamaskować gorzki smak i nieprzyjemny zapach.

 

Tahitian Noni Juice, produkowany przez Morinda, jest najpopularniejszą marką na rynku i szeroko stosowaną w badaniach. Składa się z 89% owoców noni i 11% koncentratów soku z winogron i jagód. Składniki odżywcze w 3,5 uncji (100 ml) soku Tahitian Noni to:

 

Kalorie: 47 kalorii
Węglowodany: 11 gramów
Białko: mniej niż 1 gram
Tłuszcz: mniej niż 1 gram
Cukier: 8 gramów
Witamina C: 33% dziennego spożycia referencyjnego (RDI)
Biotyna: 17% RDI
Folian: 6% RDI
Magnez: 4% RDI
Potas: 3% RDI
Wapń: 3% RDI
Witamina E: 3% RDI

 

Jak większość soków owocowych, sok noni zawiera głównie węglowodany. Jest bogaty w witaminę C, która jest niezbędna dla zdrowia skóry i układu odpornościowego. Ponadto jest doskonałym źródłem biotyny i kwasu foliowego - witamin z grupy B, które odgrywają wiele ważnych ról w organizmie, w tym pomagają przekształcać żywność w energię.

 

 

 

Ocena: 

2
Średnio: 2 (2 votes)
Opublikował: tallinn
Portret użytkownika tallinn

Legendarny redaktor portali zmianynaziemi.pl oraz innemedium.pl znany ze swojego niekonwencjonalnego podejścia do poszukiwania tematów kontrowersyjnych i tajemniczych. Dodatkowo jest on wydawcą portali estonczycy.pl oraz tylkoprzyroda.pl gdzie realizuje swoje pasje związane z eksploracją wiadomości ze świata zwierząt


Komentarze

Portret użytkownika Zielarnia

Tak, to prawda. Był taki

Tak, to prawda. Był taki okres na naszym rodzimym rynku zielarskim, że produkty z noni były przereklamowane. Było to związane z działalnością jednej z firm zajmującej się marketingiem MLM. Myślę, że nie jest to jednak powód, by całkowicie dyskredytować wartość tego surowca, który przez Polinezyjczyków przez setki lat był wykorzystywany jako cenny element tradycyjnej medycyny. Mimo ustania w/w działalności marketingowej niemal każdy sklep zielarski po dziś dzień ma w swojej ofercie sok noni. Dzieje się tak dlatego, że jest spora grupa klientów, którzy doceniają produkty z tego surowca. Dostępne są nie tylko soki, ale i suszone owoca, zazwyczaj sproszkowane. Choć ta druga grupa produktów to raczej rzadkość. Świeżych owoców u nas nie sposób dostać ze względów na trudności logistyczne. Jak każdy owoc jest to produkt szybko psujący się, a transport wymaga warunków chłodniczych i jest szalenie kosztowny. Szczególnie, że trzeba by transportować owoce noni z "drugiego końca świata". Logicznym rozwiązaniem są więc przetwory stabilne biologicznie, a więc soki i sproszkowane owoce. Oczywiście produkty i przetwory roślinne pochodzące z naszej strefy klimatycznej również zasługują na stosowną uwagę. Jest całe mnóstwo owoców, warzyw, ziół o sporym potencjale do wykorzystania. Nie można ograniczać się do stwierdzenia, że coś jest "naj" i koniec, bo świat jest zbyt różnorodny, by w jednym "naj" oddać choć część jego natury.

Portret użytkownika radeon

Ci co nie pili nie powinni

Ci co nie pili nie powinni się wypowiadać. Sok jest bardzo dobry na poprawę nastroju, na pewno podnosi odporność, w trakcie picia nie miałem nawet kataru kiedy inni chorowali. Oczywiście jest bardzo dużo firm do wyboru i nie wszystkie soki są pełnowartościowe. Warto spróbować szczególnie w okresie zimowym.

Portret użytkownika tubylec

A nie ma najważniejszego,

A nie ma najważniejszego, mianowicie że owoc noni zawiera rekordowo dużo bo aż 14 rodzajów irydoidów .. co to są irydoidy to niech sobie każdy sam wygugla, w skrócie to są takie super-wymiatacze wolnych rodników poprawiające odporność i mające wiele innych funkcji.

Portret użytkownika Medium

Spotkałam się z informacją,

Spotkałam się z informacją, że owoc noni jest mocno przereklamowany. Sok z noni jest oferowany jako niemal panaceum i szeroko sprzedawany. Wystarczy spojrzeć na rodzime Allegro. Akurat w noni nie pokładałabym dużych nadziei, choć niewykluczone, że gorzki smak tego owocu byłby mi pasował, ale nie próbowałam.

Portret użytkownika b@ron

piłem go i nie masz racji,

piłem go i nie masz racji, jest to świetny sposób na poprawe nastroju i ogólne samopoczucie, dobrze wpływa na regulację ciśnienia krwi, jednak jest jeden haczyk... te pasteryzowane są do niczego i one nic nie dają, terapia tym sokiem raczej dla ludzi majętnych, bo litr soku zaczyna się od około 80zł a podane dawkowanie nie zawsze jest zgodne z prawdą, wypijałem szklankę soku dziennie przez 3 miesiące, pierwsze efekty widoczne po około miesiącu, negatywne opinie zapewne od tych którzy myślą że wypili kieliszek i na nic nie pomogło, więc jest do niczego... smak, zależy co kto lubi, mógłbym go pić litrami, trochę przypomina kompot z suszonych śliwek.

W DYSKUSJI WYRAŻAM WŁASNE POGLĄDY KTÓRE NIE MAJĄ NA CELU NIKOGO OBRAZIĆ ,TYM NIEMNIEJ OBRAŻALSKIM WSTĘP DO DYSKUSJI SUROWO ZABRONIONY !!!

Portret użytkownika Easy Rider

Zgadzam się z opinią o

Zgadzam się z opinią o przereklamowaniu soku NONI, którego zaliczam do jednego ze środków powodujących, że człowiek "zdrowszy umrze". Dostępne w naszym klimacie soki pochodzenia roślinnego są równie, a może bardziej skuteczne, tylko mało znane, jak np. sok z korzenia ŁOPIANU.

Skomentuj