Brytyjscy naukowcy rozpoczęli hodowlę „sztucznego bekonu”

Kategorie: 

Źródło: Pixabay

Prace nad hodowlą „sztucznego mięsa” na skalę przemysłową nabierają impetu. Kolejne państwa na świecie przyłączają się, aby wprowadzić do naszej diety mięso laboratoryjne, które docelowo ma zastąpić to „prawdziwe”. Wielka Brytania nie chce pozostać w tyle i rozpoczęła prace nad „sztucznym bekonem”.

 

Naukowcy z Uniwersytetu w Bath eksperymentują z hodowlą mięsa z nadzieją, że uda się odtworzyć proces na skalę przemysłową, aby wytwarzać jeszcze większe ilości jedzenia bez konieczności zabijania zwierząt. Jednak odtworzenie właściwego smaku i tekstury bekonu będzie wymagało lat badań.

 

Brytyjscy naukowcy zajęli się pobieraniem komórek macierzystych od świń oraz ich hodowlą na jadalnym rusztowaniu, wykonanym z trawy. Kolejne etapy produkcji będą zakładać umieszczenie tych komórek w bioreaktorze, gdzie przeobrażą się w tkankę mięśniową i staną się produktem gotowym do spożycia.

 

Dr Marianne Ellis i jej zespół chcą w przyszłości rozpocząć produkcję sztucznego bekonu na skalę masową, uznając, że takie mięso będzie doskonałym rozwiązaniem dla wegetarian. Co więcej, hodowla komórek w laboratorium może zapewnić ogromne ilości mięsa, a zarazem nie będzie wymagała masowej hodowli zwierząt.

Zwolennicy „sztucznego mięsa” argumentują, że to alternatywne rozwiązanie nie tylko znacznie ograniczy emisję gazów cieplarnianych, ale pozwoli też zaoszczędzić wodę i tereny, które obecnie służą do hodowli zwierząt. Z drugiej strony, w zależności od stosowanych metod, hodowla takiego mięsa może zużywać tyle samo, lub nawet więcej energii.

 

Tak czy inaczej, miną jeszcze lata, zanim „sztuczne mięso” pojawi się w sklepach, a spora część ludzi jest przeciwna takiemu rozwiązaniu. Badania przeprowadzone w Wielkiej Brytanii wskazują, że tylko 20% osób jest gotowych zjeść mięso z laboratorium, podczas gdy aż 40% nie zamierza jeść takich produktów, a kolejne 40% jest niezdecydowanych.

 

Ocena: 

3
Średnio: 3 (1 vote)
Opublikował: John Moll
Portret użytkownika John Moll

Redaktor współpracujący z portalem zmianynaziemi.pl niemal od samego początku jego istnienia. Specjalizuje się w wiadomościach naukowych oraz w problematyce Bliskiego Wschodu


Komentarze

Portret użytkownika rechotek

Jeszcze jedna uwaga, czy

Jeszcze jedna uwaga, czy będzie możliwość rozpoznania czy sztuczne mięso nie będzie przypadkiem ludzkim mięsem? Świat biało-czarny prawdy i kłamstwa się kończy, teraz należy rozwijać postrzeganie pozazmysłowe, tylko to wskaże właściwy odczyt rzeczywistości.

Portret użytkownika osa

A czy jest możliwość

A czy jest możliwość rozpoznania czy 'prawdziwe' mięso nie jest przypadkiem ludzkim mięsem?  No masakra, podrostki udające uczonych, intelektualistów, politików i filozofów...

Takiego zagęszczenie teorii spiskowych i mędrków internetowych to chyba nigdzie nie ma.

To nic złego kwestionować, ale kwestionowanie  wszystkiego nie jest w niczym lepsze od ślepej wiary we wszystko.

A jeśli już chcecie udawać intelektualistów, którzy kwestionują wszystko, to wypadałoby zacząć od tego, byście zakwestionowali na początek swoją własną wiedzę i zrozumienie Smile Przekonanie o własnej nieomylności jest tym samym. Ani narodowści ani kolor skóry, nie determinują ignoranta jak to właśnie.

 

Portret użytkownika antkiem

Cieszę się, że ktoś też

Cieszę się, że ktoś też zauważyl, że krytyka tu raczej ślepa w komnetarzach - prawie wszystkich. Ale pocieszające jest to że po okresie buntu w człowieku pojawia się prawdziwe zrozuminie, a więc i umiejętność cieszenia się życiem i dostrzegania jego zalet. Tak więc ja się cieszę że mięso z macierzystych komórek ma przyszłość i głównie chodzi mi o zabijanie zwierząt. Trzymam kciuki.

Portret użytkownika rechotek

Nikogo nie zastanawia

Nikogo nie zastanawia dlaczego będą produkować mięso ale tylko wieprzowe, bo o żadnym innym się nie mówi. Wołowina dalej ma być koszerna tak jak cielęcina i jagnięcina? Oczywiście, głupie pytanie.

Portret użytkownika Kwazar

Kurcze pieczone ! Coś w tym

Kurcze pieczone ! Coś w tym twoim stwierdzeniu jest ! Ja też godzę się na jedzenie "z próbówki" żeby już nikt nikogo nie musiał dla jedzenia zabijać.Swoją drogą kim był ten ZŁOTY GJENJEK GJENJUSZ co wymyśłił zabijanie żeby się najeść? GJENJUSZ GJENEK kompletnie nie przewidział że stworzone przez niego zwierzę zwane człowiek, zacznie cierpieć na syndrom moralności.

________________________________________

"Niektórzy "ludzie" nigdy nie będą mnie lubić, ponieważ mój duch irytuje ich demony…"

Strony

Skomentuj