Kategorie:
W miejsce skandalu z koniną, odkrytą w produktach mięsnych w dwudziestu krajach UE, wchodzi nowa afera. Według badań laboratoryjnych EUROFINS.COM aż jedna trzecia produktów rybnych zawiera nieprawdziwe informacje na etykietach. Powszechną praktyką jest zastępowanie droższych gatunków ryb tańszymi . Na przykład w tradycyjnym brytyjskim fast food ‘dzie w postaci fish & chips (ryby i frytki), dorsz zastępowany jest tańszym odpowiednikiem.
W Unii Europejskiej oficjalnie obowiązuje zakaz mieszania ryb w jednym produkcie. Jednak zasady i przepisy stosowane w sektorze rybołówstwa nie są przejrzyste Podobne wyniki badań opublikowano w lutym w Ameryce. Organizacja Ocean przez dwa lata badała produkty rybne sprzedawane w sklepach na terenie USA. Wyniki były porażające. 33 % produktów rybnych było oszukanych. Najczęściej dotyczyło to tuńczyków, które zastępowano tańszymi gatunkami.
Eksperci Eurofins twierdzą, że nie są to po prostu banalne oszustwa na konsumentach. Niektóre mogą prowadzić do negatywnych konsekwencji zdrowotnych. U niektórych ludzi występują przeciwwskazania do spożywania niektórych gatunków ryb. Problem ten dotyczy również Rosji, gdzie regulacje dotyczące rynku rybnego są słabe, a udział eksportu wysoki.
Komentarze
Strony
Skomentuj