Jeśli los naszej planety leży ci na sercu to jedz pieczone świerszcze

Kategorie: 

Źródło: Eat Grub

Brytyjski supermarket Sainsbury's rozpoczął dzisiaj sprzedaż smacznych przekąsek z pieczonych świerszczy w kilku smakach.

Sainsbury's stało się pierwszym marketem, który sprzedaje jadalne owady. Produkty są określane jako "chrupiące, pieczone przekąski o wspaniałym smaku". Sklep niewątpliwie zdobędzie popularność wśród przeciwników globalnego ocieplenia, którzy alarmują, że produkcja mięsa ma szkodliwy wpływ na środowisko. Świerszcze mogą być hodowane bez większych szkód ekologicznych, pełniąc rolę alternatywnego źródła pożywienia.

 

Eksperci zwracają uwagę, że hodowla jadalnych owadów może być bardzo opłacalna również z punktu widzenia ekonomicznego, jako że świerszcze potrzebują 12 razy mniej paszy niż bydło. 

 

Opakowania chrupiących świerszczy są produkowane przez londyńską firmę Eat Grub, która uważa, że coraz większa świadomość ekologiczna wielu konsumentów może zwiększyć społeczne zainteresowanie tym rodzajem lunchu. Firma określa swój produkt jako "bardziej ekologiczny niż wieprzowina oraz bardziej ekscytujący niż chipsy". 

Owady wykorzystywane do produkcji przekąsek przez Eat Grub są hodowane w Europie. Jedno opakowanie liczące około 50 chrupiących świerszczy kosztuje 1,5 funta (około 7,30 zł). Firma dodaje, że przekąski sprawdzą się doskonale również jako dodatek do zup czy sałatek.

 

Według danych Organizacji Narodów Zjednoczonych, co najmniej 2 miliardy ludzi na całym świecie regularnie odżywiają się ponad 1000 różnych gatunków owadów, nadających się do spożycia. 

 

Owady mają naturalnie niską kaloryczność i są odpowiednie dla diet bezglutenowych i bezmlecznych. Świerszcze zawierają również więcej białka (68 g w 100 g produktu) niż wołowina, kurczak czy wieprzowina (31 g w 100 g produktu).

 

Sprzedawcy odnotowują coraz większe zyski ze sprzedaży żywności na bazie insektów. Popularność zyskują również inne produkty, takie jak np. pikantne robaki z chilli czy batony energetyczne na bazie insektów z dodatkiem musli i makaronu. Jedna z restauracji w Londynie oferuje z kolei w swoim menu szarańczę.

 

 

Ocena: 

5
Średnio: 5 (1 vote)
Opublikował: ZychMan
Portret użytkownika ZychMan

Redaktor współpracujący z portalem zmianynaziemi.pl od ponad 2 lat. Specjalista z zakresu Internetu i tematyki naukowej. Nie stroni również od bieżących tematów politycznych.


Komentarze

Portret użytkownika еuklidеs

Jak takie to ekologiczne i

Jak takie to ekologiczne i łatwe w produkcji to skąd ta cena? To, że świerszczyk mało je to jedno, a to ile kosztuje cała obróbka świerszczyka to drugie. Zupelnie jak z autami elektrycznymi, które są ekologiczne kiedy zapomnimy, że zostały wyprodukowane...

Strony

Skomentuj