Łososie karmione genetycznie modyfikowaną paszą mogą trafić do sklepów na całym świecie

Kategorie: 

Źródło: BBC News

Szkoccy naukowcy zaczęli karmić łososie hodowlane paszą z genetycznie modyfikowanych upraw. Celem tego badania naukowego jest sprawdzenie, czy pożywienie zwiększy wartość odżywczą ryb. Pasza jest bogata w zdrowe oleje rybne, które mogą zostać wchłonięte przez łososia.

Testy wykazały, że w ciągu ostatnich 10 lat, zawartość kwasów tłuszczowych Omega-3 w łososiu hodowlanym zmniejszyła się o połowę. Omega-3 bierze udział w rozwoju mózgu i zmniejsza ryzyko chorób serca, artretyzmu i cukrzycy.

Naukowcy dodali gen z alg morskich do lnicznika siewnego, w celu wyprodukowania kwasów tłuszczowych omega-3. Testy laboratoryjne pokazują, że ryby karmione tym olejem, posiadały jego wyższy poziom.

 

Prof Douglas Tocher, z University of Stirling, który prowadzi badania, ma nadzieję, że jego genetycznie zmodyfikowana karma sprawi, że łosoś hodowlany będzie o wiele bogatszy w składniki odżywcze.

Inny badacz, dr Monica Betancor, twierdzi, że technologia GMO jest potrzebna, aby wyżywić rosnącą populację.

„Żyjemy głodującym światem i musimy znaleźć alternatywę. Populacja rośnie bardzo szybko, a kwasy omega-3 powinny być dostępne dla wszystkich, nie tylko dla tych, którzy mogą sobie na to pozwolić.”

Jeśli proces zakończy się sukcesem, będzie on wykorzystywany przez przemysł do produkcji „zdrowego łososia modyfikowanego genetycznie”, który będzie sprzedawany w Ameryce Północnej i Południowej oraz w Azji. Mało prawdopodobne jest jednak, aby był eksportowany do Europy, ze względu na restrykcyjne normy dotyczące genetycznie modyfikowanej żywności.

 

 

Ocena: 

1
Średnio: 1 (1 vote)
Opublikował: B
Portret użytkownika B

Redaktorka, która pracuje z nami od ponad 3 lat. Specjalizuje się w tematyce medycznej i zdrowym żywieniu. Często publikuje na portalu medycznym tylkomedycyna.pl


Komentarze

Portret użytkownika dd

Mam propozycję - jak se

Mam propozycję - jak se naukowcy wychodują genetycznie zmodyfikowane potworki to niech se je zjędza a ja bym wolał przegryźć coś co normalnie jadło albo normalnie rosło. Ciekawe, że teraz sięwmawia, że to co chodowane ekologicznie jest 5 razy droższe od tego co chodowane na sztucznych uprawach z drogą chemią.

 

Portret użytkownika ........................

..............dodają to GMO

..............dodają to GMO wszędzie----------zboże kukurydza ryż ryby świnie(((((((((cała żywność))))))))))obecna iest naszpikowana.........powód jest prosty---------minidrony wewnątrz----------jeden ze sposobów kontroli ludzkości.................minidrony niewidoczne nawet pod mikroskopem............

Portret użytkownika alojzy

Prawdopodobnie chodzi o

Prawdopodobnie chodzi o technologię podobną do tej, jaka przyczyniła się do powstania łączności bezprzewodowej: wzięto przewód i rozciągnięto go tak bardzo, że przestał istnieć. Dzięki temu mamy np. telefony komórkowe.

Skomentuj