Kategorie:
Szkoccy naukowcy zaczęli karmić łososie hodowlane paszą z genetycznie modyfikowanych upraw. Celem tego badania naukowego jest sprawdzenie, czy pożywienie zwiększy wartość odżywczą ryb. Pasza jest bogata w zdrowe oleje rybne, które mogą zostać wchłonięte przez łososia.
Testy wykazały, że w ciągu ostatnich 10 lat, zawartość kwasów tłuszczowych Omega-3 w łososiu hodowlanym zmniejszyła się o połowę. Omega-3 bierze udział w rozwoju mózgu i zmniejsza ryzyko chorób serca, artretyzmu i cukrzycy.
Naukowcy dodali gen z alg morskich do lnicznika siewnego, w celu wyprodukowania kwasów tłuszczowych omega-3. Testy laboratoryjne pokazują, że ryby karmione tym olejem, posiadały jego wyższy poziom.
Prof Douglas Tocher, z University of Stirling, który prowadzi badania, ma nadzieję, że jego genetycznie zmodyfikowana karma sprawi, że łosoś hodowlany będzie o wiele bogatszy w składniki odżywcze.
Inny badacz, dr Monica Betancor, twierdzi, że technologia GMO jest potrzebna, aby wyżywić rosnącą populację.
„Żyjemy głodującym światem i musimy znaleźć alternatywę. Populacja rośnie bardzo szybko, a kwasy omega-3 powinny być dostępne dla wszystkich, nie tylko dla tych, którzy mogą sobie na to pozwolić.”
Jeśli proces zakończy się sukcesem, będzie on wykorzystywany przez przemysł do produkcji „zdrowego łososia modyfikowanego genetycznie”, który będzie sprzedawany w Ameryce Północnej i Południowej oraz w Azji. Mało prawdopodobne jest jednak, aby był eksportowany do Europy, ze względu na restrykcyjne normy dotyczące genetycznie modyfikowanej żywności.
Źródło:
Ocena:
Opublikował:
B
Redaktorka, która pracuje z nami od ponad 3 lat. Specjalizuje się w tematyce medycznej i zdrowym żywieniu. Często publikuje na portalu medycznym tylkomedycyna.pl |
Komentarze
Skomentuj