Fińscy naukowcy tworzą jedzenie z elektryczności

Kategorie: 

Źródło: Lappeenranta University of Technology

Fiński zespół badawczy podjął kroki w kierunku stworzenia żywności wytwarzanej za pomocą energii elektrycznej. Jeśli ten projekt okaże się skuteczny, może być to ważne narzędzie w walce z głodem na świecie oraz ze zmianami klimatycznymi.

 

Fińscy naukowcy stworzyli przy użyciu wyłącznie energii elektrycznej, wody, dwutlenku węgla oraz mikrobów grupę białek jednokomórkowych, które są wystarczająco pożywne, aby móc stanowić posiłek. Syntetyczna żywność powstała w ramach projektu „Food From Electricity”, który jest wynikiem współpracy między Lapeenranta University of Technology (LUT) oraz Centrum Badań Technicznych (VTT) w Finlandii.

 

Juha-Pekka Pitkanen, kierownik projektu z VTT twierdzi, że kolejnym etapem jest optymalizacja systemu oraz poprawa jego efektywności, ponieważ obecnie wytworzenie jednego grama białka zajmuje około dwóch tygodni.

Źródło: Laurie Nygren

Przewiduje się, że wcielenie systemu w życie zajmie około 10 lat. Gdy będzie to już możliwe, technologia może zostać przetransportowana na obszary, na których nie można wytwarzać żywności. Maszyna działa niezależnie od czynników środowiskowych: temperatury, wilgotności powietrza lub rodzaju gleby.

 

Dodatkowo, syntetyczne jedzenie będzie mogło być wykorzystywane jako środek zmniejszający emisje gazów cieplarnianych poprzez zmniejszenie zapotrzebowania na żywność pochodzącą od zwierząt gospodarskich.

 

Ocena: 

4
Średnio: 3.5 (2 votes)
Opublikował: Scarlet
Portret użytkownika Scarlet

Komentarze

Strony

Skomentuj