Kategorie:
Według ekspertów, jedzenie owadów na całym świecie pomoże spowolnić tempo globalnego ocieplenia, ponieważ ograniczy to w znacznym stopniu emisje gazów cieplarnianych. Badacze analizowali informacje Organizacji Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa, a następnie porównywali, jaki wpływ na środowisko ma produkcja mięsa względem alternatywnych posiłków: owadów, soi oraz mięsa syntetycznego.
Pastwiska na całym świecie zajmują dwa razy więcej przestrzeni niż grunty orne, a zwierzęta hodowlane konsumują około jedną trzecią wszystkich zebranych upraw. Zwierzęta wymagają ogromnych kosztów energii i wpływają znacząco na emisję gazów cieplarnianych, co skłoniło autorów badania do opracowania rozwiązania.
Mięso laboratoryjne jest sporą nadzieją na zażegnanie problemów związanych z masową hodowlą zwierząt na rzeź, jednak do tej pory jego przemysłowa produkcja nie została wprowadzona. Zdaniem naukowców, to rozwiązanie i tak nie wpłynie na ograniczenie kosztów energetycznych. Badacze uważają, że świerszcze i larwy chrząszczy są znacznie bardziej pewnym substytutem dzisiejszego mięsa.
Zastąpienie owadami połowy spożywanego mięsa ma zmniejszyć powierzchnię gruntów rolnych o jedną trzecią, co zwolni 1,680 milionów hektarów. Eksperci z Finlandii opracowali już proszek z owadów, który może być wykorzystywany do produkcji klopsików, które podobno mają smakować jak mięso.
Źródło:
Ocena:
Opublikował:
Scarlet
|
Komentarze
Skomentuj