Kategorie:
ukcji opon samochodowych można wykorzystać odpady żywnościowe, w szczególności resztki z pomidorów oraz skorupki jajek. Nowe składniki mają zastąpić stosowanie węglowodorów do produkcji gumy, których używano od ponad wieku.Eksperci z Ohio State Uniwersity uważają, że do prod
Testy nowego materiału do produkcji opon wykazały, iż spełnia on standardy przemysłowe. Naukowcy zauważyli, że zastosowanie ekologicznego rozwiązania może nie tylko przyczynić się do porzucenia uzależnienia od ropy naftowej, ale także zmniejszy ono ilość odpadów.
Na podstawie przeprowadzonych badań stwierdzono, że Amerykanie konsumują każdego roku około 100 miliardów jaj. Połowa z nich stosowana jest do masowej produkcji różnych gotowych produktów. Fabryki wyrzucają skorupki, które są następnie utylizowane.
Z kolei pomidory są drugim najczęściej spożywanym warzywem w Stanach Zjednoczonych. Amerykanie zużywają około 13 milionów ton pomidorów rocznie. Większość z nich jest także przetwarzana w procesie produkcji. Hodowane pomidory posiadają zazwyczaj grubą skórę, co umożliwia ich transportowanie na dużych odległościach. To właśnie tę, odrzucaną w procesie produkcyjnym, skórę amerykańscy naukowcy zamierzają wykorzystać do tworzenia ekologicznych opon.
Źródło:
Ocena:
Opublikował:
Scarlet
|
Komentarze
Skomentuj