Czy będzie specjalny podatek na cukier?

Kategorie: 

Źródło: pixabay.com

Światowa Organizacja Zdrowia poinformowała we wtorek, że rząd powinien podnieść podatki od słodkich napojów w celu walki z globalną epidemią otyłości i cukrzycy. Jeśli cena detaliczna napojów słodzonych cukrem zostanie zwiększona o 20 procent, będzie proporcjonalny spadek ich konsumpcji – twierdzi raport zatytułowany "Polityka fiskalna diety i zapobieganie chorobom niezakaźnym".

Raport Światowej Organizacji Zdrowia wskazuje, że otyłość na całym świecie wzrosła ponad dwukrotnie od 1980 do 2014 roku. Ponad 500 milionów ludzi klasyfikuje się jako otyłych, z czego 42 miliony to dzieci poniżej 5 roku życia. Dodatkowo, około 422 miliony dorosłych na całym świecie choruje na cukrzycę.

Według organizacji, podatki mają wpływ na to tak wysokie spożycie napojów słodzonych cukrem. "Jesteśmy teraz w miejscu, w którym możemy państwa zalecić do wdrożenia skutecznej polityki podatkowej" – Powiedział Temo Waquanivalu, koordynator działu ŚOZ. Stany Zjednoczone mają najwyższy na świecie wskaźnik otyłości jednej populacji, ale powoli zbliżają się do nich Chiny, które posiadają podobne wskaźniki zarówno wśród mężczyzn, jak i kobiet.

W marcu 2015 roku ŚOZ ogłosiła: "Dorośli i dzieci od Ameryki do Europy Zachodniej i Bliskiego Wchodu używają mniej więcej o połowę za dużo cukru. Zdrowa dawka cukru mieści się między 5-10 procent codziennego spożycia energii człowieka, czyli okło 50 gramów".

 

Ocena: 

Nie ma jeszcze ocen
Opublikował: Scarlet
Portret użytkownika Scarlet

Komentarze

Portret użytkownika Odważniak

Majstersztyk. Najpierw

Majstersztyk. Najpierw uzależnić od słodyczy we wszystkim, później opodatkować. A w ameryce wszystko jest tak słodkie, że się jeść nie da, ciastka aż drapią w gardle od cukru, w zębach trzeszczy czekolada o smaku plastiki, farbowane cukierki wywołują megamigreny, sosy obiadowe aż gardło sklejają. Wszystko pójdzie w górę. Dobrze, że jem ziemniaki i sery z europy... ech, nawet nie wiecie, jak pyszne jedzonko macie w lokalnym sklepiku w Polsce i co to znaczy być głodnym w hipermarkecie, kiedy wszystko z półek jest trujące, rewelacje żołądkowe po większości produktów śmieci zapakowanych w więcej śmieci, a tu trzeba obiad ugotować. Z mięsa podczas smażenia wychodzi syf... warzywa śmierdzą... jaja drogie.. i nawet czekolady na osłodę nie zjesz, jak całą niemiecką wykupią, bo to jedyna europejska opcja. Co za czasy, nadprodukcja i marnotrawstwo, a człowiek umiera z głodu.

Portret użytkownika usar

Dziwi mnie jedno: Jak mozna w

Dziwi mnie jedno: Jak mozna w ogóle kupować to coś ? I jeszcze się tym karmic? To juz nie ma znaczenia czy to ma cukier czy nie, poprostu wydanie zarobionych pieniędzy na truciznę jest dla mnie niedorzeczne. Poprostu nie pojmuję jak mozna sobie samemu takie coś robić.

Portret użytkownika UR

Zanim weszliśmy do UE Polska

Zanim weszliśmy do UE Polska była gigantem w produkcji cukru. W 1989 było 78 cukrowni i do 1996 roku wszystkie były skarbu państwa. Od 2001 rozpoczęto masowe zamykanie cukrowni i do 2003 roku w rękach niemieckich znalazło się 49 z nich. Polska wchodzi do Unii 1 maja 2004 a od 2006 roku Unia doszła do wniosku, ze cukru będzie za dużo i „W przypadku całkowitego demontażu urządzeń produkcyjnych za każdą wycofaną tonę kwoty wypłacono rekompensatę z funduszu restrukturyzacyjnego w wysokości 730 EUR/t." tak doszliśmy do 18 cukrowni. Narzucono limit produkcji cukru i gdy 80% Cukrowni w Europie w stało się własnością "kochanych" sąsiadów za Odrą - podatek w górę ☺Kochani Polacy otwórzcie oczy; jak długo jeszcze chcecie być niewolnikami?

Portret użytkownika Dzik

Typowy artykół dla lemingów.

Typowy artykół dla lemingów. Lemingi nie wiedzą że już nic nie jest słodzone cukrem,żaden napój nie jest słodzony cukrem bo cukier jest drogi.Żaden leming nie czyta składu kupowanego produktu lub napoju gazowanego. Wszystkie napoje i słodycze sa słodzone syropem glukozowo fruktozowym z kukurydzy GMO który jest tani i właśnie on wywołuje cukrzycę a nie cukieroraz innymi szkodliwimy truciznami np aspartamem itd. Artykuły potepiające cukier  są chyba sponsorowane przez lobby syropu glukozowo fruktozowego aby prać mózgi lemingów.

Chwała i Sława naszemu Bogu, który stworzył Niebo i Ziemię, i wszystko co w nich jest.

Portret użytkownika solo80

Dokładnie tak. Wprowadzili na

Dokładnie tak. Wprowadzili na rynek całe mnóstwa tego białego ścierwa, które jest droższe od cukru nierafinowanego co jest absurdem na skale światową. do tego całą mase syropów słodzących i na koniec fekalia bakterii e-coli czyli aspartam i jemu podobne. Dobijają tym wszystkim ludzi i zwalają to na cukry. Te naturalnie występujące w owocach, miodzie i takiej jedynej ostateczności czyli w cukrze nierafinowanym. Matka natura się nie myli, skoro lubimy cukry to znaczy, że ich potrzebujemy. Tak jak liście koki najlepszy izotonik w listku, ale w postaci białego proszku-gówno. Tak jest i z cukrem. 

Portret użytkownika Logika

Hahaha zawsze to samo, ludzie

Hahaha zawsze to samo, ludzie i tak to kupią. Nie chodzi tu o walkę z otyłością tylko o pieniądze, zawsze o nie chodziło. Gdyby było inaczej to zakazaliby słodzenia napojów 20g na 100ml. No ale przynajmniej teraz troszkę pieniążków wpadnie...

Portret użytkownika Eva11

Ciebie moze nie zniecheci 

Ciebie moze nie zniecheci ,ale producentow napoi i zywnosci ....bo Ci sa najbardziej chciwi ,

i to oni zaprzestana kupowania cukru ,a zastapia go truciznami o wiele wiekszymi jak on sam ...

taka nagonka na cukier jest wlasnie jedynie po to,aby jak powiedzial ktos wyzej zaprzestac go stosowac...a w szczegolnosci chodzi o bialy cukier ...

tylko bialy jest juz w oczach wielu najszkodliwszym cukrem,a zastepuja go bardziej  ciezkimi i szkodliwymi substancjami,

ludzie jedza cukier od dawna,ale wlasnie w erze zamiennikow wzrasta zachorowalnosc na wiele powaznych chorob...

 

Naród, który nie wierzy w wielkość i nie chce ludzi wielkich, kończy się. Trzeba wierzyć w swą wielkość i pragnąć jej. S Wyszyński,

W Polsce bije serce swiata(N. Davies ) a czy Twoje bije dla niej? 

Strony

Skomentuj