Osoby preferujące gorzki smak są bardziej skłonne do sadyzmu i agresji, twierdzą uczeni

Kategorie: 

Źródło: Freedigitalphotos.net
Preferencje żywieniowe mogą zdradzić co nieco o naszej osobowości. Uczeni z Uniwersytetu w Innsbrucku postanowili to zbadać i doszli do dość zaskakującego wniosku - jeśli uwielbiamy gorzki smak oznacza to, że możemy być bardziej skłonni do antyspołecznych, wręcz agresywnych zachowań. Informacja na ten temat pojawiła się w czasopiśmie Appetite.

 

Psycholodzy Christina Sagioglou i Tobias Greitemeyer przeprowadzili w sumie dwa eksperymenty z udziałem niemal tysiąca osób. Podczas piewszego badania, 500 uczestników otrzymało długą listę z przeróżnymi produktami spożywczymi. Mieli określić jak bardzo lubią każdy z nich w sześciostopniowej skali - znalazły się tam produkty słodkie, słone, kwaśne i gorzkie. Następnie uczeni zbadali jaki jest ich poziom agresji.

 

Drugi test był nieco inny od pierwszego. Badacze sprawdzali skłonności narcystyczne, psychopatyczne i makiawelistyczne (brak uczuć wyższych, instrumentalne traktowanie innych, utrzymywanie chłodnych relacji interpersonalnych) oraz ustalili cechy osobowości. Druga grupa musiała wybierać spośród pięciu opcji - ekstrawersja, ugodowość, sumienność, stabilność i emocjonalność.

 

Uczestnicy drugiego eksperymentu również otrzymali listę z produktami spożywczymi, lecz była ona krótsza i została ograniczona do produktów słodkich i gorzkich. Przy każdym artykule spożywczym pojawiła się również opcja neutralna. Po dokładnej analizie dwóch przeprowadzonych eksperymentów psycholodzy doszli do ciekawych wniosków - osoby preferujące gorzki smak wykazują się między innymi większą agresją, są bardziej narcystyczne, sadystyczne i psychopatyczne.

 

W 2013 roku przeprowadzono podobne badanie i odkryto, że ludzie którzy bardziej lubią oglądać filmy lub poszukują przygód chętniej spożywają ostre posiłki. Trudno powiedzieć czy wyniki tych eksperymentów mają rzeczywiście coś wspólnego z rzeczywistością. Warto jednak wspomnieć o badaniu z zeszłego roku które wykazało, że większość trolli internetowych odznacza się sadyzmem i psychopatią - czyżby osoby te preferowały gorzkie smaki?

 

 

Wiadomość pochodzi z portalu tylkonauka.pl

 

 

Źródło: http://tylkonauka.pl/wiadomosc/badania-wykazaly-ze-osoby-preferujace-gorzki-smak-sa-bardziej-sklonne-sadyzmu-zachowan-psy

Ocena: 

Nie ma jeszcze ocen
Opublikował: John Moll
Portret użytkownika John Moll

Redaktor współpracujący z portalem zmianynaziemi.pl niemal od samego początku jego istnienia. Specjalizuje się w wiadomościach naukowych oraz w problematyce Bliskiego Wschodu


Komentarze

Portret użytkownika Zenek :)

Równie dobrze można w podobny

Równie dobrze można w podobny sposób udowodnić iż "OSOBY WYKONUJĄCE SKŁONY TŁOWIA TO.... terroryści/ pedofile/ zooofile.... etc po czym UDOWODNIĆ to na przykładzie modlących się zydów czy arabów. I da się....statystyka i jej kruczki w tym pomogą i NAPRAWDE UDOWODNIĄ iż "WSZYSTKIE OSOBY WYKONUJĄCE SKŁONY TŁOWIA TO .... terroryści/ pedofile/ zooofile.... czy inny hitlerowski pomiot. A jeśli komś się nie spodobają wyniki to zawsze można go ZASZCZUĆ i ZAKRZYCZEĆ jako .... NEGATORA.... "PRAWDY NAUKOWEJ" (patrz holoszwindel).

Portret użytkownika Ewa

Kolejny durnowaty eksperyment

Kolejny durnowaty eksperyment i jego durnowaty wynik.
Założono nową teczusię segregującą ludzi pod tytułem: " krwiożerczy sadyści wpierniczają gorzką czekoladę i popijają gorzką kawą".
Wszystkich za kratki.
Przestępczość spada do zera.
Paranoja.

Portret użytkownika Medium

Zaraz agresja... a może

Zaraz agresja... a może normalna asertywność? Ileż osób rozpoczyna dzień od kawy?
Wiem, lepsza gimnastyka, rozgrzewka. Czy to też psycholodzy agresją nazwą?
A gdzie takie pojęcia jak mobilizacja do działania, koncentracja, itp.?
 
Jak się nadmiernie uraczysz jedzeniem (słodyczami), to zbawieniem może być gorzka kawa czy herbata.
W człowieku, jak w przyrodzie, równowaga potrzebna.
 

Portret użytkownika Waldorfus

Na zdrowie Nieprawda: Kawa

Na zdrowie

Nieprawda: Kawa to tylko używka która przyzwyczaja. A już zestawiona z cukrem, to tylko powód do namnażania się grzyba – candida albikans (kandidoza – grzyb który w pierwszej fazie atakuje tylko jelita, a w ostatniej osiada na mózgu!).

Sam próbowałem na sobie – kawa: najpierw działała, było świetnie, potem zaczęły wypadać mi zęby (to pewnie od tego cukru w niej), i im więcej jej piłem, tym więcej musiałem jej pić. Na końcu kawka przestała działać, a ja zrobiłem się chory i senny, i kawkę przestałem pić. Krótko potem, zrobiłem porządek z herbatą, zamieniając ją na Czystka (cistus).

Z cukru też zrezygnowałem – jako ten który jest bezpośrednią przyczyną kandydozy, wypadania zębów i hiperinsulinemi: Gdy zażywa Pani cukier, raptownie narasta poziom insuliny; zanim, spada nadmiernie poziom cukru, a insulina zatruwa w tym czasie Pani organizm – objawem tego jest kolejne łaknienie cukru: wywiązuje się t. zw. efekt dodatniego sprzężenia zwrotnego. Na końcu Pani przez to tyje.

Droga Pani Medium: Ja zamiast cukru stosuję, tylko i wyłącznie stewię i ksylitol. Ksylitol jest substancją dla nas fizjologiczną, gdyż sam nasz organizm wytwarza go w ilości 15 gr. na dobę. Zaś stewia, jest wyciągiem z południowo amerykańskiej rośliny; jest dla organizmu, całkowicie obojętna i insulino obojętna. Nie polecam tylko kupowania jej w pastylkach lub jakiejkolwiek formie stałej. Wypełniacze które utwardzają te tabletki, są szkodliwe dla zdrowia. Stewię kupujemy tylko rozcieńczoną w glicerynie.

Wypraktykowałem że stewia nadaje się doskonale do słodzenia kwaśnych soków, a nisko insulinozależny ksylitol, do słodzenia czekoladek, kremików, ciasteczek...

Smacznego niech się Pani tróje dalej!

Egzystencja Minerwa: Ziemio! – tyle razy do ciebie wracałam... Kiedyś, na pewno znowu się spotkamy – powiedziała gdy odchodziło Spełnienie Ziemia.

Portret użytkownika eva11

Ile razy pisaliscie,ze trolle

Ile razy pisaliscie,ze trolle czepiaja sie do pisowni,teraz sami znalezliscie sobie powod do wysmiewek!
Dlaczego nie przyznacie,ze czlowiek ma racje w sprawie cukru?
Medium również usmiecha sie jakby nie byla to prawda...czyżby urazona duma?
Z kazdym kolejnym komentem coraz wiecej agresji....
Ale w sprawie stevi to bym uważała,nie jest tak bezpieczna,jesli poszukać wiecej na jej temat,
A rozcienczana zawiera chemię,chcialam kupic ale znalazlam dodatki E i zrezygnowalam.
To bylo jeszcze przed tym jak przeczytalam,ze w nadmiernych ilosciach wspomaga komórki rakowe,ale co w obecnej dobie jest prawdą?
Chyba to,ze sami za wszystko odpowiadamy.....
 
 
 

Portret użytkownika Maximus Rex Angelus

Ano napisałem złośliwie bo ów

Ano napisałem złośliwie bo ów mędrzec łyka ksylitol, czyli "brzozowy" cukier wykonywany z kukurydzy GMO... buhahhaaa. Lepszy jest cukier - sacharoza..
Nie pomyslał stary pierdziel ile brzóz trzeba by plantatowac aby tyle ton rzekomego brzozowego cukru uzyskać - na cały świat..
Moja wybitna inteligencja kazała mi natychmiast poszukac właściwej informacji, drugiego biznesowego dna, na temat tego "cudownego specyfiku..
Brzozowy cukier dostepny w Polsce jest produkowany z kukurydzy GMO!!!
http://www.slodkie-zdrowie.pl/pl/content/9-ksylitol-finski-czy-chinski-
Tego fińskiego nie starcza nawet na rynek fiński... A więc o naiwnosci ludzka - do korekty!!!

Portret użytkownika Medium

eva11 napisał: Medium również

eva11 wrote:

Medium również usmiecha sie jakby nie byla to prawda...czyżby urazona duma?
Nie, to nie tak!
Pojawił się tu niejaki silnie napuszony Waldorfus, który na tym portalu wprowadził zwyczaj "panowania" w zwrotach i mnie rozdrażnił. 
Wyprowadziłam go z równowagi i popełnił - w odpowiedzi mnie - post nie wart nawet zminusowania przez mnie. Obnażyło się zupełno dno. 
Ktoś widać ten post zgłosił, a teraz paw Waldorfus myśli, żem tu jest wszechmocna w usuwaniu cudzych postów Biggrin
 

Egzystencja Minerwa: Ziemio! – tyle razy do ciebie wracałam... Kiedyś, na pewno znowu się spotkamy – powiedziała gdy odchodziło Spełnienie Ziemia.

Strony

Skomentuj