Coca-Cola wydaje miliony dolarów na organizacje aby przekonywały, że słodkie napoje nie powodują otyłości

Kategorie: 

Źródło: sxc.hu
Nadmierne spożywanie cukru powoduje otyłość i różne choroby. Gdyby wszyscy ludzie zdawali sobie z tego sprawę, znane na całym świecie korporacje zajmujące się produkcją napojów gazowanych przestałyby zarabiać. Byłby to jednocześnie pierwszy krok ku zdrowszemu społeczeństwu, ale jak powszechnie wiadomo, schorowani ludzie również są częścią bardzo opłacalnego biznesu.

 

Cukier nie bez powodu nazywany jest białą śmiercią. Jego nadmiar powoduje szereg problemów zdrowotnych zarówno fizycznych, jak i psychicznych. Jest uzależniający niczym alkohol czy papierosy a jednocześnie dodawany do całej masy produktów spożywczych. W niektórych krajach, np. w Wielkiej Brytanii, od dłuższego czasu sporo mówi się o konieczności wprowadzenia specjalnego podatku od cukru, co miałoby rzekomo zwalczyć otyłość.

 

Oczywiście nie oznacza to, że ludzie nagle zrezygnują z cukru i staną się zdrowsi. Chodzi przecież tylko i wyłącznie o biznes. Z jednej strony mówi się że cukier jest zły i trzeba wprowadzić odpowiedni podatek, a z drugiej strony opłacani naukowcy i dietetycy przekonują że cukier jest zdrowy i wcale nie powoduje otyłości.

Źródło: sxc.hu

Jak ujawnił właśnie dziennik The Times, znana na całym świecie korporacja Coca-Cola zapłaciła w sumie 4,68 miliona funtów Europejskiemu Instytutowi Nawodnienia (EHI), który to propaguje wiedzę o nawodnieniu organizmu i jego wpływie na zdrowie, dobre samopoczucie oraz sprawność fizyczną człowieka. Ci rzekomo niezależni eksperci utrzymują, że słodkie napoje gazowane nie mają niczego wspólnego z otyłością.

 

Co więcej, Coca-Cola opłacała także brytyjskie organizacje, takie jak UKActive, Brytyjską Fundację ds. Żywienia, Narodowe Forum Otyłości, Brytyjskie Stowarzyszenie Dietetyków (BDA) czy Brytyjskie Stowarzyszenie Badań nad Otyłością. Przypominamy, że instytuty te znajdują się w Wielkiej Brytanii, gdzie wzywa się do opodatkowania cukru.

 

W samym 2010 roku i tylko w Stanach Zjednoczonych, Coca-Cola przekupiła odpowiednie organizacje, naukowców i dietetyków wydając ponad 120 milionów dolarów. Jak widać na powyższym przykładzie - pieniędzmi można w dzisiejszym świecie zdziałać wszystko a biznes to biznes, nawet jeśli prowadzi się go kosztem zdrowia innych ludzi.

 

 

Wiadomość pochodzi z portalu tylkonauka.pl

 

 

Źródło: http://tylkonauka.pl/wiadomosc/coca-cola-przekupuje-naukowcow-aby-twierdzili-ze-slodkie-napoje-sa-zdrowe

Ocena: 

2
Średnio: 2 (1 vote)
Opublikował: John Moll
Portret użytkownika John Moll

Redaktor współpracujący z portalem zmianynaziemi.pl niemal od samego początku jego istnienia. Specjalizuje się w wiadomościach naukowych oraz w problematyce Bliskiego Wschodu


Komentarze

Portret użytkownika Wojox

Nie mylić cukrów prostych z

Nie mylić cukrów prostych z sacharozą. Podczas procesu rafinacji buraka czy trzciny cukrowej, w wysokiej temperaturze tworzona jest sacharoza, trucizna wszechczasów. Organizm bez problemu metabolizmie 28 gramów glukozy z owoców. Zatem zjedzenie banana, jabłka i 25 dkg winogron nie robi organizmowi żadnej szkody. Jednak jedząc drożdżówki, batony i popijając to puszką coli norma z 28 gram wzrasta do nawet 200 gram dziennie, a to już masakra...
Polecam książkę Urliha Grima : Cukrowa mafia. Ten PAN zdemaskował całe lobby cukrowe. Ludzie są wydziedziczani z własnej ziemi pod plantacje cukru. Tym sposobem przysparzamy cierpień innym ludziom, kiedy jemu słodycze. Ja ograniczyłem cukier prawie do zera. Czasami skuszę się na małego loda śmietankowego.
Dodam jeszcze że cukier kocha się z candidią, popularnym drożdżakiem. A to już niestety problem większości ludzi na ziemi...

Trzy etapy poznawania prawdy: najpierw wyśmiewana, później zaprzeczana a na końcu oczywista. Arthur Schopenhauer

Portret użytkownika Adolf Rotshild

W Ameryce Coca Cole piją

W Ameryce Coca Cole piją wszyscy od 100 lat. Jeżeli jest tak bardzo szkodliwa jak pisze o niej jakaś ekopropaganda czy inne oszołomy to dlaczego w USA średnia długość życia w 1970 roku wynosiła średnio o 5 lat więcej niż w Polsce ludowej gdzie piło się co najwyżej oranżade?
Odpowiedź jest prosta: Coca Cola szkodzi tylko nierobom Amerykańskim i ich europejskim odpowiednikom. Dopóki w USA się jeszcze coś produkowało a nie przenosiło cały przemysł do Chin czy Bangladeszu to naród nie był upasiony tak jak dzisiaj a jeżeli wcześniej umierali to co najwyżej od fajek albo alkoholu. Dzisiaj jak w USA się tylko przeżera to co wypracuje chiński niewolnik za 100$ miesięcznie a samemu się leży przed TV i wciąga propagande z CNN w przerwie grając w jakieś durne gierki komputerowe i popijając CocaCole to nic dziwnego że się dostaje cukrzycy albo innych zwyrodnień.
A pomysł opodatkowania cukru - no cóż, Orwell nawet tego nie przewidział.

 

Portret użytkownika Wojox

Nie spożywam sacharozy od

Nie spożywam sacharozy od paru lat i jest lepiej niż dobrze. Biały cukier to narkotyk. Im więcej ludzi podobnie zrobi, upadną filary zła na ziemi. Odużeni ludzie zaczną normalnie myśleć i powoli upadnie to dziadostwo korporacyjne. Kiedyś istniało mnóstwo firemek, a teraz parę korporacji...

Trzy etapy poznawania prawdy: najpierw wyśmiewana, później zaprzeczana a na końcu oczywista. Arthur Schopenhauer

Portret użytkownika keri

Cukier nie jest szkodliwy,

Cukier nie jest szkodliwy, szkodliwy jest aspartam i syrop glukozowo-fruktozowy.
Nagonka na cukier jest spowodowana tym, że chcą nam wcisnąć trujący aspartam i ten syrop fruktozowy.
Cukier jest artykułem spożywczym od niepamiętnych czasów, w których nie chodziło się do lekarzy.

Portret użytkownika Medium

keri napisał: Cukier nie jest

keri wrote:

Cukier nie jest szkodliwy, szkodliwy jest aspartam i syrop glukozowo-fruktozowy.
Aspartam - jasne, ale ten syrop szkodliwy? Pierwsze słyszę.
Aspartam to chemia, zaś cukier uzyskuje się z naturalnych produktów.
 
 

Portret użytkownika keri

Częste spożywanie produktów z

Częste spożywanie produktów z syropem glukozowo-fruktozowym prowadzi do insulinooporności i cukrzycy typu 2.
Zwracam uwagę, że od zwykłego cukru nie dostaje się cukrzycy!
Ogromne ilości fruktozy z syropu glukozowo-fruktozowego (oczywiście z kukurydzy GMO jest produkowany) organizm przetwarza na najgorszy rodzaj tłuszczu, czyli ten, który gromadzi się wokół narządów wewnętrznych.
Syrop glukozowo-fruktozowy zwiększa też ciśnienie krwi, wywołuje choroby układu krążenia, zaburza gospodarkę lipidową, zaburza działanie systemu immunologicznego, wywołuje objawy jelita drażliwego, zmniejsza metabolizm miedzi, wywołuje otyłość (zwłaszcza brzuszną).
Obecnie dodawany jest do niemal wszystkiego, od kefirów do wędlin.
Opisaną wyżej szkodliwość syropu fruktozowego potwierdziło wiele ośrodków na podstawie badań. Nawet Amerykańska Agencja ds Zywności i Leków (FDA) stwierdziła, że za plagę otyłości i cukrzycę  odpowiada syrop glukozowo-fruktozowy, niewinnie brzmiący, wręcz brzmiący jak produkt naturalny.

Portret użytkownika Medium

Dzięki za wyjaśnienie.

Dzięki za wyjaśnienie. Szczególnie ważne, że robią go z GMO roślin.
 

keri wrote:

Częste spożywanie produktów z syropem glukozowo-fruktozowym prowadzi do insulinooporności i cukrzycy typu 2.
Mówmy o ludziach normalnych.
Wszystkie grubasy na dietę! Oddajcie swój posiłek niedokarmionym, dopóki nie osiagniecie rozumnej normy.
 

Portret użytkownika Wojox

Nie pisz głupoty, od cukru

Nie pisz głupoty, od cukru straciłem większość zębów. Żyję nie jedząc sacharozy, aspartamu i innego syfu. Pola trzcinowe, lasy palmowe i inne monokultury wyjajowiają glebę z minerałów, zwłaszcza z boru. Na terenach plantacji trzciny nawet młodzież ma już problemy że stawami. Więc trolowanie dla mafii cukrowej jest zaraz rozpoznawane. Mafia ta macki ma od ONZ po instytuty badawcze i uniwersytety. Dotacje i subwencje idą od tej mafii. Jak ktoś podskakuje, zaraz jest karany.
Od niepamiętnych czasów mafia Cukrowa istniała i działała i dziś to prawdziwe imperium słodyczy. Czy nie widzicie że cukier dodawany jest już do wszystkiego, nawet do mięsa i jego przetworów. Ja przestałem już sponsorować ten proceder i polecam to innym. Na pewno odczujecie jedno. Powrót energii, lepsze samopoczucie i zero chorób. Od 8 lat żadnej grypki.

Trzy etapy poznawania prawdy: najpierw wyśmiewana, później zaprzeczana a na końcu oczywista. Arthur Schopenhauer

Portret użytkownika keri

Na zęby najbardziej szkodzi

Na zęby najbardziej szkodzi fluor, który ma podwójne wiązania jak wapń, lecz jest zdecydowanie bardziej aktywy i wbudowuje się w miejsce wapnia. Wapń tworzy bardzo mocne sktruktury, zaś fluor struktur nie tworzy i jedynie osłabia zębinę. Zęby po ciągłym kontakcie z fluorem kruszą się, odpadają całe ścianki szkliwa. Fluor niszczy też dziąsła.
Fluor jest odpadem przy produkcji w zakładach chemicznych i nie ma co z nim robić, gdyż utylizacja fluoru jest bardzo kosztowna.
Przydaje się natomiast do niszczenia zębów, stąd pasty do zębów z fluorem, płyny do płukania ust z fluorem, nici dentystyczne z fluorem, lakier na zęby z fluorem, wybielanie zębów z użyciem fluoru itp.
Oprócz niszczenia zębów i kości fluor niszczy mózg i to tak dobrze, że jest stosowany w psychiatrykach dla uciszenia pacjentów, był stosowany w obozach koncentracyjnych.
Cukier nie jest tak szkodliwy Smile
Nie wierzę w szkodliwość cukru dlatego , że mówiło się swego czasu przez dziesięciolecia o szkodliwości soli, masła, jaj, smalcu i to wszystko okazało się totalną bzdurą. Mało tego, produkty, które wymyślono, aby zastąpić te rzekomo szkodliwe, okazały się nieporównywalnie bardziej szkodliwe.
Alternatywą dla cukru jest teraz w produktach syrop glukozowo-fruktozowy lub asparmam (wystarczy wziąć z pólki pierwszy lepszy sok, ciastka itp i przeczytać składniki).
To aspartam i syrop fruktozowy czynią spustoszenia w organiźmie, nie cukier.

Trzy etapy poznawania prawdy: najpierw wyśmiewana, później zaprzeczana a na końcu oczywista. Arthur Schopenhauer

Strony

Skomentuj