Kategorie:
Do 2050 r. ekolodzy przewidują znaczny wzrost ilości dwutlenku węgla w atmosferze, spowodowany przez globalne ocieplenie. Badacze i farmerzy w Australii już wiedzą, co to może oznaczać dla ważnych upraw w przyszłości.
Naukowcy odkryli, że wraz ze wzrostem stężenia dwutlenku węgla pszenica będzie rosła szybciej i będzie dawała dobre plony, ale spadnie jakość ziarna, które będzie zawierać mniej białka. Oznacza to, że w przyszłości, chleb będzie miał mniejszą wartość odżywczą i spadnie ilość glutenu w mące, podaje Kedem.
Jeśli naukowcy nie wprowadzą nowych odmian pszenicy o większej zawartości białka, to ludzkość będzie musiała pożegnać się z białym, pysznym, chrupiącym pieczywem.
Ocena:
Opublikował:
tallinn
Legendarny redaktor portali zmianynaziemi.pl oraz innemedium.pl znany ze swojego niekonwencjonalnego podejścia do poszukiwania tematów kontrowersyjnych i tajemniczych. Dodatkowo jest on wydawcą portali estonczycy.pl oraz tylkoprzyroda.pl gdzie realizuje swoje pasje związane z eksploracją wiadomości ze świata zwierząt |
Komentarze
Nie jesteśmy na galopującej kulce. Gratis Pobierz książkę O obrotach sfer (ciał) niebieskich Mikołaj Kopernik (plik PDF 350 MB).
Nie jesteśmy na galopującej kulce. Gratis Pobierz książkę O obrotach sfer (ciał) niebieskich Mikołaj Kopernik (plik PDF 350 MB).
https://youtu.be/IXy3tl64bGI
Ban na czas nieokreślony
Strony
Skomentuj