Kategorie:
Jedna z agend ONZ, Organizacja ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO), opublikowała właśnie alarmistyczny dokument, z którego wynika, że światowy rynek orzechów kokosowych jest zagrożony. Według wyliczeń specjalistów, żniwa nie pokryją zapotrzebowania.
FAO zwraca jednak uwagę na bardziej ogólny problem niedoborów towarów, których ilości są niewystarczające, aby wyżywić rosnąca populacje planety. Globalny popyt na kokosowe produkty rośnie o 10% rocznie, podczas gdy sama produkcja tylko o 2%. Problemem jest starzenie się palm kokosowych w głównych krajach produkujących ten surowiec. Dodajmy, że kokos jest często stosowany nie tylko w przemyśle spożywczym, ale i kosmetycznym.
Jedna palma kokosowa jest w stanie produkować co roku do 100 kokosów. Obecnie drzewa te mają najwyżej po 40 orzechów. Wiek większości drzew dochodzi do 50 lat i po tym okresie spodziewane jest zmniejszenie plonów. Jeden z największych na świecie producentów kokosów są Filipiny, których eksport przetworów kokosowych to aż 5% PKB kraju. Poza tym w tym interesie liczą się Indie i Indonezja.
We wszystkich tych krajach istnieje już realny problem starzejących się plantacji. Farmerzy zaczynają to jednak rozumieć i starają się dywersyfikować wiek posiadanych palm. Odpowiednie zastosowanie nawozów może znacznie przyspieszyć wzrost nowych palm, oraz znacznie zwiększyć ilość plonów. Rośliny muszą jednak być zdrowe, a wiadomo ze statystyk, że od 20 do 40% upraw jest tracona z powodu choroby i szkodników.
Ocena:
Opublikował:
admin
Redaktor naczelny i założyciel portalu zmianynaziemi.pl a także innemedium.pl oraz wielu innych. Specjalizuje się w tematyce naukowej ze szczególnym uwzględnieniem zagrożeń dla świata. Zwolennik libertarianizmu co często wprost wynika z jego felietonów na tematy bieżące. Admina można również czytać na Twitterze @lecterro |
Komentarze
https://youtu.be/IXy3tl64bGI
Skomentuj