Aktywność sejsmiczna w okolicy Yellowstone stabilizuje się

Kategorie: 

Źródło: dreamstime.com

Yellowstone to jednej z najlepiej opomiarowanych wulkanów świata. Dzięki temu o aktywności sejsmicznej, do jakiej tam dochodzi wiadomo praktycznie wszystko. Według danych opublikowanych przez Yellowstone Volcano Obserwatory ilość rojów trzęsień ziemi w obrębie tej potężnej kaldery wulkanicznej uległa stabilizacji.

 

Mowa o danych za październik, które są porównywane do rezultatów z września. Specjaliści z University of Utah twierdza, że w poprzednim miesiącu zanotowano tam 168 trzęsień ziemi, podczas gdy we wrześniu było to aż 469 wstrząsów. Największy rój trzęsień ziemi wystąpił 5 października, kiedy mniej więcej 12 km od gejzeru Old Faithful zanotowano aż 54 zjawiska sejsmiczne. Największe z nich miało magnitudę 2,8 w skali Richtera.

 

Nie był to jednak największy wstrząs zanotowany w Yellowstone, bo 30 października o 06:58 zanotowano wstrząs o magnitudzie 3 w skali Richtera. Dla porównania we wrześniu doszło do roju, który składał się z 246 trzęsień ziemi a największe z nich dochodziły do 3,6 stopni w skali Richtera. Naukowcy podkreślają, że obserwuje się obecnie stabilizację w obrębie tego superwulkanu i poziomy aktywności sejsmicznej pozostają na normalnym poziomie.

 

 

 

Ocena: 

Nie ma jeszcze ocen
Opublikował: admin
Portret użytkownika admin

Redaktor naczelny i założyciel portalu zmianynaziemi.pl a także innemedium.pl oraz wielu innych. Specjalizuje się w tematyce naukowej ze szczególnym uwzględnieniem zagrożeń dla świata. Zwolennik libertarianizmu co często wprost wynika z jego felietonów na tematy bieżące. Admina można również czytać na Twitterze   @lecterro


Komentarze

Portret użytkownika Zenek

“Mikro RNA w roślinach GMO

“Mikro RNA w roślinach GMO zmienia funkcje ludzkiego organizmu. Era zombie staje się faktem!
 
Cyt. “A tu kwiatuszek – informacja nawiązująca do twierdzenia o braku pokory naukowców twierdzących, że GMO nie niesie żadnych zagrożeń. (Oni po prostu tak mało jeszcze wiedzą.)
We francuskim czasopiśmie popularno-naukowym SCIENCE&VIE z marca 2012 r. na str. 92 znajduje się ciekawy artykuł pt. Aliments – leur gènes modifient les nôtres, co na polski można przełożyć : „Żywność – jej geny modyfikują nasze własne”.
Wyczytać w nim można, że biolodzy molekularni z Nankinu (Chiny) stwierdzili, iż cząsteczki RNA (jednoniciowe, o długości ok. 21-23 nukleotydów) tzw. miRNA (mikroRNA) – z ryżu, nie tylko że NIE zostają strawione w przewodzie pokarmowym (jak dotychczas utrzymywali wielbiciele spółki Monsanto & Consortes), lecz swobodnie przechodzą sobie z układu pokarmowego do krwiobiegu i przez tenże zostają rozprowadzone po całym ciele, penetrują do komórek i tam… o zgrozo! zmieniają działanie naszego DNA. Badania trwają. (Trzeba sprawdzić, czy tylko ryż się tak wygłupia, czy inne roślinki też… )
Jak to się ma do GMO ?(…)

 
Mniam, mniam ....
Takie zdrowe bo żydowskie.
 
(http://kefir2010.wordpress.com/2013/11/06/mikro-rna-w-roslinach-gmo-zmienia-funkcje-ludzkiego-organizmu-era-zombie-staje-sie-faktem/
 
 
 

Portret użytkownika zibi1973

A jak zwykle nie

A jak zwykle nie poinformowali,stabilizuje to znaczy że było coś nie tak,nawet jak by był kataklizm i tak byśmy dowiedzieli się na końcu, a co zmiany na ziemi zaspało i takie pocieszenie wystawiło

Strony

Skomentuj