Kategorie:
Najsłodsze jabłka z Indii uprawiane wyłącznie w Kaszmirze tracą swój legendarny smak. Odmiana uprawiana jest tradycyjnie w stanie Arunachal Pradesh i słynie ze słodkiego smaku. Jednak wraz ze zmianami klimatu w regionie, jabłka stają się mniej słodkie, a nawet daje się wyczuć lekką kwasowość.
Ogrodnicy przeklinają pogodę, która jest głównym winowajcą zmiany smaku jabłek z Kaszmiru. Przedtem były tak pyszne, ze względu na mniejszą ilość opadów w tym regionie. Ale teraz stały się one częstsze a ulewy powodują wysoką wilgoć, która osłabia zawartość cukru i zmienia smak jabłek na gorszy.
Dyrektor Centralnego Instytutu Ogrodnictwa Nazeer Ahmad powiedział, że dla optymalnego wzrostu i owocowania jabłoni potrzebne jest do 100-125 centymetrów opadów, do których powinno dochodzić równomiernie w całym okresie wegetacji. Jednak w ostatnich latach nastąpił bezprecedensowy wzrost ilości opadów, co nie pozostaje bez wpływu, na jakość owoców.
Źródło:
Ocena:
Opublikował:
admin
Redaktor naczelny i założyciel portalu zmianynaziemi.pl a także innemedium.pl oraz wielu innych. Specjalizuje się w tematyce naukowej ze szczególnym uwzględnieniem zagrożeń dla świata. Zwolennik libertarianizmu co często wprost wynika z jego felietonów na tematy bieżące. Admina można również czytać na Twitterze @lecterro |
Komentarze
Skomentuj