Szczury karmione przez całe życie GMO chorują na nowotwory

Kategorie: 

www.befoodsmart.com

Profesor Giles-Eric Seralini, biolog molekularny z francuskiego Uniwersytetu w Caen przeprowadziła następne badania nad wpływem żywności GMO, szczególnie kukurydzy GMO, uprawianej w Północnej Ameryce.

Profesor Seralini bywał już osądzany o brak rzetelności w badaniach i ich ideologizację. Były to puste oskarżenia, które wydawali ‘koledzy po fachu’. Prof. Seralini kierował takie sprawy do sądu i je wygrywał, ponieważ takie sformułowania podważały bezpodstawnie jego wiarygodność. Ciężko nie ulec wrażeniu, że te podważające jego autorytet sformułowania były celowe.

 

Już w roku 2007 roku publikował on prace na temat transgenicznej kukurydzy amerykańskiej. Była to ponowna analiza danych z badań nad kukurydzą  MON863, które to już wtedy dowodziły szkodliwości kukurydzy MON863 – ten rodzaj kukurydzy zawiera gen bakterii produkującej białko toksyczne dla owadów atakujących roślinę, ale bezpieczne dla innych zwierząt i człowieka. Szkodliwość tej kukurydzy polegała na doprowadzaniu do zaburzeń funkcjonowania nerek i wątroby oraz uszkodzeń nadnerczy, serca i śledziony. Zaskakującą jednak sprawą jest to, że już w 2004 roku Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) uznał tę kukurydzę za bezpieczną dla zdrowia ludzi i zwierząt. Kukurydza ta była dopuszczona do konsumpcji w Europie.

Do tej pory prof. Seralini jest poddawany masowemu oczernianiu jego autorytetu i wiarygnodności. Obecnie niewiele się zmieniło, jednak Seralini przeprowadził następne badania, by potwierdzić szkodliwość GMO. Badanie zostało niedawno opublikowane w czasopiśmie The Foof & Chemical Toxicology Journal, a następnie zostało przedstawione na konferencji prasowej w Londynie. Badanie uznano za najbardziej dokładne badanie, kiedykolwiek opublikowane w zakresie skutków zdrowotnych żywności GMO oraz herbicydu Roundup na szczurach.

 

Badania są szokujące. Tym razem karmiono szczury kukurydzą o oznaczonej NK603, która to jest odmianą kukurydzy GMO stworzonej przez korporację Monstanto. Kukurydza ta jest w powszechnym użytku przemysłowym, gdzie używana jest do produkcji artykułów spożywczych, takich jak płatki, tortille i chrupki na bazie kukurydzy (w przeciwieństwie do tych z ziemniaków – te puszyste). Szczury karmiono także śladową ilością nawozu chemicznego Monsanto Roundup.

 

Spożywanie przez szczury tych produktów skutkowało u szczurów rozwojem nowotworów, rozległymi szkodami w narządach wewnętrznych oraz przedwczesną śmiercią.

 

Jak donoszą wyniki badań, wpływ GMO jest szokujący. Oto niektóre z szokujących ustaleń, jakie potwierdzono na badaniach opierających się na długoterminowym spożywaniu GMO:

  • Do 50% samców i 70% samic umarło przedwcześnie w porównaniu z 30% i 20% w grupie kontrolnej.
  • Szczury karmione kukurydzą GMO i śladowymi ilościami Roundup doznały poważnych obrażeń w tym organiczne uszkodzenia wątroby i uszkodzenie nerek.
  • We wszystkich zabiegach i u obu płci wystąpiło 2-3 razy więcej nowotworów niż w grupie kontrolnej.
  • Do 24 miesiąca 50-80% samic rozwinęło nowotwór, z nawet trzema guzami na zwierzę.
  • Pierwsze duże nowotwory wykrywane są w czasie od 4 do 7 miesięcy. Większość nowotworów wykrywana była po 18 miesiącach.

Badania te odkrywają 3 nowe skutki spożywania genetycznie modyfikowanej kukurydzy. Efekty zależały też od płci, gdzie samce szczurów okazywały się trochę odporniejsze. Zauważono doprowadzenie do zaburzeń funkcjonowania głównie nerek i wątroby, będących narządami oczyszczającymi, detoksykującymi organizm. Zaburzenia zauważono także w sercu, nadnerczach, śledzionie i układzie krwiotwórczym. Dane wskazują na toksyczność względem wątroby, która nie daje rady z oczyszczaniem substancji z produktów GMO – prawdopodobnie z powodu nowych pestycydów, specyficznych dla każdego rodzaju genetycznie zmodyfikowanej kukurydzy. Ponadto sugeruje się niezamierzone konsekwencje metaboliczne żywności GMO.

"To badanie pokazuje nadzwyczajną liczbę guzów rozwijających się wcześniej i bardziej agresywnie - szczególnie u samic. Jestem w szoku w odniesieniu do skrajnie negatywnych skutków dla zdrowia." powiedział Dr Michael Antoniou, biolog molekularny, King College London.

"Możemy spodziewać się, że spożycie kukurydzy GMO i herbicydu Roundup, poważnie wpływa na zdrowie człowieka." powiedział Dr Antoniou.

"Jest to pierwszy raz, kiedy badanie nad długoterminowym karmieniem zwierząt zbadało wpływ żywienia kukurydzą GMO lub herbicydem Roundup, lub połączeniem obu, a wyniki są bardzo poważne. U samców szczurów stwierdzono choroby wątroby i nerek, w tym nowotworów i co bardziej niepokojące, u samic szczurów wytworzył się rak sutka na poziomie, który jest bardzo niepokojący, 80 procent samic szczurów miała guzy sutka pod koniec badania." powiedział Patrick Holden, dyrektor Sustainable Food Trust.

 

 

Opracowane w oparciu o:

http://www.biolsci.org/v05p0706.htm

Ocena: 

3
Średnio: 3 (1 vote)
Opublikował: Cosiek
Portret użytkownika Cosiek
loading...


Komentarze

Portret użytkownika mIR EK

W żywności jest bardzo dużo

W żywności jest bardzo dużo szkodliwych związków zaczynając od ekstraktów,barwników,stabilizatorów,utleniaczy kończąc na roślinach modyfikowanych genetycznie to one są najgorsze dla organizmów ponieważ ich działanie może trwać latami.Do końca nie są znane mechanizmy i procesy,które zachodzą w organizmach wiadomo,że ich wpływ nie jest bez znaczenia na ludzkie organy serce,płuca,trzustka,wątroba etc,etc...

Portret użytkownika axial

Szczury laboratoryjne jak i

Szczury laboratoryjne jak i te domowe, nawet karmione sałatą pędzoną na ekologicznym gnoju, po ok. 1,5 roku życia bardzo często zapadają na różnego typu nowotwory... Jako dziecko miałem kilkanaście szczurów  i pamiętam, że pod konie życia często pojawiały się im różne narośla, głównie na brzuszkach.
Weterynaż powiedział, że to niestety taka cecha gatunku...

Portret użytkownika StS

Niestety normy UE skasowały

Niestety normy UE skasowały Polskie Normy i tym samym praktycznie zniknął obowiazek podawania składu żywności. Do wędlin, serów, a nawet mięsa można pchać co się chce. A jeżeli nawet się podaje że gdzieś jest zagęszczacz to nie podaje się jego składu, a nie ma żadnej normy która to reguluje. I tym sposobem nasza żywność powoli przypomina tę którą podajemy szczurom żyjącym np w naszych piwnicach. Ale jest demokracja i taki los sami sobie wybraliśmy.

Portret użytkownika gościówa

Może to trochę off top, ale

Może to trochę off top, ale co do szczurów, od dzieciństwa zawsze miałam w domu szczura i mogłam zaobserwowac niepokojąca degenerację tych zwierząt. Moje pierwsze szczury (ok '90r) żyły około 4 lat. Żaden nie umarł na raka. Z biegiem czasu zaczęły mi się trafiać okazy, które przed osągnięciem drugiego roku życia dostawały raka ( takiego jak u szczurków na zdjęciu) Mój ostatni szczur (rasowy z dobrej hodowli) zachorował na raka przed ukończeniem pierwszego roku życia, miał operację, po czym po roku rak zaatakowal go znowu i już nie udało się go uratować. To był mój ostatni szczur, bo nie mam ochoty patrzeć jak moje zwierzaki się męczą.  Nie jestem pewna czy to koniecznie działanie GMO, ale coś jest na rzeczy  bo np z psami dzieje się podobnie. Coraz częściej nawet młode chorują na raka Sad

Portret użytkownika Figula

Tak jest ze wszystkimi

Tak jest ze wszystkimi zwierzętami, także ludźmi, to przez różne substancje, które mogą prowadzić do powstawania raka... Oglądałam film o metodzie leczenia raka doktora Ashkara i w sumie to co on mówił (jak powstaje rak) doskonale pasuje mi w tych wszystki przypadkach, tak jak mojego kota...
Otórz substancje te kumulują się w organizmach, jest ich coraz to więcej i więcej, poza tym są one przekazywane dzieciom, dlatego już taki noworodek może mieć ich dużo w organizmie... Stąd przyspieszenie tego procesu. Jeśli chodzi o leczenie to rpzedstawia on metodę NIA, która ma na celu pozbycie się tego z organizmu, ale mimo wszystko pożywienie ma tutaj duży wpływ. Nie wiem, czy GMO bezpośrednio może wpływać na rozwój raka, w każdym razie są one też odporniejsze na mocniejsze pestycydy, które się przy nich stosuje, dlatego często nawet trawa nie chce rosnąć między takimi roślinkami... Te mocniejsze pestycydy może i roślinom GMO nie szkodzą, ale wszystkiemu wokół jak najbardziej, nawet jeśli stosuje się ich mniej niż tradycyjnych...

Portret użytkownika Roobaczkowa

Dzisiaj większość szczurów,

Dzisiaj większość szczurów, które kupuje się w sklepach zoologicznych pochodzi z hodowli w małych grupach od wielu pokoleń. Rozmnażają się bardzo szybko więc hodowla jest łatwa. Geny szczurów hodowanych w różnych miejscach, przez różnych ludzi nie wymieniają się. Nazywa się to ,,chowem wsobnym". Im dłużej takie szczury namnażają sie w obrębie jednej,,rodziny" tym więcej posiadają zmutowanych (najczęściej niekorzystnych) genów i tym wcześniej umierają. Te szczury na fotce też z pewnością były przez pokolenia trzymane w niewoli. To są albinosy, szczury pozbawione barwnika w oczach i sierści. W naturze by takie nie przetrwały, bo byłyby zbyt widoczne dla drapieżników. Jak chcesz przedłużyć swoim szczurkom życie to wieczorem dawaj im rozpuszczoną w wodzie melatoninę, możesz też dodać do niej jeszcze kropelkę tłuszczu. Podobno ułatwia wchłanianie. W książce ,,Cud melatoniny" opisano wyniki doświadczeń na szczurach z zastosowaniem melatoniny. Szczury żyły o wiele dłużej i nie zapadały tak czesto jak inne na raka. Podobno też miały ładniejszą sierść. Melatoninę można kupić w każdej aptece jako środek na sen. To naturalny ,,ludzki" (ssaczy) hormon. Ja też bardzo lubie szczury. Dwa hodowałam jako zwierzęta domowe. Bardzo podziwiam ich inteligencję. Jeden z moich szarych szczurków - Migdał zawsze przychodził kiedy jedliśmy obiad, a gdy zobaczył że jemy groszek lub natkę pietruszki to ,,służył" tak jak pies, by je dostać. Bardzo lubił warzywka. Drugi miał gorsze upodobania kulinarne. Przekopywał ziemię w doniczkach i podgryzał korzenie moich dracen. Pozdrawiam!    

Strony

Skomentuj