Napoje gazowane mogą być trucizną w przebraniu

Kategorie: 

Źródło: cspinet.org

Obecnie jesteśmy zasypywani szeroką gamą napojów gazowanych wprowadzanych stopniowo na rynki całego świata. Przegląd efektów ubocznych wywołanych przez napoje gazowane należy rozpocząć od wyjaśnienia, czym one są. Napoje gazowane, zwane popularnie wodami sodowymi, to napoje zawierające rozpuszczony w wodzie dwutlenek węgla. A co z ich pozostałą zawartością?

 

Jedna puszka napoju gazowanego zawiera około dziesięciu łyżeczek cukru, 150 kalorii, 30-55 miligramów kofeiny oraz sztuczne barwniki i siarczyny. Producenci napojów gazowanych są w Stanach Zjednoczonych największymi konsumentami rafinowanego cukru.

 

Konsumpcja napojów gazowanych w USA potroiła się od lat siedemdziesiątych. Młodzież jest wiodącym konsumentem, szacuje się, że rocznie wypijają ich około 600 litrów. W Wielkiej Brytanii co roku wypija się ponad 5 miliardów litrów napojów gazowanych. Przy tak wysokim poziomie spożywania słodzonych napojów należy liczyć się ze znacznie poważniejszymi skutkami.

 

Jedną z konsekwencji picia dużych ilości napojów gazowanych jest utrata szkliwa na zębach, co prowadzi do żółknięcia zębów i próchnicy. Winowajcą jest kwas fosforowy. Organizm stara utrzymać się normalny poziom pH w ślinie, czyli lekko zasadowy (ok. 7,4 pH). Tymczasem napoje gazowane są skrajnie kwaśne, aż do 2,5 w skali pH. Ten brak równowagi aktywizuje naturalny układ naprawczy organizmu. W celu odwrócenia kwaśnego pH organizm pobiera z zębów jony wapnia osłabiając w ten sposób szkliwo. Kwasy te mogą wywoływać stany zapalne żołądka, natomiast ciągła dominacja środowiska kwaśnego sprzyja utracie tkanki kostnej (osteoporoza). Typowa puszka coli zawiera od 44 do 62 mg kwasu fosforowego, który może zakłócić absorbcję wapnia przez kości i powodować jego wypłukiwanie, aby zneutralizować kwas.

 

Nie należy w pełni winić nastolatków ani dorosłych o to, że jedzą niewłaściwie w porach posiłków. Przyswojone w ciągu dnia z napojów gazowanych puste kalorie powodują spadek apetytu prowadzący do nieregularności spożywania posiłków.

 

Pomijając odżywcze niedostatki napojów gazowanych, należy dodać, że woda wykorzystywana do ich produkcji może zawierać nadmierne ilości fluoru i inne zanieczyszczenia, np. ołów i kadm. Ten problem jest jeszcze większy w krajach rozwijających się, gdzie woda może zawierać ponadnormowe ilości związków chemicznych - pestycydów.

 

Konsumenci powinni również wiedzieć, że niskocukrowe „dietetyczne” napoje, rzeczywiście oferują mniej kalorii, ale za to są napakowane aspartamem, uważanym za silną neurotoksynę i czynnik zakłócający działanie układu dokrewnego. Poza związkiem z szeregiem niekorzystnych efektów ubocznych, takich jak guzy mózgu, epilepsje i padaczka, przechowywany przez dłuższy czas aspartam przekształca się w metanol, który  przechodzi w formaldehyd i kwas mrówkowy, o którym wiadomo, że jest rakotwórczy.

 

Oprócz aspartamu jest jeszcze sztuczny słodzik o nazwie sacharyna, który jest łączony m.in. z rakiem pęcherza. Inny słodzik acesulfam-K obecnie jest uważany za bezpieczny, ale kto wie, co wykażą przyszłe badania.

 

Ludzie są zasypywani przez reklamy, przedstawiające celebrytów w charakterze ambasadorów określonych marek, którzy przekonują konsumentów, że napój (bądź inny produkt) jest absolutnie bezpieczny. Lecz po co konsumować dziadostwo, które nie ma żadnych wartości odżywczych? To jest kwestia do dyskusji. Po co mamy pić coś, co nie daje nam niczego wartościowego, natomiast prowadzi do szeregu problemów ze zdrowiem?  Czy nasza rosnąca sympatia do napojów gazowanych wynika z braku świadomości? Wybór należy do nas.

 

 

Źródła:

 http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2003/07/09/soda-dangers-part-two.aspx

 http://en.wikipedia.org/wiki/Carbonation

 http://pl.wikipedia.org/wiki/Skala_pH

 http://www.cspinet.org/liquidcandy/

 http://www.westonaprice.org/modern-foods/soft-drinks-americas-other-drinking-problem?qh=YToyOntpOjA7czo0OiJzb2RhIjtpOjE7czo1OiJzb2RhcyI7fQ%3D%3D

Ocena: 

Nie ma jeszcze ocen
Opublikował: Preston
Portret użytkownika Preston

Komentarze

Portret użytkownika SurvivorMan

 ...à propos najgorszego piwa

 ...à propos najgorszego piwa z możliwych... kilka lat temu z czystej ciekawości degustowałem wspólnie z kumplem najtańsze piwo, jakie zdołaliśmy namierzyć w mieście... Kosztowało 89gr i było w plastikowej butelce;-) Uwierz mi... Guinness przy nim to AMBROZJA;-) Nie byliśmy w stanie we dwóch zrobić jednej butelki;-) Mordy nam powykręcało i połowę wylaliśmy;-)

DBAJ O SWÓJ NÓŻ! Nigdy nie wiadomo kiedy uratuje Ci życie!

Portret użytkownika Flesz7

Myślałem, że artykuł będzie

Myślałem, że artykuł będzie dotyczył nagłówka... Eh.
Przynajmniej ja będę się tego trzymał: Zastanawialiście się jaki jest sens (skutki...) picia CO2 (prócz walorów smakowych)?
Narzekamy na niego a sami go produkujemy...!
Oskarżamy głównie ten gaz o globalne ocieplenie (to ściema, wiadomo...) to czyyyy w pierwszej kolejności nie powinniśmy ograniczyć (czytaj: zaj******e!!! ograniczyć) jego produkcji? Ile takiego CO2 ucieka z tego cholernego napoju po otwarciu? Przecież on idzie prosto do atmosfery! Korporacje śmieją nam się w twarz, dodatkowo obarczając nas podatkami za jego emisję!
To moje przemyślenia, a że wszechwiedzący nie jestem, to gdzieś mogę się mylić... Jednak na mój rozum - to całkiem (nie)logiczne.
Na koniec żart Flesza: nabój o smaku pomarańczowym...
MYŚL!!!

New World Disorder

Portret użytkownika MONSTER

Polskie napoje są jeszcze

Polskie napoje są jeszcze gorsze-sama chemia. Kiedyś zacząłem kupować takie co maja dodatek naturalnego soku ale jak zobaczyłem ze jest go mniej niż 1 procent zawartości to przestałem całkowicie pic to świnstwo.

Portret użytkownika truthful

w napojach gazowanych pod

w napojach gazowanych pod nazwą "aromaty" kryje sie na przykład Bromowany olej roślinny (BVO) czyli brom który powoduje osłabienie, senność, osowiałośc nazwij to jak chcesz, a z drugiej strony podaje sie jego przeciwieństwo w postaci dużej ilości kofeiny... uświadom sobie jak nasz organizm musi sobie z tym radzić...

Portret użytkownika fakir

dokładnie rzecz biorąc jest

dokładnie rzecz biorąc jest to stabilizator aromatów cytrusowych i jest zabronionym dodatkiem w EU... u nas stosuje się jakiś estry zamiast tego

nie polecam za to margaryn - wszystkie są utwardzane związkami niklu...

Strony

Skomentuj