Toksyczna chmura na północy Niemiec, tysiące ludzi ewakuowanych

Kategorie: 

Źródło: zeit.de

Ze względu na toksyczną chmurę powstałą w wyniku wypadku w fabryce Kraft Foods, około dwóch tysięcy osób zostało ewakuowanych z miasta Bad Fallingbostel w północnych Niemczech.

 

Dzień wcześniej, pracownicy błędnie wlali roztwór kwasu do kadzi zawierającej wodorotlenek sodu. W wyniku połączenia związków rozpoczęła się reakcja chemiczna. Około 700 strażaków nadal próbuje schłodzić pojemnik, w którym wciąż rośnie temperatura. Eksperci starają się wypompować roztwór kwasu, ale wzrośnie wtedy ryzyko wybuchu.

 

Lokalne władze podjęły nadzwyczajne środki, w szczególności zamknięto lokalne szkoły, przedszkola, a także pobliski odcinek autostrady. Rzecznik firmy poinformował, że w incydencie, nikt nie został ranny. Według niego, ludzie nie są w niebezpieczeństwie, ponieważ zdecydowali się ewakuować.  Natychmiast po wypadku praca zakładu została czasowo zawieszona.

Ocena: 

Nie ma jeszcze ocen
Opublikował: admin
Portret użytkownika admin

Redaktor naczelny i założyciel portalu zmianynaziemi.pl a także innemedium.pl oraz wielu innych. Specjalizuje się w tematyce naukowej ze szczególnym uwzględnieniem zagrożeń dla świata. Zwolennik libertarianizmu co często wprost wynika z jego felietonów na tematy bieżące. Admina można również czytać na Twitterze   @lecterro


Komentarze

Portret użytkownika wowo

O ile zgadzam się z

O ile zgadzam się z większością opinii na tej stronie, tak w tym temacie większość komentarzy to przejaw kompletnej ignorancji.
Akurat ten temat nie ma przede mną żadnych tajemnic (praca).
Otóż amoniak stosuje się w urządzeniach chłodniczych, a tam gdzie produkuje się żywność, tam są magazyny chłodzone do niskich temperatur do przechowywania produktów gotowych.
Natomiast ług i kwas stosowane są do mycia linii i urządzeń (kilkadziesiąt/kilkaset metrów rur i urządzeń pakujących) po skończonym cyklu produkcyjnym (średnio raz na dobę) w systemie zamkniętym CIP.
Ług (wodorotlenek sodu)  usuwa tłuszcz, a kwas - kamień. Odbywa się to tak:
- woda (płukanie)
- ług (odtłuszczanie)
- woda (płukanie)
- kwas (usuwanie kamienia) raz na kilka dni
-woda (płukanie końcowe)
Także powyższy artykuł może i nadaje się na stronę społeczności Bad Fallingbostel w północnych Niemczech, ale jego umieszczanie na ZnZ jest raczej chybione.
Pozdrawiam.
 

Lepiej umrzeć stojąc niż żyć na kolanach.

Portret użytkownika normalny

Co się dziwicie... te

Co się dziwicie... te batoniki i inne śmieci są produkowane tak, aby przetrwać nawet paręnaście lat i dalej mają smakować i pachnieć jakby wczoraj wyjechały z fabryki. Do tego potrzeba kwasów i ługów bo normalna żywność to trochę inne procesy technologiczne Smile

Portret użytkownika Venture

Jeśli oni "foods'y" produkują

Jeśli oni "foods'y" produkują w tej fabryce to ja jestem papieżem.
Toksyczna chmura i fabryka jedzenia? Przecież tego nie trzeba nawet komentować, skompromitowali się tak jak organizatorzy dzisiejszego meczu w piłce kopanej. Stoją w tych kombinezonach przeciwchemicznych i maskach jakby za płotem co najmniej topił się reaktor jądrowy.

Głosuj za
3

Strony

Skomentuj