Kategorie:
Bałtyk zawsze był morzem specyficznym. Nie dość, że jest płytki to jeszcze znacznie mniej zasolony. Do tej pory był traktowany raczej, jako morze zimne, ale i to się zmienia a Bałtyk grzeje się tak szybko, ze nie wiadomo dokładnie, jakie mogą być tego konsekwencje.
Klimatolodzy twierdzą, że jednymi z pierwszych objawów, dzięki którym zobaczymy wpływ zmian klimatu na ludzi będzie prawdopodobnie wzrost zachorowalności na infekcje jelitowe w Europie Północnej. Daily Mail donosi, że bakterie, które są przenoszone na ludzi przez jedzenie surowych owoce morza lub wody surowej nie są rzadkością w regionie Morza Bałtyckiego. Te mikroorganizmy z rodzaju Vibrio) mogą powodować epidemie cholery i inne infekcje jelitowe.
Taka właśnie była konkluzja międzynarodowej grupy naukowców, po przeanalizowaniu zmian temperatury powierzchni Morza Bałtyckiego oraz zapisu danych satelitarnych zebranych w krajach bałtyckich, jak również dane statystyczne dotyczące przypadków zakażenia tymi organizmami w regionie. Liczbę i rozkład przypadków w regionie Morza Bałtyckiego jest związany z temperaturami powierzchni wody.
Bakterie z rodzaju Vibrio zazwyczaj rosną w ciepłych i tropikalnych środowiskach morskich. Jednak naukowcy odkryli, że Morze Bałtyckie jest podgrzewane w niespotykanym tempie - od 0,063 ° C do 0,078 ° C na rok. W sumie odnotowano wzrost temperatury w zakresie od około 6,3 ° - 7,8 ° C w ciągu stulecia. W tym samym czasie wzrost temperatury o jeden stopień powoduje wzrost przypadków zakażenia vibrios o prawie 200%. Wiele bakterii morskich rozwijają się w ciepłej wodzie z solą morską.
"Według naszych danych, wzrost temperatury w Bałtyku jest najszybszy z wszystkich morskich ekosystemów na Ziemi." powiedział autor badań, Craig Baker z Centrum Ochrony Środowiska, rybołówstwa i akwakultury w Wielkiej Brytanii
Badania klimatyczne wskazują, że wzrost emisji gazów cieplarnianych prowadzi do wzrostu średniej temperatury powierzchni morza o około 0,17 ° C na dekadę od 1980 do 2010. Oprócz globalnego ocieplenia obserwuje się coraz częstsze i potężne opady prowadzący do zmniejszenia zawartości soli w ujściach rzek i mokradeł przybrzeżnych. Prowadzi to do konkluzji, że szczepy bakterii z rodzaju Vibrio wystąpić w nowych obszarach.
Źródło:
Ocena:
Opublikował:
admin
Redaktor naczelny i założyciel portalu zmianynaziemi.pl a także innemedium.pl oraz wielu innych. Specjalizuje się w tematyce naukowej ze szczególnym uwzględnieniem zagrożeń dla świata. Zwolennik libertarianizmu co często wprost wynika z jego felietonów na tematy bieżące. Admina można również czytać na Twitterze @lecterro |
Komentarze
Strony
Skomentuj