tylkomedycyna.pl

Starzenie się skóry - przyczyny, objawy i jak możemy mu skutecznie zapobiegać?

Procesy starzenia zachodzące w organizmie człowieka, czy tego chcemy czy nie najbardziej są widoczne przez pryzmat starzenia się skóry. Niezależnie od różnych kanonów piękna zmieniających się przez wieki, czy różnego typu urody w zależności od kontynentu, czy szerokości geograficznej, istnieje jeden wspólny mianownik. Zawsze wyznacznikiem zdrowia, urody i młodości była i jest zadbana, gładka, pozbawiona niedoskonałości skóra.

Woda imbirowa – napój o wielu właściwościach zdrowotnych

Imbir jest ceniony przede wszystkim ze względu na jego wysoką zawartość przeciwutleniaczy, dzięki którym leczy on wiele chorób i dolegliwości. Wodę z dodatkiem imbiru możemy pić nie tylko w przypadku złego stanu zdrowia – równie dobrze napój ten może stanowić naszą codzienną rutynę, zapobiegając chorobom i odżywiając organizm. W końcu imbir zawiera również wiele cennych składników odżywczych, m.in. wapń, potas, żelazo, fosfor, mangan, witaminę B1 oraz B2 oraz witaminę C.

Regularne picie herbaty może odwrócić proces starzenia mózgu

Nowe badania opublikowane w czasopiśmie Aging sugerują, że herbata może mieć korzystny wpływ na strukturę naszych mózgów. Międzynarodowy zespół naukowców zbadał w jaki sposób regularne picie herbaty może wpływać na strukturę fizyczną naszych mózgów.

Już 10% spadek wagi może doprowadzić do remisji cukrzycy typu 2

Nowe badanie wykazało, że ludzie, którzy osiągną umiarkowany spadek wagi w ciągu 5 pierwszych lat od zdiagnozowania cukrzycy typu 2, mogą doprowadzić chorobę do remisji, która pozwala na zaprzestanie leczenia. Może być to dodatkowa zachęta dla pacjentów, którzy mają jeszcze szansę powrotu do pełni zdrowia.

CRISPR może pomóc w leczeniu poważnych infekcji wirusowych

Wirusy takie jak Ebola i grypa mogą nie wydawać się podobne, jednak łączy je pewien istotny czynnik: oba są oparte na RNA. Jest to rodzaj wirusa, który kryje się za najczęstszymi i najbardziej śmiertelnymi chorobami na świecie. Naukowcom udało się jednak znaleźć sposób na walkę z nimi.

W czwartek zespół kierowany przez naukowców z Harvard i MIT's Broad Institute opublikował badanie, które szczegółowo opisuje nową technologię o nazwie CARVER. System ten wykorzystuje enzym CRISPR Cas13, który naturalnie atakuje RNA wirusów.

Przecier pomidorowy może wpływać na płodność mężczyzn

Najnowsze badania sugerują, że likopen, czyli organiczny związek chemiczny z grupy karotenów, który w sporej ilości znajduje się w pomidorach, może w znaczący sposób poprawiać płodność mężczyzn. Dowiedziono, że zdrowi mężczyźni spożywający każdego dnia równowartość dwóch łyżek przecieru pomidorowego osiągnęli znacznie lepszą jakość nasienia. Wyniki opublikowano w czasopiśmie naukowym European Journal of Nutrition.

Oto 5 najlepszych źródeł kwasów tłuszczowych omega-3

Kwasy tłuszczowe omega-3 są niezwykle ważnym składnikiem odżywczym w naszej diecie, m.in. wchodząc w skład błon komórkowych. Udowodniono naukowo, że zwiększone spożycie pokarmów bogatych w omega-3 skutkuje wieloma korzyściami dla zdrowia. Jakie dokładnie właściwości zdrowotne posiadają i w jakich produktach znajdziemy ich największą ilość?

W ciągu 20 lat podwoiła się liczba pacjentów w podeszłym wieku, którzy przyjmują antydepresanty

Wystarczyły zaledwie dwie dekady, aby liczba osób starszych przyjmujących leki przeciwdepresyjne uległa podwojeniu, i to pomimo spadku diagnozowanych przypadków depresji. Takie dane ujawniono na podstawie dużego badania w Wielkiej Brytanii, w którym oceniano zdrowie psychiczne pacjentów powyżej 65 roku życia. Okazuje się, że wielu z nich przyjmuje antydepresanty, nie mając nawet objawów depresyjnych. Co stanowi przyczynę tego zjawiska?

Posiadacze psów mają większe szanse na przeżycie zawału i udaru

Wiele badań naukowych sugeruje, że posiadanie psa może być korzystne dla naszego zdrowia. Dwa nowe badania poszerzają obecnie istniejące dowody, stwierdzając związek między posiadaniem psa a znacznie niższym ryzykiem zgonu po przebytym udarze lub zawale serca. Skąd takie wnioski?

Gotowanie w domu kluczem do unikania wysoce szkodliwych związków chemicznych

Jak dowodzą nowe badania, spożywanie samodzielnie przygotowanych posiłków może w znaczny sposób ochronić nas przed szkodliwymi substancjami, które znajdują się w gotowej żywności. Konkretnie mowa o związkach perfluorowanych, pochodnych sulfonianu perfluorooktanu (PFAS), które znajdują się w zanieczyszczonej wodzie, opakowaniach stosowanych do produktów spożywczych, a także w żywności typu fast food.

Poznaj 8 właściwości zdrowotnych pigwy

Pigwa to starożytny owoc pochodzący z różnych części Azji oraz krain leżących w obrębie Morza Śródziemnego. Uprawa pigwy sięga starożytnego Rzymu oraz Grecji, gdzie traktowano owoc jako symbol miłości i płodności. Choć dzisiaj pigwa jest znacznie mniej popularna, posiada bardzo bliskie pokrewieństwo z jabłkami oraz gruszkami. Od wieków stosuje się pigwy w medycynie naturalnej, ponieważ stanowią one skarbnicę cennych substancji odżywczych.

Naukowcy opracowali niezwykłą sztuczną krew

Naukowcy z Japonii opracowali sztuczną krew, która teoretycznie mogłaby zostać przetoczona pacjentom niezależnie od ich grupy krwi. Obecne badania nad krwią są na bardzo wczesnym etapie, jednak rozpoczęcie testów na ludziach może przynieść przełom w medycynie.

Zwierzęta domowe zmniejszają ryzyko alergii

Naukowcy ustalili, że zwierzęta w znaczący sposób wpływają na odporność człowieka. Badania wykazały, że im więcej psów lub kotów spotykamy za młodu, tym mniejsza jest szansa na powikłania alergiczne w przyszłości.

Spożywanie cebuli i czosnku może chronić przed rakiem piersi

W jednym z badań przeanalizowano wpływ diety kobiet na ryzyko wystąpienia nowotworu piersi. Naukowcy sugerują, że czosnek i cebula mogą znacznie zmniejszać ryzyko zachorowania na raka piersi. Bogate w smaku, ostre warzywa są w stanie zapobiegać chorobom takim, jak cukrzyca, choroby serca i, zgodnie z najnowszymi dowodami, także nowotwory. Wyniki opublikowano w czasopiśmie naukowym Nutrition and Cancer.

Naukowcy potwierdzili skuteczność kilku ziół w leczeniu nadciśnienia

Ludzie od tysięcy lat stosowali zioła w formie leków. Dzisiaj naukowcy nieustannie poszukują lepszych alternatyw dla aktualnych metod leczniczych, ponownie doceniając potencjał ziół. Szczególne zainteresowanie wzbudziły możliwości lecznicze ziół stosowanych w przypadku nadciśnienia. Choć współczesna medycyna dysponuje skutecznymi lekami na nadciśnienie, to w niektórych przypadkach mogą one powodować niekorzystne skutki uboczne. Z tego powodu naukowcy szukają alternatyw w medycynie naturalnej.

Kardamon – wyjątkowa przyprawa o wielu właściwościach zdrowotnych

Kardamon to przyprawa, którą ludzie od stuleci stosowali zarówno w sztuce kulinarnej, jak i w medycynie naturalnej. W ostatnim czasie popularny składnik potraw z bliskiego wschodu i kuchni arabskiej zyskał popularność także w Polsce właśnie dzięki swoim szerokim właściwościom zdrowotnym. Możemy kupić go zarówno w formie sproszkowanej, jak i w całych nasionach – w obu wariantach kardamon może zaoferować nam wiele korzyści zdrowotnych.

Co jest lepsze dla jelit – gotowane czy surowe posiłki?

Obróbka termiczna żywności mogła mieć istotny wpływ na rozwój ludzkiego mikrobiomu jelitowego. Pokarmy, które gotujemy, zmieniają nie tylko swoje fizyczne, ale także chemiczne właściwości. Często ma to wpływ na ich wartość odżywczą, a także na to, w jaki sposób trawi je nasz układ pokarmowy. Jakie zatem posiłki są zdrowsze – na bazie surowych czy może gotowanych produktów?

Nowe ustalenia dietetyczne w sprawie spożycia czerwonego mięsa

Nowe ustalenia dietetyczne oparte na pięciu przeglądach badawczych sugerują, że ludzie mogą jeść czerwone mięso – zarówno przetworzone, jak i nieprzetworzone – bez obawy o negatywne konsekwencje zdrowotne. Skąd taka nagła zmiana stanowiska i czy powinniśmy interpretować ją dosłownie?

Zaburzenia lękowe mogą mieć fizyczny wpływ na komórki naszego organizmu

Chroniczny stres związany z traumatycznymi wydarzeniami w życiu, takimi jak śmierć ukochanej osoby, rozwód, bezrobocie lub wojna, może prowadzić do ataków paniki i zaburzeń lękowych. Powodują one zarówno emocjonalny, jak i fizyczny rozstrój całego organizmu, zaburzając normalne funkcjonowanie.

Strony