Czy laboratoryjne mięso doprowadzi do rewolucji żywieniowej?

Kategorie: 

Źródło: Pixabay.com

Ponad dwa tygodnie temu informowaliśmy na łamach portalu, że naukowcy od 2008 roku głowią się nad stworzeniem mięsa in vitro. Profesor Mark Post z holenderskiego Uniwersytetu w Maastricht zapowiadał iż w sierpniu w Londynie odbędzie się wydarzenie, na którym pierwsze sztucznie stworzone mięso zostanie skonsumowane. Poniedziałek był tym wielkim dniem dla naukowców.

 

Hamburger z laboratoryjnym mięsem, wart ponad milion złotych, został zjedzony przez naukowca ds. żywienia Hanni Rutzler. Mięso oceniła jako podobne do tego naturalnego ale oczekiwała iż będzie bardziej miękkie i soczyste. Twór nie posiadał ani tłuszczu ani przypraw, ale w przyszłości z pewnością zostaną przeprowadzone różne badania, dzięki którym naukowcy zdołają upodobnić je do naturalnego mięsa. Mark Post uważa, że dzięki jego technologii w ciągu 10-20 lat dojdzie do rewolucji żywieniowej a mięso in vitro pojawi się w supermarketach.

"Robimy to, ponieważ produkcja zwierzęca nie jest dobra dla środowiska, nie spotka się [w przyszłości] z popytem na świecie i nie jest dobra dla zwierząt" - powiedział profesor Mark Post.

Niezależne badania, które zostały przeprowadzone przez Environmental Science & Technology wskazują, że stosowanie technologii mięsa in vitro przyczyni się do zmniejszenia zużycia energii o 45%. Co więcej, emisja gazów cieplarnianych zostanie zredukowana o 96% oraz zmniejszy się zapotrzebowanie na tereny hodowlane o 99%. Jednak najważniejszym celem jest zapewnienie mięsa dla stale powiększającej się liczby ludności oraz powstrzymanie masowych rzezi zwierząt.

 

 

 

Źródła:

http://www.bbc.co.uk/news/science-environment-22885969

http://zmianynaziemi.pl/wiadomosc/naukowcy-hoduja-pierwszego-laboratoryjnego-hamburgera

Ocena: 

Nie ma jeszcze ocen
Opublikował: John Moll
Portret użytkownika John Moll

Redaktor współpracujący z portalem zmianynaziemi.pl niemal od samego początku jego istnienia. Specjalizuje się w wiadomościach naukowych oraz w problematyce Bliskiego Wschodu


Komentarze

Portret użytkownika Roni Tornado

Z tego wynalazku byłby

Z tego wynalazku byłby chociaż taki pożytek, że skończyło by się gigantyczne cierpienie zwierząt. Czas skończyć na dobre z fabrykami śmierci zwierząt - zwierzęta cierpią tam tak strasznie jak ludzie w obozach koncentracyjnych.

Portret użytkownika Laura

Gdyby ludzkość przestała jeść

Gdyby ludzkość przestała jeść mięso, to:
1.skończyłby się koszmar zwierząt
2.ludzie byliby zdrowsi
3.zmniejszyłaby się agresja
4.szybciej zmieniałaby się świadomość ludzi
5.mniej zatruwane byłoby środowisko
6.nauka mogłaby zająć się oczyszczaniem środowiska i wspieraniem upraw warzyw i owoców, zbóź i ziół (bez gmo), a nie produkowaniem sztucznego mięsa, jakby od tego zależało przetrwanie ludzkości )))))

Portret użytkownika RobCoInd55

Rozumiem twój punkt widzenia.

Rozumiem twój punkt widzenia. Jestem wegetarianinem i do niedawna też chciałem żeby wszyscy ludzie przeszli na wegetarianizm, ale nie zapominajmy że mięso to też jakieś doznanie smakowe i sądze że nie wszyscy mogliby z niego zrezygnować. Skoro jest możliwość aby produkować mięso w taki sposób aby nawet wegetarianie mogli je jeść, to dlaczego z tego nie korzystać?
 
Poza tym gdy naukowcy zajmujący się opracowaniem metod jego produkcji będą to robić dla dobra ludzi i zgodnie z moralnością to wszystko będzie w porządku. Musimy zaakceptować pewne zmiany, które wraz z postępem technologicznym są nieuniknione.

Działajmy razem, bez konfliktów, dla lepszej przyszłości. 
Make love not war.
Po co nam pieniądze? Przecież zasobów wystarczy dla wszystkich.

Portret użytkownika Laura

No tak, zapomniałam o gustach

No tak, zapomniałam o gustach smakowych)))))
Oczywiście trudno się nie zgodzić z tym, co piszesz, ale zapytam troszkę przekornie: czy nie sądzisz, że zmiana świadomości ludzi wykluczy potrzebę jedzenia mięsa, a nawet czegoś, co się może z nim kojarzyć? Ludzie znajdą inne smaki. Sam wiesz, jak bogate może być wegetarianskie menu i jak inaczej wszystko smakuje, gdy się nie jest zatrutym mięsem.
Tylko zmiany mają sens )))))

Działajmy razem, bez konfliktów, dla lepszej przyszłości. 
Make love not war.
Po co nam pieniądze? Przecież zasobów wystarczy dla wszystkich.

Portret użytkownika Zenek

1. Żarcie na świecie jest

1. Żarcie na świecie jest marnowane czy celowo niszczone by nie było ZA TANIE i BY SPEKULANCI I LICHWIARZE ODPOWIEDNIO DUŻO NA CUDZEJ KRZYWDZIE ZAROBILI. Można ludzi wyżywić nie podając im z rabinicznej nienawiści gówna jako "pożywienia".
 
2. Każde pożywienie niesie ze sobą pewna informację wyrażoną poprzez jego wibrację. Brzmi to jak s--f ale tak jest i wpieprzajac gówna upodabniasz się do tego gówna jakie wpieprasz. Amerykanie przykładem. Im bardziej promowane jest gówniane jedzenie tym bardziej jest to wyraz nienawiści do człowieka jako Dzieła Bożego. Jest to "plugawienie ciała" ale o tym neokatolicy zafascynowani n"pomysłem" przeciez już nie wiedzą. Jak i tego iż to jest jeden z grzechów cieżkich.  W tefałkłamie im tego przeciez nie powiedzą iż to jest wystepek przeciwko CZYSTOŚCI.
 
 
 
 
 

Portret użytkownika RobCoInd55

Naturalnie jestem za tym

Naturalnie jestem za tym pomysłem oto moje argumenty za:
1. Przy produkcji takiego mięsa nie będzie umierać żadna świadoma istota żywa.
2. Naturalnie będzie to korzystne dla środowiska(mniej energii, mniej przestrzeni, mniej wody potrzebnej do jego produkcji)
3. Sądzę że takie mięso jest zdrowsze od tradycyjnego, zawiera ono tylko białko, można do niego dodać też składniki mineralne i witaminy, natomiast nie zawiera ono tłuszczów zwierzęcych, które nie są zbyt zdrowe.
4. Wegetarianie będą mogli spożywać takie mięso bez przeszkód.
5. Ta metoda produkcji pozwoli wyżywić o wiele więcej ludzi niż tradycyjna.
 
W teorii taka metoda produkcji ma same korzyści, ale jak to bywa w naszym świecie że to co w teorii dobre, nie zawsze jest dobre w praktyce, oto argumenty przeciw:
1. Wielkie korporacje mogą się pokusić o genetyczne modyfikacje takiego mięsa, co może doprowadzić do identycznych sytuacji jak w przypadku roślin GMO.
 
W sumie więcej negatywnych skutków nie stwierdzam, jeżeli uważacie że czegoś nie dopisałem to dodajcie swoje opinie.

Działajmy razem, bez konfliktów, dla lepszej przyszłości. 
Make love not war.
Po co nam pieniądze? Przecież zasobów wystarczy dla wszystkich.

Portret użytkownika gryz321

w mgnieniu oka ludzi można

w mgnieniu oka ludzi można wytruć raz dwa albo partiami ....wioskami .... miastami wykończyć tych którzy są niewygodni! Myślicie że ELITY bedą to jadły ?? Przecież w POlsce chcieli wprowadzić ubój rytualny dla naszych żydoskich elit! Wracając do tematu jest więcej przeciw niż za! Świat byłby piękny i to sa dobre intencje ale ludzie i ci co są u władzy to sa POtwory i im nie chodzi o nasze dobro! Traktuja ludzi jak my zwierzeta, chore to do żeźni kulawe to do żeźni jade na wakacje wyżuce psa z domu po wakacjach załatwie se szczeniaczka! 35% ludzi to czyste zło 35% banda debili bez sumienia 30 % to reszta która widzi co sie dzieje W ŚWIECIE a nie na podwórku u sąsiada.

Portret użytkownika gutek

następnie zlikwiduje się

następnie zlikwiduje się wszelkie hodowlane stada,zostawiając tylko kilka kontraktowanych eco ferm dla elit za kosmiczną cenę. A nam przyjdzie jeść to gów..
i jeszcze słono za to płacić.Jak już nie będzie zwierząt to będziemy w 100% uzależnieni od widzimisię korporacji produkującej to "jedzenie"
Iście piekielny plan

Portret użytkownika AMRŚP

"Co więcej, emisja gazów

"Co więcej, emisja gazów cieplarnianych zostanie zredukowana o 96%"...
Czyli CO2 w atmosferze zostanie tylko 0,144%.. Brawo...będziemy miec więcej... tlenu... Rech... rech... rech...

Składnik atmosfery
%
ppm

azot
78,084
780 840

tlen
20,946
209 460

argon
0,934
9340

dwutlenek węgla
0,0360
360

neon
0,00181
18,18

hel
0,00052
5,24

metan
0,00017
1,70

krypton
0,00011
1,14

wodór
0,00005
0,50

ksenon
0,000008
0,087

Analizując tabelę, którą w szkole każdy z was znał, kto mi odpowie kosztem jakich składników CO2 grozi globalnym ociepleniem?
Może zaczniecie myśleć i trochę znajomosci z fizyki i matematyki powtórzycie co? Hę?

Strony

Skomentuj