Wielkość produkcji sztucznego mięsa zwiększy się trzykrotnie

Kategorie: 

Źródło: Internet

Wiele już napisano na temat trendu do tworzenia tak zwanego sztucznego mięsa. Jeszcze kiedyś koszt jednego sztucznego hamburgera był absurdalnie wysoki, ale technologia tanieje i zyskuje zamienniki a w związku z tym pojawia się coraz więcej firm, które konkurują ze sobą na tym dynamicznym nowym rynku. 

 

Jedna z nich, Beyond Meat, znacznie rozszerza swoją produkcję. Już teraz sprzedaje hamburgery ze sztucznego mięsa w 5000 restauracjach w Stanach Zjednoczonych i jest dostawcą dla największych sieci supermarketów. Ostatnio firma Beyond Meat dokonała szeregu inwestycji o łącznej wartości 55 milionów dolarów. Ma to zapewnić trzykrotny wzrost wielkości produkcji. Zatrudniono też byłego szefa McDonald's.

 

Trzeba zauważyć, że mięso produkowane przez Beyond Meat nie jest syntetyzowane z komórek macierzystych w drukarce 3D. Zamiast tego zawiera, ekstrakty ziołowe, białko z grochu, drożdże, sok z buraka i olej kokosowy.

 

Według gazety Wall Street Journal, firma Beyond Meat planuje zastąpienie do 2035 roku, wszystkich roślinnych odpowiedników sztucznymi proteinami. Taką wymianą technologiczną planuje też ich najbliższy konkurent Impossible Foods, który obecnie zamierza produkować co miesiąc do 450 ton sztucznego mięsa. 

 

Według analityków, rynek wyrobów ze sztucznego mięsa każdego roku wzrośnie o minimum 8%, a do roku 2020 jego wartość wyniesie 5,2 mld dolarów. Trzeba jednak pamiętać, że popularność sztucznego mięsa jest jednak ograniczona do Ameryki Północnej i Europy, czyli tam gdzie rozpowszechnione są mody polegające na nie jedzeniu prawdziwego mięsa. W Azji nadal nie ma zbyt dużego zapotrzebowania na takie innowacje. Oznacza to, że ekspansja takich produktów zależy od odpowiedniej podbudowy ideologicznej.

 

 

 

Ocena: 

Średnio: 5 (1 vote)



Komentarze

 

------------------------

Wszystkie konwenanse, savoir-vivre i nonszalancki bon ton służą do sterowania społeczeństwem, by biło się o pozycje generowane przez najwyższe warstwy. To tylko potyczki o ładną obrożę i łańcuch.

Portret użytkownika MiamiVibe

Idea sztucznego mięsa brzmi

Idea sztucznego mięsa brzmi nawet ciekawie, ale jeśli produkcją tego mają się zajmować korporacje mające w dupie zdrowie człowieka, a cel nadrzędny zysk, to ja podziękuję Smile

------------------------

Wszystkie konwenanse, savoir-vivre i nonszalancki bon ton służą do sterowania społeczeństwem, by biło się o pozycje generowane przez najwyższe warstwy. To tylko potyczki o ładną obrożę i łańcuch.

Portret użytkownika Janka

"Skrzydełko czy nózka" z

"Skrzydełko czy nózka" z  Louis de Funès'em z lat 70. Prorocza komedia , wtedy wydawała się sf, dziś stała sie rzeczywistością.

Portret użytkownika ircia

Tak, świadomośc niedoli

Tak, świadomośc niedoli zwierząt hodowlanych, potrzeby ochrony śwrodowiska.

Nie rozumiem ludzi, którzy chcą cierpień bilionów zwierząt, faszerowanuch hormonami  , to ma być naturalne ? Raczej barbarzyństwo. 

Portret użytkownika euklides

Gdyby nie socjalizm to już

Gdyby nie socjalizm to już dawno byli byśmy uzywilizowani i nie zabijalibyśmy zwierząt, tylko komunistyczną patologię.

Portret użytkownika MiamiVibe

Witaj, także się nad tym

Witaj, także się nad tym zastanawiam, bo mięso już coraz rzadziej gości w moim jadłospisie. Słyszałem, że wegetarianizm to pierwszy ważny krok, do żywienia się energią wszechświata lub energią słoneczną, ale nie traktuję tego jako prawdy objawionej, choć to ciekawe nawet.

Pozdrawiam.

------------------------

Wszystkie konwenanse, savoir-vivre i nonszalancki bon ton służą do sterowania społeczeństwem, by biło się o pozycje generowane przez najwyższe warstwy. To tylko potyczki o ładną obrożę i łańcuch.

Portret użytkownika ZwariowanyWariat

Witaj,

Witaj,

No to ja już postanowiłem. Do końca grudnia może jeszcze mi się zdarzyć (choć wątpię), ale od 1 stycznia koniec definitywny z mięsem. Mam nadzieję, że również Ty zdecydujesz się na taki krok, zawsze będzie raźniej z tą myślą! Smile Pozdrawiam

Portret użytkownika Karolina

U mnie właśnie minął rok! To

U mnie właśnie minął rok! Smile To był bardzo dobry rok i zdecydowanie polecam ten kierunek. Wprowadziłan do swojej diety dużo różnych superfood'sów. Głównie ze względu iż lubie testować różne rzeczy i na niektórych się zawiodłam a inne pozytuwnie mnie zaskoczyły. Tak czy inaczej trzymam kciuki i powodzenia na nowej drodze Smile

Pozdrawiam 
Sprawdź: https://nazdrowie.biopunkt.pl/ 

Portret użytkownika ZwariowanyWariat

Dziękuję. Zajrzałem na Twoją

Dziękuję. Zajrzałem na Twoją stronę w sygnaturze, teraz każda informacja jest dla mnie ważna. Naprawdę muszę zmienić wiele nawyków i dużo się nauczyć. Co prawda nie mam problemu z niejedzeniem mięsa, to muszę to mądrze teraz zamienić. Jest to jednak również emocjonujące, takie poszukiwanie substytutów. Ryby też zdecydowałem się wyłączyć z diety jak i mleko (zamiana na sojowe, migdałowe i kokosowe - bardzo niestety drogie zamienniki). Nie wiem jak z resztą nabiału będzie. Zobaczymy z czasem. To i tak dla mnie ogromny krok. Ważne, że to decyzja świadoma i z własnej woli. A nie bo jest to modne.

Skomentuj