Rafinowany cukier jest niebezpieczny niczym narkotyki

Kategorie: 

Źródło: Internet

Miłośnicy słodkości powinni wiedzieć, że spożywanie rafinowanego cukru w dużych ilościach może prowadzić do poważnych konsekwencji zdrowotnych, począwszy od depresji po udar mózgu i tętniaka.

<--break->

 

Ze względu na procesy technologiczne stosowane podczas produkcji cukru, jego wartość odżywcza jest praktycznie bliska zeru, ponieważ zawarte w nim enzymy i witaminy ulegają denaturyzacji (tracą swój kształt cząsteczkowy). Dodatkowo, rafinowany cukier jest pozbawiony substancji mineralnych.

 

Częste spożywanie dużych ilości rafinowanego cukru może prowadzić do wielu problemów zdrowotnych, ponieważ powoduje gwałtowny wzrost poziomu glukozy we krwi, co w konsekwencji prowadzi do wyrzutu dużych dawek insuliny przez trzustkę. Insulina przekształca glukozę w glikogen, magazynowany z kolei w wątrobie.

 

Z uwagi na przyjęcie dużej jednorazowej dawki glukozy może dojść do zbyt aktywnej produkcji insuliny, wtedy dochodzi do przekształcenia zbyt dużej ilości glukozy niż jest to konieczne. Sytuacja ta prowadzi do gwałtownego spadku poziomu glukozy we krwi. W rezultacie pojawia się uczucie głodu.

 

Należy zauważyć, że w tym przypadku glukozy w organizmie człowieka jest więcej niż potrzeba, ale przekształca się i gromadzi się w wątrobie jako repozytorium. Znowu nachodzi chęć zjedzenia czegoś słodkiego, przez co pojawia się kolejny nadmiar glukozy, w wyniku czego konwertowana jest ona w tłuszcz.

 

Częste występowanie takiej sytuacji może prowadzić do otyłości i cukrzycy typu II, czyli niezdolności organizmu do kontroli poziomu glukozy we krwi. Regularne spożywanie dużych dawek cukru, a przez to utrzymywanie wysokiego poziomu insuliny w organizmie może doprowadzić do pojawienia się pierwszych objawów cukrzycy w okresie ok. 6 lat.

 

Smutnym faktem jest to, że dziś w Stanach Zjednoczonych i innych krajach częstość występowania cukrzycy u dzieci w wieku od sześciu do siedmiu lat osiągnęła rekordowy poziom. Otyłość i niemożność skutecznego trawieniu węglowodanów może prowadzić do różnych chorób, obejmujących osłabienie zdolności widzenia w nocy, utratę wzroku, chorobę nerek, chorobę serca, niewydolność wątroby, impotencję, złe gojenie się ran, nadpobudliwość, wahania nastroju i depresja.

 

Istnieje wiele dowodów potwierdzających tezę, że jedzenie jest w stanie zmienić nastrój. To stwierdzenie odnosi się także do osób, które regularnie spożywają duże ilości cukru. Jako przykład można rozważyć przypadek dzieci. Jeśli nie chcesz, aby pociechy "weszły ci na głowę" i chcesz złagodzić ich stan pobudzenia, rozwiązanie może być prostsze niż myślisz - wystarczy przestać dawać im cukier. Wahania nastroju związane są ze zmianami stężenia glukozy we krwi.

 

Kiedy pojawia się choroba, można być pewnym, że stało się to z pomocą obecności cukru w organizmie. Duża liczba mikroorganizmów może bytować w narządach wewnętrznych. Mikroorganizmy mogą żyć na przykład w jelitach, czy też węzłach chłonnych. Jedzenie ich ulubionej żywności - cukru – spowoduje, że będą się skutecznie namnażać. W rezultacie ludzie mogą być zagrożeni z powodu toksycznego środowiska utworzonego przez te drobnoustroje.

 

Zaawansowane produkty glikacji - żółtawobrązowy związek składający się z cukru i tkanki ciała, działają jak aktywator starzenia. Zaczynają się pojawiać przedwczesne siwe włosy i zmarszczki. Zatem, wystarczy unikać cukru w codziennym pożywieniu, a praktycznie od razu zauważy się pozytywne zmiany w swoim ciele!

 

 

 

Wiadomość pochodzi z serwisu medycznego:

 

 

Ocena: 

Nie ma jeszcze ocen


Komentarze

Portret użytkownika Plankton

Ja bym nie powiedział że sam

Ja bym nie powiedział że sam cukier zabija.
Zmieniły się jego technologie przetwarzania, gdyż począwszy od upraw , -po produkt wyjściwy, - cały czas dziś dozuje się substancje chemiczne, które kiedyś nie były stosowanie w cukrownictwie.

0
0
Portret użytkownika Kazek12

Wszystko w nadmiarze szkodzi,

Wszystko w nadmiarze szkodzi, nawet lekarstwa, a to jest kampania preciwko rafinowanemu cukrowi, bo w mielonym cukrze ogólnie dostępnym można ulokowac rózne składniki szkodzące zdrowiu lub przemycic Aspartam, środek szkodliwy dla zdrowia.

0
0
Portret użytkownika małgoż

Cukier jest gorszym

Cukier jest gorszym uzależniaczem/narkotykiem niż nikotyna czy alkohol. Tym bardziej szkodliwy, że nie jest zakwalifikowany jako uzalezniacz! Zabierzcie pani Kazi czy Basi cukier do kawy i ciasteczko a bedzie bardziej wsciekła niż palacz po dniu niepalenia Lol Ludzie nie zdają sobie sprawy z tego uzależnienia! Powiem tak, dlużej przeżyjesz pijąc i paląc, niz zajadając sie się słodyczami! Milego, slodkiego życia Lol

0
0
Portret użytkownika odważniak

Zeby choć do żywności

Zeby choć do żywności dodawano cukier.. walą syrop glukozowo-fruktozowy..

Czy ktoś mógłby krótko wyjaśnić różnicę między cukrem a syropem gf, proszę? Bo mi się zapomniało, tylko łatwo jak dziecku bez wiedzy chemicznej :->

0
0
Portret użytkownika Takitam

Fajny artykuł Adminie, można

Fajny artykuł Adminie, można by jeszcze dodać że częsty i gwałtowny skok glukozy powoduje potężny wyrzut insuliny, po pewnym czasie organizm "przyzwyczaja" się do wysokiego jej poziomu i przestaje ona zwalać glukozę. Trzustka zaczyna wtedy produkować jeszcze więcej insuliny i zaczyna się w organizmie dramat. Medycy "wymyślili" nowe schorzenia, takie jak ADD czy ADHD. Dzieciaki ciąga się po psychiatrach którzy ordynują różne ogłupiacze. A te "schorzenia" to nic innego jak tylko narkotyczne uzależnienie od nadprodukowanej glukozy, jak takiemu dzieciakowi zaczyna spadać jej poziom - to reaguje na to jak ćpun na głodzie. Wystarczy przez parę dni odstawić takie dziecko od nadmiaru cukrów i następuje "cudowne wyleczenie". Wystarczy poczytać pierwszy lepszy podręcznik biochemii i wszystko staje się jasne. To wszystko jest też na studiach medycznych tylko medycy jakoś często to zapominają.

0
0
Portret użytkownika Wojox

Cała prawda i tylko prawda.

Cała prawda i tylko prawda. Nie spożywam cukru od 2008 roku i czuję się rewelacyjnie. Wróciła mi dawna energia.
Ale oprócz cukru trzeba wyeliminować z diety : laktozę i kazeinę (mleko i produkty, nie liczy się produkt skwaszony oczywiście nie z pasteryzowanego mleka), całkowicie usunąc pszenicę (gluten z kazeiną i cukrem tworzy maź zamulającą nasze jelita a zarazem daje wspaniałą pożywkę dla candidia albacins).
Piekę od 8 miesięcy własny chleb, podam wam przepis :
-4 miarki mąki orkiszowej (stara odmiana pszenicy z minimalną dawką glutenu)
-3 miarki mąki żytniej
-2 miarki mąki żytniej razowej
-2 miarki płatków owsianych
-1 miarka nasion sezamu (1 łyżeczka zawiera 11x więcej wapnia od szklanki mleka)
-3 miarki wody letniej
-1 łyżeczka soli himalajskiej
-1miarka siemienia lnianego
-1 miarka pestek z dyni
-pół kostki drożdży lub zakwas na mące żytniej
Mąki mieszamy, siemie lniane i sezam mielimy (ja to rąbię w młynku do kawy) i dodajemy do reszty, wsypujemy także pestki dyni oraz sól, dodajemy wcześniej rozpuszczone drożdże w letniej wodzie. Zarabiamy ciasto, jeżeli jest za żadkie dodajemy mąki przy zarabianiu. Następnie formujemy bochenek i mocno nacieramy mąką, wkładamy do jakiegoś naczynia i czekamy około 20 minut na wyrośnięcie ciasta. Pieczemy 35 minut w 220 stopniach.
 
Jako miarkę ja stosuję filiżankę od kawy.
 
Chleb bez wspomagaczy, ulepszaczy o pełnej wartości odżywczej.

0
0

Trzy etapy poznawania prawdy: najpierw wyśmiewana, później zaprzeczana a na końcu oczywista. Arthur Schopenhauer

Portret użytkownika pan-x

Nie promuj drożdży! Moja żona

Nie promuj drożdży! Moja żona robi chleb na zakwasie. Musi niestey stać w ciepłym ok. 5 godzin nim wyrośnie, potem godzina pieczenia (zwykły piekarnik z-Mora). Uwaga! b. mała ilośc soli - inaczej chleb wyjdzie b. kwaśny.  Zakwas trzymamy w lodówce. Przy okazji "rzadki" a nie .. Wink

0
0
Portret użytkownika odważniak

Dziękuję, brzmi tak

Dziękuję, brzmi tak smakowicie i łatwo, że aż pędzę robić. Dzięki za przypomnienie śp. Taty z którym piekliśmy chleb. Zapach, smak i radość k dni powróciły na mgnienie. Caluj

0
0
Portret użytkownika s

polecam obadac wyklad

polecam obadac wyklad pt cukier - legalny narkotyk. jak wyjsc z nalogu 
 
youtube.com/watch?v=qx_zjIxdT-I&feature=share

0
0
Portret użytkownika charis

"Synu mój, jedz miód, bo jest

"Synu mój, jedz miód, bo jest dobry, słodki jest plaster miodu dla twojego podniebienia" - Księga Przysłów Salomona 24:13 Biblia Warszawska
 
"Miłe słowa są jak plaster miodu, słodyczą dla duszy i lekarstwem dla ciała" - Księga Przysłów Salomona 16:24 Biblia Warszawska
 
Sam Zbawiciel jadł miód po zmartwychwstaniu : "A gdy to mówili, sam Jezus stanął pośród nich i powiedział do nich: Pokój wam.
37 A oni się zlękli i przestraszeni myśleli, że widzą ducha.
38 I zapytał ich: Czemu się boicie i czemu myśli budzą się w waszych sercach?
39 Popatrzcie na moje ręce i nogi, że to jestem ja. Dotknijcie mnie i zobaczcie, bo duch nie ma ciała ani kości, jak widzicie, że ja mam.
40 Kiedy to powiedział, pokazał im ręce i nogi.
41 Lecz gdy oni z radości jeszcze nie wierzyli i dziwili się, zapytał ich: Macie tu coś do jedzenia?
42 I podali mu kawałek pieczonej ryby i plaster miodu.
43 A on wziął i jadł przy nich" - Ewangelia Łukasza 24:36-43 Uwspółcześniona Biblia Gdańska

0
0
Portret użytkownika odważniak

Posłuchajcie sobie wykładów

Posłuchajcie sobie wykładów p. Romana Nachta na youtube, słabo się kopiuje linki na telefonie, ale wystarczy wpisać w wyszukiwarkę.

Fascynujące spojrzenie na rzeczywistość, interpretacje Biblii, a także religii, gdzie człowiek ten zna hebrajski i porównywał wersje pism w różnych językach. Okazuje się, że ktoś nas wszystkich pięknie zmanipulował.

Poza tym opowieść p.Romana jest przezabawna w formie, za to naszpikowana informacjami tak, że jak sf się tego słucha. Polecam!

Bo inteligencja polega na wybieraniu sobe informacji, w które się uwierzy, z jak największej ilości dostępnych źródeł, i choćby były to źródła totalnie szalone, to trzeba się z nimi zapoznać, żeby mieć wybór. Ignorancja, czyli założenie z góry, że coś jest złe lub głupie, prowadzi tylko wstecz.

0
0
Portret użytkownika Ojejku

Dan. 1:11-16 11. Wtedy

Dan. 1:11-16
11. Wtedy Daniel rzekł do nadzorcy, którego przełożony nad sługami dworskimi ustanowił nad Danielem, Ananiaszem, Miszaelem i Azariaszem:
12. Zrób próbę ze swoimi sługami przez dziesięć dni. Niech nam dadzą jarzyn do jedzenia i wody do picia,
13. Potem przypatrzysz się nam, jak wyglądamy i jak wyglądają młodzieńcy, którzy jadają pokarm ze stołu królewskiego i według tego, co zobaczysz, postąpisz ze swoimi sługami.
14. I wysłuchał ich prośby, i zrobił z nimi próbę przez dziesięć dni.
15. A po upływie dziesięciu dni okazało się, że lepiej wyglądali i byli tężsi na ciele niż wszyscy młodzieńcy, którzy jadali pokarm ze stołu królewskiego.
16. Dlatego nadzorca odstawiał ich pokarm i wino, które mieli pić, i podawał im jarzyny.
(BW)

0
0
Portret użytkownika charis

to było cudowne wydarzenie,

to było cudowne wydarzenie, moc nie była w jedzeniu ale Bóg udzielił łaski, pobłogosławił ich, ponieważ odmówili pokarmów które były albo nieczysty, albo ofiarowane pogańskim bóstwom. Jedzenie mieśa nie było i nie jest złe.
Gdyby mieśo nie było nieczyste albo ofiatowane pogaskim bożkom, to Daniel i jego przyjaciele jedliby je. Daniel jadł mięso i pił sok winogronowy - nie było to takie wino jak dziś ludzie uważają :
"Nie jadłem smacznych potraw, ani mięsa, ani wina nie brałem do ust, nie namaszczałem się olejkiem, aż upłynęły trzy tygodnie." - Księga Daniela 10:3 - tutaj w innej sytuacji, pokazane jest że Daniel na codzień jadł mięso, ale gdy pościł przez 3 tygodnie to ni jadł m.in mięsa, które normalnie jadał

0
0
Portret użytkownika Takitam

Ja wiem że miód jest zdrowszy

Ja wiem że miód jest zdrowszy od rafinowanego cukru - ale cukier to cukier.  Tak z miodu jak i z cukiernicy w nadmiarze robi syf w organizmie.

0
0
Portret użytkownika Cezar

Kolego moze i racja ale

Kolego moze i racja ale jestes w bledzie.
Cukier rafinowany sam za siebie mowi ze jest rafinowany to znaczy oczyszczony prawie ze wszystkiego.
Miod naturalny prosto z pasieki ma cukry proste ktore zawieraja w czystej postaci glukoze i fruktoze,do tego miod zawiera rozne enzymy pszczele ktore sa naturalnymi biologicznymi aktywnymi antybiotykami,antyoksydantami i antyseptykami,miod zawiera rozne kwasy organiczne takie jak kwas mrowkowy,mlekowy,kwas foliowy,itp., miod zawiera tez biologiczne konserwanty ktore chronia miod przed psuciem,miod zawiera duzo organicznych mikroelementow i mineralow.
W ogole miod jest silnie antyseptyczny,kazdy gatunek miodu ma wieksza lub mniejsza antyseptycznosc.
Prawdziwy miod ma zawsze intesywny miodowy zapach ktory jednak rozni sie od zapachu miodow podrabianych bo tam dodaja zapach syntetyczny.
Prawdziwy miod zawiera pylki kwiatowe,a pylek kwiatowy to czyste bialko.
Prawdziwy miod zawsze sie z krystalizuje,a szybkosc krystalizacji jest zalezna od gatunku miodu,np. miod rzepakowy jest prawie bialy i najszybciej sie krystalizuje i jest twardym miodem bo zawiera duzo glukozy,a miod akacjowy ma kolor ciemnej slomki i krystalizuje sie najdluzej i jest miekkim miodem o konsystencji maslanej bo zawiera duzo fruktozy.
Tani miod w marketach to nie jest miod ktory w wiekszosci nie zawiera miod z polski czy UE,to mieszanka,tam wiekszosci jest miod chinski ktory zawiera inwerty inaczej mowiac pasze do zakarmiania pszczol na zime,czyli zwykly cukier,miody chinskie zawieraja rozne zwiazki chemiczne ktore sa zabronione w pszczelarstwie na terenie polski i UE.
Miod sztuczny to cukier z karmelizowany.
W markecie kupujecie tani miod i nie wiecie co jecie,od pszczelarza kupujecie drozszy ale wiecie co jecie.
 
Wiem co pisze o miodzie bo skonczylem szkole pszczelarska im. ks. dr Jana Dzierżona w Bogdańczowicach kolo Kluczborka woj. opolskie,praktyki odbywalem na pasiece zarodowej przy dworku Dzierżona Maciejowie kolo Łowkowic.
 
http://pl.wikipedia.org/wiki/Jan_Dzierżon

0
0

"Tam gdzie pojawi się żyd, tam jest odwieczny konflikt interesów"

Strony

Skomentuj