Produkty z pszenicy mogą istotnie wpływać na pogorszenie stanu zdrowia społeczeństwa?

Kategorie: 

źródło: dreamstime.com

Wszyscy lubią i jedzą bułeczki, makarony czy też powszechny chleb. Pomysł, aby usunąć te produkty z diety dla wielu może się wydawać całkowicie pozbawiony sensu a wręcz śmieszny. Jednak coraz więcej osób decyduje się na dietę, która nie zawiera żadnych produktów pochodzenia pszenicznego i robią to nie bez powodu.

 

Istnieje coraz więcej dowodów naukowych, że pszenica może zwiększyć ryzyko wielu problemów zdrowotnych. Nie ulega wątpliwości, że potrawy z pszenicy są obecne w naszej diecie.  Zapewniają dwadzieścia procent wszystkich kalorii w świecie i po ryżu jest głównym daniem w wielu krajach na świecie.

 

Wiadomym jest, że u pewnych osób, takich jak pacjenci z celiakią nie wolno jeść produktów z pszenicy.  Cechą tej choroby jest niezdolność do trawienia glutenu, białka w ziarna.  Ostatnio jednak coraz częściej obwinia się pszenice o inne problemy zdrowotne ludzkości. Niektórzy upatrują w niej czynnika w rozwoju otyłości, chorób układu krążenia, problemów trawiennych, w tym do rozwoju chorób, takich jak choroby trzewnej.

 

Jak się okazało wykorzystanie zbóż może być przyczyną wielu problemów zdrowotnych.  Pszenica podnosi poziom cukru we krwi, oraz hamuje wchłanianie niezbędnych minerałów i pogarsza stan jelit. Większość z tych problemów może być spowodowana tym, że obecnie nie ma już takiej pszenicy jak kiedyś, mniej wydajnej, ale zdrowszej.

 

W pierwszych 50 latach ubiegłego wieku zaczęto krzyżować różne gatunki pszenicy, aby uczynić je szybciej rosnącymi, bardziej trwałymi i rentownymi w uprawie.  Prace te, które stały się początkiem zielonej rewolucji, doprowadziły do ​​tego, że pszenica nie jest już tak łatwa do strawienia, jak to było wcześniej.

 

Współczesne mieszańce pszenicy zawierają azydek sodu, znaną toksynę.  Nowoczesne hybrydy zawierają oryginalne proteiny pszenicy, nietypowe dla jej przodków i dla wielu z nich są one bardzo trudne do strawienia.  Dlatego niektórzy naukowcy podejrzewają, że gluten i inne elementy współczesnej pszenicy są odpowiedzialne za częste obecnie przypadki celiakii, alergii na gluten i innych problemów.

 

 

 

Ocena: 

5
Średnio: 5 (1 vote)
Opublikował: admin
Portret użytkownika admin

Redaktor naczelny i założyciel portalu zmianynaziemi.pl a także innemedium.pl oraz wielu innych. Specjalizuje się w tematyce naukowej ze szczególnym uwzględnieniem zagrożeń dla świata. Zwolennik libertarianizmu co często wprost wynika z jego felietonów na tematy bieżące. Admina można również czytać na Twitterze   @lecterro


Komentarze

Portret użytkownika nitjer

Do kosza to nie tyle

Do kosza to nie tyle medycyna, co współczesna ekonomia powinna iść. Oprócz kryzysów finansowych kreuje i to od dawna - pogorszenie zdrowia bardzo wielkich ludzkich rzesz. Wystarczy popatrzeć co wyprawia w Polsce, kierujący się przede wszystkim przesłankami ekomicznymi, NFZ z chcącymi pomóc pacjentom szpitalami.

Portret użytkownika Nowa

Wszystkie zboża są dla

Wszystkie zboża są dla człowieka trucizną z odroczonym wyrokiem ...
>Rozstanie z pszenicą umożliwiło mi zrzucenie niechcianych kilogramów wokół pasa, poziom cholesterolu we krwi zmienił się na lepsze (HDL 63 mg/dl, trójglicerydy 50 mg/dl, LDL 70 mg/dl), poziom cukru spadł do 84 mg/dl, a ciśnienie krwi ustabilizowało się na poziomie 114/74 – wszystko bez lekarstw. Innymi słowy, to, co wymagało naprawy, naprawiło się samo. Odzyskałem też zdolność koncentracji. Potrafię się teraz skupić na czymś tak długo, że moja żona krzyczy na mnie, żebym przestał. Koniec końców, w wieku 54 lat czuję się lepiej niż wtedy, kiedy miałem lat 30.<
http://nowadebata.pl/2011/10/13/buszujacy-w-pszenicy/
Co zaś tyczy się błonnika, to warto zainteresować się INULINĄ -prebiotykiem stanowiącym biopaliwo dla synergicznych probiotyków ... nie tylko jelita będą nam wdzieczne ...
>Na skutek rozkładu cząsteczki inuliny powstają również reszty kwasów tłuszczowych, które tworzą osłonę jelita grubego oraz kwas mlekowy, który ogranicza populację bakterii gnilnych i drożdżaków. Inulina to typowy prebiotyk, tzn. substancja, która nie zawiera żadnych mikroorganizmów, a jedynie stymuluje rozwój pozytywnych bakterii. Należy pamiętać że, jakość flory bakteryjnej zależy od równowagi pomiędzy różnymi gatunkami. Jeśli zostanie ona zaburzona np. przez antybiotykoterapię, bakterie chorobotwórcze zajmują miejsce zdrowych i wtedy rozwija się zakażenie.<
http://www.swiat-zdrowia.pl/diabetologia/artykul/wszechstronna-inulina
Zdrowych i wesołych Swiąt ... bez zbóż Smile

Portret użytkownika na świadectwo2

psznica jest ok ale razem z

psznica jest ok ale razem z otrębami , których w chlebie w ogóle wcale nie ma, ale można je kupic za ok 2 zł kilogram - ten 1 kg otrębów pszennych  zawiera ok 420 gramów błonnika oprócz tego ma mnóstwo witamin i minerałów. Telewizja rejklamuje błonnik w kapsułkach a ludzie pod nosem maja prawie darmowy , nie przetworzone z dodatkiem witamin, minerałów.
 
 
"Jaka mąka, takie życie" - http://www.solafide.dei.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=39&Itemid=72 - cytuję fragment : "Już Egipcjanie opanowali technikę oczyszczania pszennej mąki, ale że była droga, na rarytas w postaci białego chleba mogła pozwolić sobie tylko elita. Autopsje mumii potwierdziły, że właśnie bogacze cierpieli na to, co dziś nazywamy chorobami cywilizacyjnymi: miażdżycę, otyłość, raka, choroby jelit .......
Zlekceważony błonnik
 
Dopiero około dwudziestu lat temu przyznano, że błonnik jest niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Wcześniej uważano go za substancję balastową, bez wartości odżywczych. Do rozpoznania błędu przyczyniły się badania dr. Denisa Parsonsa Burkitta"
 
, http://blonnikpokarmowy.fm.interia.pl/ - "
Podstawowe właściwości błonnika:
Błonnik pomaga zrzucić zbędne kilogramy, gdyż wchłania wodę, dzięki czemu pęcznieje i wypełnia żołądek, zmniejszając uczucie głodu, a także opóźniając moment, w którym pożywienie opuszcza żołądek.
Błonnik rozpuszczalny (pektyny) jest rozkładany do trójkarboksylowych kwasów tłuszczowych, które odpowiadają za hamowanie biosyntezy cholesterolu w wątrobie. Dzięki swej  konsystencji wyłapuje i usuwa kwasy żółciowe z jelit. Ponieważ wątroba używa ich do produkcji cholesterolu, zatem gdy zostaną usunięte, obniża się poziom cholesterolu. Wydalanie kwasów żółciowych to główny sposób pozbywania się przez organizm nadmiaru cholesterolu, gdyż nie może on, tak jak inne tłuszcze zostać zmetabolizowany. Błonnik nierozpuszczalny obniża poziom trójglicerydów we krwi, przez co zmniejsza ryzyko miażdżycy.
 
Błonnik opóźnia przemianę węglowodanów poprzez częściowe blokowanie dostępu glukozy do krwi, co z kolei zmniejsza wydzielanie insuliny i pomaga w utrzymaniu stabilnego poziomu cukru we krwi. Ponadto wydzielanie insuliny jest częściowo wywoływane i regulowane przez system hormonalny (żołądkowy peptyd hamujący GIP i enteroglukagon). Wzrost spożycia błonnika prowadzi do obniżenia poziomu hormonów.
 
Błonnik rozpuszczalny i nierozpuszczalny  pomaga eliminować z organizmu toksyny, kwasy żółciowe, metale ciężkie (dzięki zdolnościom jonowymiennym wolnych grup karboksylowych) a nawet substancje rakotwórcze (np. poziom azotynów w organizmie skutecznie obniżają pektyny znajdujące się w jabłkach, porzeczkach i innych owocach, jeśli owoce te nie były nadmiernie opryskiwane). 
 

  1. Pomaga w zaparciach, biegunce i bólach towarzyszących hemoroidom.
    Błonnik wędruje przez cały przewód pokarmowy w stanie praktycznie niezmienionym. Jednakże wzdłuż całej drogi wchłania wodę, przez co zwiększa objętość masy kałowej i przyspiesza eliminację niestrawionych resztek. Ułatwia to regularne wypróżnienie się. Żywność zawierająca dużo błonnika pokarmowego pomaga zapobiegać zaparciom i bólom towarzyszącym hemoroidom, ponieważ zwiększa zawartość wody w kale, przez co  łatwiej go wydalić z organizmu.
  2. Pomaga w walce z otyłością.
  3. Obniża poziom cholesterolu i trójglicerydów.
  4. Stabilizuje stężenie glukozy we krwi.
  5. Oczyszcza organizm z toksyn i metali ciężkich.

Dodatkowe ważne informacje

  • Duża dawka błonnika może zmniejszyć skuteczność innych leków, np. doustnych środków antykoncepcyjnych i leków zmniejszających stężenie cholesterolu. Powinno zachować się 2  godzinny odstęp między posiłkiem a podaniem lekarstwa. 
  • Połykanie dużych ilości tabletek lub kapsułek zawierających błonnik może być niebezpieczne. Po zbyt małym nasyceniu wodą zwiększają one swą objętość i mogą utkwić w gardle lub w jelitach.
  • Rozpuszczalne składniki błonnika mogą ograniczać wchłanianie składników pokarmowych tj. żelazo, cynk i wapń.
  • Błonnik  w jelicie grubym wchłania wodę. Jeżeli nie ma wystarczającej ilości wody, stolec będzie twardy i gęsty, może też powodować zaparcia. Aby maksymalizować efekty błonnika i optymalizować eliminacją produktów ubocznych przemiany materii, powinno dostarczać się przynajmniej 2 litry wody dziennie. 
  • Nagłe dostarczenie organizmowi dużej dawki błonnika może wywołać wzdęcia i bóle brzucha. Dotyczy to zwłaszcza roślin strączkowych. U niektórych osób produkty zawierające dużo błonnika, szczególnie pszenne, mogą podrażnić żołądek."

 

Portret użytkownika figa

 Bez pszenicy można żyć ! Ja

 Bez pszenicy można żyć ! Ja od zawsze kupuję chleb żytni , uważam ,że jest lepszy . A w ogóle nalepiej upiec sobie samemu chleb , to łatwe ! I to z mąki naprawdę wartościowej , polecam ziarno owsa , amarantusa ...makaron też lepszy razowy.....A więc to już nie problem ! Wystarczy chcieć .

Portret użytkownika Angelus Maximus Rex

mięso owszem, ale surowe -

mięso owszem, ale surowe - tatar. ja osobiście jem dwadzieścia jaj dziennie... częśc wypijam na surowo... warzywa i owoce dopełniaja diety... zywię się tak niemal od dziecka...
cisnienie 130/80; chlesterol 110; cukier 90-110; chodze jeszcze na rekach i przepływam 25 m pod woda bez płetw... i ... pisze tutaj...
Chleb- owszem  jako przegryzka do jaj... z masłem pełnym... to wszystko...
I zycze zdrowia w Nowym Roku...
na watrobę polecam zioła, czarna rzodkiew codziennie a na anemię..skrzyp i dużo sałaty... własnej z ogródka..
Przyczyną anemi jest właśnie watroba- trzeba ją zregenerować i pobudzić do działania... anemia przejdzie sama...
Precz z kawą i herbata - pić przegorowaną staropolankę z dojrzałą cytryna i fruktozą... żadnych cukrów wyższych...
 Wieczorem obowiązkowa gimnastyka z wysiłkiem... w miarę z wyrównanym oddechem wdech wydech - miarowo nie zatrzymywać powietrza w płucach !!!

Portret użytkownika ekscelencja

Całkowicie potwierdzam te

Całkowicie potwierdzam te dane. Białko pszeniczne -gliadyna powoduje wiele nietolerancji i alergii. Dziś pszenica  jest bardzo wysoko modyfikowana i tylko taka jest skupowana od rolników ale nasze organizmy nie są przystosowane do trawienia pszenicy i jest ona głównym powodem wszystkich trzewnych problemów. Gluten powoduje że ciasto się dobrze klei ale on również powoduje zaklejanie kosmków jelitowych i zaburzenia wchłaniania. Kiedyś pszenicę spożywali arystokraci i ich dzieci i to oni właśnie chorowali z powodu pszenicy. Dzieci chłopskie spożywali proso (kasza jaglana) i inne proste zboża i byli zdrowsi. Dziś wprowadza się w błąd ludzi reklamując pszenicę jako szlachetne zboże a wyroby z niej jako podstawę pożywienia, nikt nie mówi że spożywając pszenicę wkracza na drogę choroby.

Skomentuj