Ponad 200 martwych delfinów na plażach Peru

Kategorie: 

Delfin na plaży w Peru

W tym tygodniu wzdłuż 106 kilometrowego odcinka wybrzeża odnaleziono już 264 martwe delfiny z  gatunku butlonosów. Zwierzęta znajduje się na plażach, władze wciąż nie są w stanie ustalić przyczyn ich śmierci. 

 

Zabezpieczono próbki tkanek martwych osobników i wysłano je do dalszej analizy. Opinię publiczną w Peru zapewniono, że jak tylko zostanie ustalona przyczyna tych nieoczekiwanych masowych zgonów zwierząt zostanie to opublikowane.

Pewną poszlaką, co do możliwego wyjaśnienia niekorzystnego zjawiska jest obecność na plażach dużej ilości martwych ryb, anchois. Naukowcy spekulują, że delfiny mogły spożywać martwe anchois, które prawdopodobnie zginęły na skutek skażenia wody spowodowanego rozkładem planktonu.

 

Należy zauważyć, że delfiny nie są padlinożercami i jest mało prawdopodobne, że jadły nieżywe anchois. Lokalne media stwierdziły, że zgony delfinów mogą być wynikiem wycieków ropy naftowej w regionie.

 

Ocena: 

Nie ma jeszcze ocen
Opublikował: admin
Portret użytkownika admin

Redaktor naczelny i założyciel portalu zmianynaziemi.pl a także innemedium.pl oraz wielu innych. Specjalizuje się w tematyce naukowej ze szczególnym uwzględnieniem zagrożeń dla świata. Zwolennik libertarianizmu co często wprost wynika z jego felietonów na tematy bieżące. Admina można również czytać na Twitterze   @lecterro


Komentarze

Portret użytkownika normalny?!

Wyraźnie widać,że ich ciała

Wyraźnie widać,że ich ciała pokryte są grubą warstwą tego oleistego syfu,który zapewne dalej wycieka do wód w zatoce meksykańskiej :(  O pogodzie w Japoni i związanych z tym problemach technicznych(kilka dni temu kolejne osiem ton skażonej wody wyciekło z powodu awarii wywołanych mrozami)nawet nie wspominając - sami sobie pętlę na szyję zakładamy :/
Pozdrawiam !!!

Portret użytkownika JolaZet

Cyt. Wikipedia "Anchois

Cyt. Wikipedia"Anchois (angielskie odpowiedniki Anchovy lub Anchovies) – pochodzące z języka francuskiego określenie na sardelę europejską (Engraulis encrasicolus (Linneus 1758)) – niedużą, bardzo tłustą rybę o ostrym zapachu.Słowo wymawiane w Polsce jako [anszuà] vel. ancios.W różnych krajach jest różnie podawana: świeża, surowa, wędzona, suszona i solona, w postaci przetworów: filetów, koreczków lub pasty, często konserwowana z dodatkami.Spożywana bezpośrednio lub dodawana do farszów mięsnych, rybnych, past, oliwek, pizzy i sałatek. W Hiszpanii dodawana do oliwek." Anchois nazywamy sardelę, kiedy jest już podzielona na dwie części. -------------------------------------------------------------------------------------------A co do tekstu "wyjaśnienia niekorzystnego zjawiska" to pragnę zwrócić uwagę, że to tragedia, dramat, okrutna historia, ale "niekorzystne zjawisko" to przedziwne określenie na 264 martwe delfiny-ssaki.

 
Wybralliśmy drogę życia dla sposobu w jaki poznamy Boga.

Pozdrawiam serdecznie

Skomentuj