Jabłka GMO trafią w tym roku na półki sklepowe w USA

Kategorie: 

Źródło: pixabay.com

Amerykańscy naukowcy planują rozpocząć sprzedaż genetycznie modyfikowanych jabłek, które nie brązowieją po przekrojeniu. Sprawi to, że owoce trafią do sprzedaży w 400 amerykańskich sklepach jako „Golden Apples” - zapakowane, „świeże” plasterki jabłek.

 

Zmodyfikowane jabłka o nazwie „arctic apples” zostały opracowane przez firmę Okanagan Specialty Fruits, która została kupiona w 2015 roku za 41 milionów dolarów przez Maryland biotech Intrexon. Inne produkty tej firmy to zmodyfikowane genetycznie łososie, sklonowane bydło i samoniszczące się komary.

 

Stosując technikę zwaną wyciszaniem genów, zespół badawczy zmodyfikował kod genetyczny jabłek w celu uzyskania mniejszych ilości oksydazy polifenolowej – enzymu, który sprawia, że miąższ jabłka staje się brązowy. Sprawiło to, że plasterki jabłek są nieskazitelnie białe przez okres aż trzech tygodni. 

Organizacje sprzeciwiające się stosowaniu GMO protestowały przeciwko wprowadzenia zmodyfikowanych jabłek. Spotkało się to z komentarzami autorytetów z dziedziny ekonomii i rolnictwa, którzy twierdzą, że jabłka rzekomo nie stwarzają zagrożenia dla zdrowia.

 

Póki co zasadzono ponad 100 hektarów arów drzewami, które mają obrodzić w zmodyfikowane genetycznie jabłka, a obszar ten będzie stale poszerzany, by w 2019 roku osiągnąć ponad 560 hektarów. Dla porównania, w USA jest około 130 tysięcy hektarów zwyczajnych jabłoni.

 

Ocena: 

5
Średnio: 5 (1 vote)


Komentarze

Portret użytkownika helaa

I bardzo dobrze, nich

I bardzo dobrze, nich dzieciaczki to wspaniale GMO wyprodukowane i kupowane przez ich rodzicow jedza i zdychaja w cierpieniach za lat kilka.

0
0
Portret użytkownika weras

Jabłka leczą raka!!! Zawarta

Jabłka leczą raka!!! Zawarta w nich witamina c(wystarczy 220 mikromoli we krwi) w połączeniu z amigdaliną(b17) z pestek powstrzymują podział komórek; witamina b17 dodatkowo je niszczy. Ponadto kwas askorbinowy odpowiedzialny jest za dotlenianie wszystkich komórek w ciele dzięki czemu mechanizm immunologiczny(odpornościowy) walczy z zakwaszeniem waszego ciała wywołanym zatruciem.
Polska RENETA ma więcej wit.C w jednym jabłku niż jest w kilogramie sprowadzanych z innych krajów. To prawdziwy powód ataku na polski przemysł sadowniczy. I nie słuchajcie jak wam powiedzą że w pestkach jest cyjanek BEZEDURA.
Czołem Wielkiej Lechii

3
0
Portret użytkownika euklides

GMO w większości przypadków

GMO w większości przypadków nie jest szkodliwe dla zdrowia, bo to co przyswajamy to nie geny, tylko związki chemiczne. Niebezpieczeństwo związane z GMO jest takie, że kiedy zaprojektowane lekkomyślnie przez człowieka organizmy zaczną się krzyżować z gatunkami naturalnymi to może to doprowadzić do rozchwiania równowagi międzygatunkowej, która ukształtowała się na Ziemi na przełomie miliardów lat. Może to doprowadzić do katastrofy ekologicznej jakiej świat nie widział. Przykładowo, wystarczy, że ktoś zaprojektuje super-inwazyjny gatunek jakiejś rośliny samopylnej, która będzie toksyczna dla owadów. W efekcie zaczną ginąć owady, a wraz z nimi gatunki roślin obcopylnych i całe łańcuchy pokarmowe. Czy któryś z naszych "mądrych" władców bierze to pod uwagę? Rośliny GMO powinny być trzymane w izolacji pod groźbą surowych kar, tak by ich materiał genetyczny nie zaśmiecał środowiska.

1
-4
Portret użytkownika weras

Transgeniczne organizmy

Transgeniczne organizmy roslinne np. z tzw. genem terminatorem deformują nasze pola praniczne. I tak bawełna wyprodukowana z takim genem zaburza u kobiet płodność. A teraz uwaga: pojedyńczy element układanki wam krzywdy nie robi ale połączcie zborze dotowane przez unię z bawełną z ameryki południowej i waszymi ukochanymi detergentami Smile

5
0
Portret użytkownika Dr Piotr

No niestety, ale zmartwię Cię

No niestety, ale zmartwię Cię...bo w myśl zasady "jesteś tym, co jesz" robiono badania nad przenikaniem obcych genów do organizmu przez przewód pokarmowy i trawienie. Okazało się, że bardzo niewielka część genów obcych jednak przenika do organizmu człowieka i może spowodować niekorzystne zmiany i mutacje. Dotyczy to tego co nie zostało strawione oczywiście. To są cząstki na tyle małe, że bez problemu pokonują barierę między układem pokarmowym i krwią. A nie muszą przenikać lawinowo, żeby powodować problemy po czasie.

Dodatkowo na dzień dzisiejszy nie ma żanych długofalowych badać, mogących dać rzetelne informacje, jaki wpływ żywność GMO ma na ludzi...bo po pierwsze takie badania są nie na rękę korporoacjom od GMO, a po drugie za mało czasu GMO jest póki co w użyciu, no i badania niezależne zawsze są dyskredytowane i ośmieszane, a odważni naukowcy mają z ich powodu problemy.

6
0
Portret użytkownika euklides

Ale DNA ma zawsze ten sam

Ale DNA ma zawsze ten sam skład chemiczny, więc nawet jak przenika do organizmu to organizm na do czynienia z tymi samymi zasadami. Przecież układ trawienny nie dołącza DNA marchewki do twojego DNA i nie staniesz się marchewko-człowiekiem od jedzenia marchwii. Istnieje co prawda niebezpieczeństwo, że organizmy GMO będą syntezować jakieś toksyczne substancje chemiczne, ale to już inna para kaloszy.

0
-4
Portret użytkownika Miłość Radość Zdrowie Szczęście

I tylko nikt nie pyta co

I tylko nikt nie pyta co powstrzymuje ten naturalny proces jak i te które muszą zajść w organizmie by taki twór miałbyć strawiony a nastepnie przyswojony.To co zabija życie zabija i ciebie z tym że na tyle w umiejętny sposób iż przez lata tego nie dostrzegasz.Lecz gdy już zauważysz jest za pózno.Plan od wieków ten sam tylko metody udoskonaleane.Pozdrawiam Serdecznie 

2
0

Skomentuj