Siedem owoców, jakie można stosować w prewencji raka

Kategorie: 

Owoce - źródło: saltnsauce.blogspot.com

Dieta bogata w owoce i warzywa może pomóc w ochronie przed wieloma nowotworami. Ludzie, którzy jedzą, co najmniej cztery porcje owoców dziennie mają 50 procent niższe ryzyko zachorowania na raka niż ci, którzy zjadają nie więcej niż dwie takie porcje. Siedem poniższych owoców jest szczególnie skutecznych.

 

Po pierwsze Awokado:

Zawiera Luteinę (karotenoidy oraz witaminy E), magnez i mononienasycone (zdrowe) tłuszcze. Awokado pomaga w walce z rakiem jamy ustnej, piersi i prostaty oraz poprawia koloryt skóry. Jest również pomocna we wchłanianiu substancji odżywczych z innych produktów spożywczych.

 

Po drugie Mango:

Badanie wykazało, że kobiety, które jedzą więcej mango mają niższe ryzyko zachorowania na raka piersi. Naukowcy przeprowadzili badania polifenoli, koncentrując się na bioaktywnych substancjach zwanych taninami, które zapobiegają i hamują progresji raka. Tanina, która znajduje się w mango, jest to rodzaj polifenoli o gorzkim smaku. Stwierdzono, że polifenole mogą zakłócić cykl podziału komórki. Substancje te są też w pestkach winogron i herbatach.

 

Po trzecie owoce cytrusowe:

Owoce cytrusowe takie jak pomarańcze, grejpfruty, cytryny, kumkwat są bogate w witaminę C. Witamina C może zapobiegać powstawaniu nitrozoamin, które mogą wystąpić po spożyciu przetworzonego mięsa. Witamina C jest dobra dla pacjentów z rakiem żołądka, rakiem krtani, rakiem piersi i płuc.

 

Po czwarte Głóg:

Jest on powszechnie stosowany, jako przekąska do zwiększenia trawienia i obniżenia stężenia lipidów we krwi. Hamuje wzrost komórek nowotworowych i jest bogaty w witaminę C. Jest dobry dla przewodu pokarmowego i nowotworów, takich jak rak żołądka i rak piersi.

 

Po piąte Jujube:

Bogate w B-karoten, witaminę C i witaminy z grupy B, owoc ten zawiera grupę związków triterpenoidów, które są aktywnym składnikiem przeciwnowotworowe.

 

Po szóste Kiwi:

Kiwi jest bardzo bogate w witaminę C. Ma jej cztery do dwunastu razy więcej niż pomarańcza, trzy razy więcej niż jabłko i 60 razy więcej niż winogrona.

 

Po siódme Jabłka:

Naukowcy odkryli, że czerwone owoce, takie jak jabłka i warzywa chroniły przed rakiem piersi u szczurów. Witaminy w owocach i warzywach o czerwonej skórce mogą skutecznie hamować produkcję kancerogennych białek i tłumić odpowiedź nowotworów na żeńskie hormony, co zmniejsza ryzyko raka piersi.

 

Ocena: 

Nie ma jeszcze ocen
Opublikował: admin
Portret użytkownika admin

Redaktor naczelny i założyciel portalu zmianynaziemi.pl a także innemedium.pl oraz wielu innych. Specjalizuje się w tematyce naukowej ze szczególnym uwzględnieniem zagrożeń dla świata. Zwolennik libertarianizmu co często wprost wynika z jego felietonów na tematy bieżące. Admina można również czytać na Twitterze   @lecterro


Komentarze

Portret użytkownika roobaczek

A ja tam wierzę w letril -

A ja tam wierzę w letril - witaminę B17. To co wyczytałem o niej w ,,kontrowersyjnych gazetach" i zobaczyłem w necie mnie przekonało. To co piszą o niej ludzie i niektórzy lekarze jest wprost szokujące. Staram się zjadać tak zapobiegawczo, co jakiś czas, trochę nasion: moreli, śliwek, nektarynek i jabłek. Zawsze czułem się po nich bardzo dobrze. Może napiszecie coś o letrilu? Jak taka terapia antynowotworowa się skutecznie rozpowszechni to będzie to znacząca,, zmiana na Ziemi". Fascynujący temat. Pozdrawiam!  

Portret użytkownika Gabriel

Może być, amigdalina i

Może być, amigdalina i pokrewne substancje naturalne są wyjątkowo tępione przez medycynę. Kedyś były nieszkodliwe  nikt się nimi za bardzo nie przejmował, teraz są uważane za  śmertelne trujące i przeważne zakazane.Szkoda, że zamiast obiektywnych badań powtarza się raz na zawsze ugruntowane wcześniej "naukowe" stwierdzenia.

Portret użytkownika PawełWR

Ameryke odkryliscie tym

Ameryke odkryliscie tym artykułem. Wszystko fajnie tyle, ze to co pisze kolega powyzej, pestycydy, imazalil i inne... Głowna przyczyna chorob to zakwaszenie organizmu bo ludzie jedza duzo miesa, nabialu a malo warzyw. Polecam dziennie szklanke soku pomidorowego. Czyni cuda.

Portret użytkownika Jacenta

Sok pomidorowy jak i świeże

Sok pomidorowy jak i świeże owoce są owszem bogatym zabezpieczeniem i wzmocnieniem organizmu. Cóż jeśli hodowane na chemii powodują zatrucie organizmu, a szczególnie szybko rozwijająca się pleśń świadczy o zarażeniu wszelkich artykułów grzybami, które rozwijają się świetnie wewnątrz nas, zakwaszając i zatruwając organizm. Już kilka razy tak ciężko zatrułam się pomidorami, że szok. Nie przypuszczałam, że może to być właśnie od pomidorów, więc jadłam nadal i chorowałam. Potem to samo przydarzyło się po zjadaniu ziemniaków, takich w zielonkawych mundurkach. Tyle lat żyję i nigdy ziemniaki nie były zielone. A trują nawet po pierwszym obiedzie. Zanim się człowiek zorientuje, już leci do apteki i obroty Firmom Farmacji rosną. Ja na szczęście obserwuję i leczę się sama... zazwyczaj ziołami... skutecznie i pewnie :). Zresztą, obecne pomidory to tylko czerwona bezsmakowa kulka.

Jedynym i niezaprzeczalnym cudem jest Bóg.
Reszta to tylko nasza niewiedza.
Jacenta.

Portret użytkownika Lem Jaskiniowy

Współczesne pomidory są

Współczesne pomidory są czerwone, bo albo sie je gazuje, albo nastrzykuje strzykawką (wtedy zaczynają sie psuc tuż przy ogonku).
Nie chcecie wiedziec czym sie to robi Smile

A ponieważ sa czerwone choć całkiem niedojrzale, więc zawierają (oprócz tej chemii, nawozów i roundupu) solaninę. A ona zabija bardzo powolutku lecz nieodwracalnie.

Dlatego nigdy nie jadać tego "czerwonego czegoś" bez 15 min gotowania.

Portret użytkownika Pio'76

To dotyczy pomidorów poza

To dotyczy pomidorów poza sezonem. Jeśli pomidor jest dojrzały to pachnie dojrzałym pomidorem i tego żadną chemią nie oszuka. Jeśli jest tylko czerwony to tak jak piszesz - trucizna.Ja kupuję w miarę możliwości polskie pomidory i w sezonie. Czasem kupuję też takie pomidory bezpośrednio u producenta. Pyszności Biggrin

Strony

Skomentuj