Kategorie:
Ponad dwa tygodnie temu informowaliśmy na łamach portalu, że naukowcy od 2008 roku głowią się nad stworzeniem mięsa in vitro. Profesor Mark Post z holenderskiego Uniwersytetu w Maastricht zapowiadał iż w sierpniu w Londynie odbędzie się wydarzenie, na którym pierwsze sztucznie stworzone mięso zostanie skonsumowane. Poniedziałek był tym wielkim dniem dla naukowców.
Hamburger z laboratoryjnym mięsem, wart ponad milion złotych, został zjedzony przez naukowca ds. żywienia Hanni Rutzler. Mięso oceniła jako podobne do tego naturalnego ale oczekiwała iż będzie bardziej miękkie i soczyste. Twór nie posiadał ani tłuszczu ani przypraw, ale w przyszłości z pewnością zostaną przeprowadzone różne badania, dzięki którym naukowcy zdołają upodobnić je do naturalnego mięsa. Mark Post uważa, że dzięki jego technologii w ciągu 10-20 lat dojdzie do rewolucji żywieniowej a mięso in vitro pojawi się w supermarketach.
"Robimy to, ponieważ produkcja zwierzęca nie jest dobra dla środowiska, nie spotka się [w przyszłości] z popytem na świecie i nie jest dobra dla zwierząt" - powiedział profesor Mark Post.
Niezależne badania, które zostały przeprowadzone przez Environmental Science & Technology wskazują, że stosowanie technologii mięsa in vitro przyczyni się do zmniejszenia zużycia energii o 45%. Co więcej, emisja gazów cieplarnianych zostanie zredukowana o 96% oraz zmniejszy się zapotrzebowanie na tereny hodowlane o 99%. Jednak najważniejszym celem jest zapewnienie mięsa dla stale powiększającej się liczby ludności oraz powstrzymanie masowych rzezi zwierząt.
Źródła:
http://www.bbc.co.uk/news/science-environment-22885969
http://zmianynaziemi.pl/wiadomosc/naukowcy-hoduja-pierwszego-laboratoryjnego-hamburgera
Ocena:
Opublikował:
John Moll
Redaktor współpracujący z portalem zmianynaziemi.pl niemal od samego początku jego istnienia. Specjalizuje się w wiadomościach naukowych oraz w problematyce Bliskiego Wschodu |
Komentarze
Ben
Strony
Skomentuj