Cukier, legalnie sprzedawany narkotyk, stymuluje wzrost raka

Kategorie: 

Źródło: pixabay.com

Cukier znajdziemy praktycznie w każdym produkcie spożywczym. Jest pozbawiony substancji odżywczych i działa na ośrodkowy układ nerwowy niczym narkotyk. Przez wiele lat uważano, że cukier nie jest aż tak szkodliwy w porównaniu do tłuszczu czy cholesterolu. Z biegiem czasu okazało się, że przemysł cukierniczy płacił za fałszowanie badań naukowych. Również wielkie korporacje, takie jak Coca-Cola opłacały różne organizacje prozdrowotne, aby te przekonywały, iż napoje słodzone rzekomo nie powodują otyłości czy chorób układu krążenia.

 

W rzeczywistości, cukier powinien być postrzegany jako słodka i silnie uzależniająca trucizna. Nie dość, że zawiera tylko puste kalorie, to w dodatku niszczy zęby, negatywnie wpływa na pracę narządów wewnętrznych i prowadzi do różnych chorób. Co istotne, podczas niektórych badań wykazano, że wyższe spożycie cukru podwyższa ryzyko wystąpienia chorób psychicznych, takich jak depresja czy zaburzenia lękowe.

Do powyższych ustaleń należy dodać najnowsze doniesienia naukowców, które powinny niepokoić nawet największych cukrofilów. Badacze z belgijskiego instytutu VIB (Vlaams Instituut voor Biotechnologie), Katolickiego Uniwersytetu Lowańskiego oraz uniwersytetu VUB (Vrije Universiteit Brussel) przez dziewięć lat analizowali wpływ cukru na rozwój komórek rakowych. Ich odkrycie zostało uznane za przełomowe.

 

Komórki w ludzkim organizmie potrzebują energii, którą pobierają z cukrów zawartych w pożywieniu. Jednak komórki nowotworowe wchłaniają jeszcze większe ilości glukozy i metabolizują ją do kwasu mlekowego w znacznie szybszym tempie. Mówi o tym tzw. efekt Warburga, który został odkryty po raz pierwszy w 1920 roku przez niemieckiego biochemika Otto Warburga.

Proces ten był dotychczas zbyt słabo poznany. Jednak dzięki wieloletnim badaniom belgijskich naukowców ustalono, że nadmierne spożywanie cukru dosłownie stymuluje wzrost raka i zwiększa jego agresywność. Ostatecznie potwierdzono efekt Warburga, co może zapoczątkować nowe terapie przeciwnowotworowe. Pacjenci powinni stosować się do diety ubogiej w cukry a w przyszłości być może uda się opracować mechanizm pozwalający zagłodzić komórki rakowe, odbierając im dostęp do glukozy.

 

Ocena: 

5
Średnio: 5 (1 vote)
Opublikował: John Moll
Portret użytkownika John Moll

Redaktor współpracujący z portalem zmianynaziemi.pl niemal od samego początku jego istnienia. Specjalizuje się w wiadomościach naukowych oraz w problematyce Bliskiego Wschodu


Komentarze

Portret użytkownika adiringo

Zgadzam się tylko nie w

Zgadzam się tylko nie w takich ilościach, skoro trzustka wyzwala insulinę to znaczy że masz za dużo a po za tym organizm sam sobie glukoze może wytworzyć. Ja tak na diecie wysoko tłuszczowej żyje parę lat i ciągle mózg działa i to całkiem nieźle muszę przyznać

Portret użytkownika Autorze droga zaprogramowana marionetko

Jak zobaczyłem to co

Jak zobaczyłem to co napisałeś, zastanawiam się dla kogo ty pracujesz Smile Obawiam się że dochodzi do sytuacji w której rozumiem: będziesz mi dyktował nawet czy mogę sobie posłodzić kawę czy cherbatę ?. Napisze ci coś ciekawego: jeżeli będę miał ochotę na posłodzenie kawy, czy też będę miał ochotę na zjedzenie tłustego dania, oraz wiele innych, to to się stanie bo to moje ciało i nim nie będziesz dysponował. Obawiam się że towje gestapowskie podejcie nic ci nie da. Nazywanie cukru "narkotykiem" no myślę że ty i twoi "naukowcy" od siedmiu boleści pierwsze powinniście przeczytać sobie konstytucję a potem przejśc się do nie psychologa a do psychiatry. Sprawa z cukrem została już wyjaśniona - chodziło o to by ceny cukru na świecie były nadal limitowane a aktualnie są wolne od limitów i to się stało nie dawno. Działa to prosto: przygotowanie płatnego raporciku u "naukowców" tłoczenie tego w sieci oraz w mediach aby ludzie sami doprowadzili do zablokownania możliwości uwolnienia cen cukru - po prostu interes - wstydź się marionetko

Portret użytkownika dd

Pisanie o cukrze jest

Pisanie o cukrze jest szkodliwe. Sprawa wygląda tak, że autor zapewne miał na myśli cukier w cukierniczce czyli glukozę (na szczęście ostatnie słowo artykułu to właśnie glukoza a nie cukier). Inne cukry są praktycznie wszędzie, w każdym pożywieniu. Co innego rozpuszczalniki typu cocacola czy pepsi gdzie ciecz jest praktycznie glukozą wysycona.

Portret użytkownika ZwariowanyWariat

Polecam cukier z brzozy czyli

Polecam cukier z brzozy czyli tzw. ksylitol (uwaga na podróbki chińskie, które nie są z brzozy). Smak w 99% ma jak tradycyjny cukier. Jest minimalnie mniej słodki, a poza tym ja nie czuję różnicy. Cena zaporowa 30zł/kilogram. Jednak mozna trzymać sobie oddzielnie jeśli reszta domowników korzysta z tradycyjnego. Zdrowszy. Mozna poczytać w internecie.

Strony

Skomentuj